A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Mibe kerülhet a bor?

Ez alkalommal szó szerint értjük

2009-11-07 | Tóth Adrienn


Mibe kerülhet a bor?

Sokaknak természetes, hogy a bort üvegpalackból töltik, pedig ezen a klasszikus megoldáson túl számtalan egyéb lehetőség is kínálkozik. Az újabbnál újabb csomagolási variációk általában más italok esetében már beváltak, de nem biztos, hogy ez így történik majd a boroknál is. Hogy miért keresnek egyáltalán alternatív megoldásokat a pincészetek? A legtöbb esetben a költségek csökkentése vagy a környezetvédelem iránti elkötelezettségük kinyilvánítása a legfőbb ok.


A fenti két szempont pedig a legtöbb esetben nincs is olyan messze egymástól. Legyen itt szó PET vagy alumínium palackról, Tetra Pak vagy zacskós kiszerelésről, a legtöbb alternatív csomagolóanyag egyrészt olcsóbb, másrészt elkészítésük és szállításuk a hagyományos üvegnél kevesebb energiát igényel, így kevésbé terhelik a környezetet. Az új technológiát alkalmazó pincészetek tehát két legyet ütnek egy csapásra, vagy ennyire azért mégsem egyszerű a helyzet?

A műanyag nem lesz végleges megoldás?

Bár újrahasznosított műanyagból boros palackot készíteni olcsóbb és környezetkímélőbb megoldás, mint ha ugyanezt üvegből tesszük, egy kutatás eredményei alapján úgy tűnik, ez a megoldás nem hosszú távra szól.

Egy ilyen termékeket készítő cég megbízásából ausztrál tudósok végeztek kísérleteket a műanyag boros palackokat elemezve. A vizsgálatok azt állapították meg, hogy ezt az alternatív csomagolási formát csak olyan borok esetében javallott alkalmazni, amelyet egy éven belül elfogyasztanak.

A megbízó cég nem rejtette véka alá a - rá nézve bizonyos szempontból - kedvezőtlen eredményt. Nem is volt rá oka, hiszen azt már eddig is tudtuk, hogy a megvásárolt borok 90%-a a vásárlástól számított 48 órán belül elfogy, így sok esetben nem kérdés, hogy alkalmas-e a PET palack hosszabb érlelés kivitelezésére.

Vannak, akik rövidtávon gondolkodnak

Az egyik legnagyobb ausztrál borászati komplexum, a Foster’s a fenti eredmények ismeretében úgy döntött, új „Green Label”, azaz Zöld Címke elnevezésű borcsaládját PET palackban dobja piacra.

\"\"

Ezek a borok lesznek az elsők a szigetországban, amelyek ezt a módszert alkalmazzák. A Foster’s nyilatkozata szerint így 29%-kal csökkentik a szén-dioxid kibocsátást egy normál üvegpalackhoz képest, valamint jelentősen csökken a szállításhoz felhasznált üzemanyag mennyisége is, köszönhetően annak, hogy a palackok súlya 90%-kal lesz kevesebb.

A márkáért felelős Oliver Horn nyilatkozata szerint egy hároméves, Kanadában zajló termékfejlesztési munka végeredményét dobják most piacra. A legtöbb problémát a korai oxidáció jelentette sokáig, ám ezt sikerült elhárítaniuk, így állításuk szerint a műanyag palackokba töltött borok 12 hónapon keresztül nem szenvednek károsodást sