A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Megjelent a TOP100 Magyar Bor 2010

Új alapokra helyeztük

2010-11-13 | Tóth Adrienn


A Népszabadság TOP kiadványainak sorában Márton napján jelent meg a TOP100 Magyar Bor elnevezésű különkiadás, amelyről ez alkalommal nem külső elemzőként, hanem belső munkatársként írunk. Idén először vettünk részt ennek a magazinnak az elkészítésében, ahol Szabó Edit főszerkesztő munkáját segítettük, főleg a borteszt megszervezésével és borleírások elkészítésével. Az idei év azonban a magazin történetében a mi belépőnknél jóval nagyobb fordulatot is hozott.


A TOP100 kiadvány középpontjában tulajdonképpen egy lista áll. Persze magazinként ennél jóval többet ad, hiszen a jól szereplő borászokkal készített interjúk mellett beszámol az idei Sommelier Magyar Bajnokságról, bevezet a pezsgők világába, valamint egy tokaji és egy soproni borászon keresztül bemutatja a biodinamika sokszor félremisztifikált iskoláját.

A lényeg azonban a száztagú borsor, amelyet idén a korábbi évek gyakorlatától eltérően állítottak, állítottunk össze. Eddig ugyanis kizárólag maghatározó hazai és nemzetközi borversenyek aranyérmes borai kerültek értékelésre. Ez a hagyomány részben most is megmaradt, hiszen a Pannon Bormustra, a VinAgora, a Challenge International du Vin, a Monde Selection, a Vinalies Internationales, az International Wine Challenge, a Decanter World Wine Awards, a Les Citadelles du Vin és Mondial du Rosé aranyérmeseit behívtuk a kóstolóra.

A borok azonban nem kizárólag így érkezhettek, hiszen több szakértőt is felkértünk arra, delegálják személyes kedvenceiket, ugyanis tisztában voltunk vele, hogy a komoly nevezési költséggel járó nemzetközi megértettetéseket a kis pincészetek nem engedhetik meg maguknak. Így Dr. Csizmadia András (BGF), Herczeg Ágnes, Kató András (Terroir Club), Kertai Zoltán (Manna Lounge), Kézdy Dániel (Vinoport.hu), Kovács Antal (Pincearon.hu), Németh Ágnes (Decanter), Németh Gábor, Dr. Rohály Gábor és Varga Norbert (Prímás Pince) űllított össze kérésünkre egy listát.

Ennek a plusz munkának és a ténynek, hogy kettőre csökkentettük az egy pincészet által beküldhető borok számát, köszönhetően az idei TOP100 összetétele minden eddiginél színesebbre sikerült. A borversenyek miatt gyakran hallott nevek 2010-ben többek között olyanokkal egészültek ki, mint a legjobb vörösbor, amely idén nem Villányból vagy Szekszárdról, hanem Tihanyból érkezett a Figula Pincészet jóvoltából, de így gazdagodott a lista Orsolyáék Pinot Noirjával és Chardonnay-jával, Barta Károly az Öreg-Király dűlőből származó Késői Szüretelésű Furmint-Muskotály házasításával, Tóth Sándor Aranyveltelinijével vagy Demeter Zoltán Anett és Szerelmi Hárslevelű boraival.

Számunkra izgalmas volt részt venni a kóstoló előkészítésében és lebonyolításában, hiszen ritkán adódik az embernek lehetősége, hogy a fotózáshoz való előkészítés részeként, ilyen komoly borok palackjairól vakarja le körömlakklemosóval a hátcímkét. Volt azonban ennél komolyabb munkánk is, a legnagyobb kihívást talán a magazinba bekerülő száz borleírás összeállítása jelentette.

E munka folyamán döbbentünk rá újra és újra, milyen jelentősége van a bor minden apró rezzenését megfigyelő borkóstolásnak. Hiszen például a komoly, magas fokú érettséggel rendelkező vörösboroknál sokszor nem könnyű az egyéni vonás megtalálása a nagy testen, a tüzességen és a koncentrált, érett gyümölcsaromákon túl.

Azonban úgy tűnik, ez alkalommal nem csak a borleíró, hanem a zsűri is többre értékelte a borban az eredetiséget, ennek bizonyítéka a Figula 2008-as Cabernet Franc vagy Dúzsi Tamás 2006-os Görögszó házasítás jó szereplése is.

A száraz fehérek mezőnye a vörösekénél jóval átlátszóbbnak, áttekinthetőbbnek, karakteresebbnek bizonyult. Mintha a fehérek készítőinek nagyobb játéktér állna rendelkezésére. Gondoljunk csak itt hazánk különleges, vulkanikus vidékeire, amelyek hangsúlyos, minerális aromái erősebben megjelennek, a sokkal gyakrabban felmerülő hordó-nem hordó kérdésre vagy arra, hogy úgy tűnik, a csúcs fehérborok egy szélesebb fajtaszortimentből készülnek, ezáltal is nagyobb változatosságot eredményezve.

Egy hazai borokat, köztük tokajikat nagy számban tartalmazó sor valószínűleg mindig is úgy lesz igazságos és szakmailag korrekt, ha az első helyeket aszúk töltik ki. Lehet, hogy nem populárisak, lehet, hogy nem újdonságok, de vitathatatlan tény, hogy olyan értéket képviselnek, amely nem csak az édes borok mezőnyéből, hanem a teljes borkínálatból kiemeli őket. Idézzük fel egy szép aszú szerkezeti elemeinek egyensúlyát, aromáinak tisztaságát, koncentrációját és összetettségét, mit várhatunk még el egy bortól?

Szívesen lapozgatjuk tehát a TOP100 kiadványt, és bár tudjuk, hogy vannak, akiknek benne lenne még a helyük, úgy gondoljuk, hogy a lehetőségekhez mérten egy értékes és érdekes százas listával gazdagodtunk az ünnepek előtt.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!