A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Mi történt 2008-ban a hazai borvilágban? 2.

Április, május, június

2009-01-17 | Tóth Adrienn


Az év első hónapjait követően ebben a negyedévben már olyan szépre fordult az idő, hogy beindult a fesztiválszezon, amely nem is hagyott alább egészen késő őszig. Amíg pár évvel ezelőtt még szinte csak nyáron poharazgathattunk ily módon szabadtéren a fővárosban, addig 2008-ban már tavasszal is az egész ország tele volt a koccintás hangjával.


 

Április

A hónap elején jelent meg először a Pécsi Borozó boros és gasztronómiai magazin, azóta több száma is napvilágot látott, valamint az interneten is folyamatosan olvashatók a legújabb cikkeik. A kiadvány különlegessége, hogy tematikájában a Pannon Borrégióra, azaz Pécsre, Szekszárdra, Tolnára és Villányra koncentrál.

Április 3-án a Festetics Palotában mutatta be 2007-es évjáratú borait a Somlói Tavasz Egyesület. A délután folyamán Györgykovács Imre, a Kreinbacher Birtok, a Laposa Pincészet, a Szent Ilona Borház és Takács Lajos (Hollóvár) palackjai kerültek a fehér asztalokra.

Április 4-én Izsákon Arany Sárfehér elnevezéssel rendeztek védett eredetű hungarikumoknak versenyt bor és pezsgő kategóriában. A szervezők célja az volt, hogy még több figyelem irányuljon ezek felé, a csak ránk jellemző borkülönlegességek felé.

Április 8-án Országos Rosé Kóstolót rendezett az Egri Borvidékért Alapítvány. A kóstoló vakon zajlott, két bizottság bírálta a borokat a megszokott 100 pontos rendszer keretében.Április 8-11. között a Városháza téren zajlott le a Budapesti Pálinka Fesztivál. A négy napos rendezvényen a gyümölcspárlatok mellett a minőségi zenén volt a hangsúly.

Április 12-én harminckettedik alkalommal került sor a hazai pincészetek között is az egyik legnagyobb népszerűségnek örvendő versenyre, a Bordeaux vidéki Challenge International du Vin-re, amelyről ebben az évben harminchat érmet hoztak el pincészeteink.

Április 15-én az Extenda és a Lucullus közös munkájának eredményképp Kisko García andalúz mesterszakács tartott főzőbemutatót hazai séfeknek. Az esemény középpontjában leginkább a híres, szárított spanyol sonka állt.

Ugyanezen a napon Budapesten, a Remíz Étteremben rendezett portfoliókóstolót a Monarchia Matt International partnerei és újságírók számára. A délután folyamán a céghez kötődő magyarok mellett külföldi borászok is megjelentek, hogy a helyszínen személyesen mutassák be tételeiket.Április 15-16-án kerek tizedik alkalommal került sor a Takarékszövetkezeti Borversenyre. A pénzintézet azáltal is elő kívánja segíteni a vidékfejlesztést, hogy borászati ügyfelei számára egy ilyen bemutatkozási lehetőséget kínál. A versenyen hordós és palackozott borok egyaránt indulhattak.

Április 18-20. között Bordeaux-ban egy másik nagy borverseny is lezajlott. A Concours Mondial de Bruxelles-t eredetileg Belgium Bruges nevű városában rendezték meg, 2006 óta azonban más és más európai városban folynak az események. 2008-ban egy arany és hét magyar ezüstérem született.

Április 25-én Závada Pál, a „Jadviga párnája” című könyv írója tartott felolvasóestet, amelyen műveinek azon részleteit tárta a közönség elé, amelyek étkezéssel vagy italfogyasztással kapcsolatosak. Az irodalmi esemény a kisharsányi Vylyan Pincészet jóvoltából valósult meg.

Április 28-án a megszokott helyszínen, a Gundel Étteremben mutatta be borait a Tokaj Reneszánsz egyesület. A 2004-es aszúk mellett a legújabb száraz borok is a kóstoltató asztalokra kerültek.

Május

Május 10-én Sopronban kitört a Kékfrankos Nyár, azaz elindult az a regionális programsorozat, amely több hetente ismétlődő, és csak évente egyszer megtapasztalható elemből áll, és egészen a szeptember 27-i zárásig lefoglalja a helyi lakosságot, illetve a városba érkező és borok iránt érdeklődő látogatókat.

Május 10-12. között rendezték meg a Nyitott Pince Napokat. A három nap alatt az akcióban részt vevő pincészeteknél kedvezményesen vagy akár ingyen kóstolhattak a betérő borkedvelők.

Május 15-én - egy rövid próbaüzemet követően - saját éttermet nyitott Budapesten a tévéműsorokból már jól ismert Wang Qiang kínai mesterszakács. A séf konyhája a szecsuáni régió ízeivel, jellegzetes fogásaival kívánja megismertetni a magyar ínyenceket.

Május 16. és 18. között harmadik alkalommal rendezték meg a szabolcsi megyeszékhelyen, Nyíregyházán a Borfalu bor- és gasztronómiai fesztivált. Az ezt követő hétvégén az Óbudai Főtér szolgált helyszínként a borfalvak népszerűsítését célként kitűző rendezvénysorozat tavaszi szakaszának. Végül a május 30-i hétvégén Szombathely polgárai járulhattak a standokhoz.

A nyíregyházival szinte párhuzamosan, május 17-18-án első alkalommal a Somlói Tavasz Fesztivál is sátrat bontott a Somlói Nagyréten. A hétvégén a somlai borok mellett tokaji, egri, soproni és villányi vendégek nedűit is kóstolhatták a helyszínre látogatók. Ekkor került sor a Somlói Palackozott borok versenyére is.Eseménydúsra sikerült ez a hétvége, hiszen az Európai Sommelier Bajnokság keretében ekkor vívtak meg egymással a kontinens legjobb pohárnokai. Hazánkat a jelenleg Londonban dolgozó, és időről-időre a Vinoporton is jelentkező Cseke Gábor képviselte. A megmérettetésen végül is a 37 éves török Isa Bal diadalmaskodott.

Ebben a hónapban az egri Monarchia Pincészet egy mexikói csapatot látott vendégül szőlőjében. A férfiakból álló csapat nem borkóstolóra érkezett, hanem azért jöttek, hogy a pincészet szőlőinek egy részét egy másik fajtáról a nagy népszerűségnek örvendő pinot noir-ra oltsák át.

Május 19-én két napra hazánkba látogatott Lea Linster luxemburgi séf. A Michelin csillagos éttermet vezető hölgy az egyetlen, aki a szebbik nem képviselői közül elmondhatja magáról, hogy megnyerte a rangos Bocuse d’Or szakácsversenyt.

Május 20-án a brit Financial Times gazdasági napilapban Kester Eddy tollából egy cikk jelent meg, amely két közép-európai borászatot mutat be. Egy szlovén borász mellett Wille-Baumkauff Mártáról, a tokaji Pendits birtok tulajdonosáról szólt az írás.

Május 24-25-én hatodszorra nyíltak meg az etyeki borászatok kapui, hogy a Pincefesztivál keretében, az ország minden szegletéből meghívott, válogatott kollégáikkal együtt kínálják boraikat a tavasszal már nagy tömegben felkerekedő borbarátoknak. A hétvégét megelőzően, 23-án egy szakmai konferenciát is tartottak a helyszínen Rókusfalvy Pál vezetésével, amelynek témája az amerikai borpiac volt.

Május 28-30. között zajlott le a Bormíves Céh borversenye, a Pannon Bormustra. A Champion díjat a tokaji Árvay János 2006-os Istenhegyi Furmintja nyerte meg. A második nap délutánján a két bíráló Master of Wine szóban mondott véleményt a mezőnyről. Ezen a napon került sor a helyszínen, a Pannonhalmi Apátsági Pincészetben Gál Tibor emléktáblájának felavatására az elhunyt borász születésének 50. évfordulója alkalmából. Az este folyamán a pincészet jazz teraszán a László Attila Quartet lépett fel.Május 29-én a Szekszárdi Borászok Céhe szekszárdi bikavérkóstolót tartott a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Több mint 15 helyi borász töltögette legszebb vörösborait, köztük több új, a hazai borköztudatba berobbanni készülő pincészettel.

Május 30-a és június 1-e között ismét a Budai Millenáris Parkban gyűlhettek össze a borok és sajtok szerelmesei. A Reneszánsz Év alkalmából 2008-ban továbbgondolták a szervezők a hazai gasztronómiát, és meghívták néhány kísérletező hajlamáról híres étterem séfjét, hogy a zöld gyepen mutassák be, hogyan képzelik konyhaművészetünk jövőjét.

Ugyanebben az időpontban a Városháza téren egy egyedi kezdeményezésre került sor. Első alkalommal történt meg ugyanis, hogy a fővárosban egy borvidék önálló fesztivált rendezzen. A Badacsonyi Borfesztiválnak a kiállító borászok szerint is nagy sikere volt.

Nem panaszkodhattak ezen a hétvégén a soproniak sem. A Kékfrankos Nyár programsorozat keretében 17. alkalommal rendezték meg a Soproni Borünnepet, amelyre a város főterén került sor.

Június

Június 16-án a Pécsi Tudományegyetem falai között rendezte meg első ízben a Pannon Borrégió saját borversenyét a Pannon Borrégió TOP 25-öt. A négy házigazda borvidék a Dél-Balaton borainak is lehetőséget adott a megmérettetésre.

A hónap közepén egy hétre Magyarországra érkezett Eckart Witzigmann. A német séfet kulcsfontosságú szereplőnek tartják abban a folyamatban, amelynek eredményeként Németország ma Franciaország után a legtöbb Michelin csillag birtokosának mondhatja magát. Az elismert szakember többek között a Tokaji borvidékre is elutazott.Június 27. és 29. között Tata volt a Borfalu nyári rendezvénysorozatának első állomása. Ezen a szombaton a fővárostól nem messze, Budajenőn is borünnepet tartottak.

Amennyiben bármelyik eseményre részletesebben is kíváncsi, keresse kapcsolódó cikkeinket a Vinoport Aktuális és Galéria rovatainak archívumában vagy a fejlécünkben található Keresés funkcióban a legfontosabb kulcsszó megadásával!

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!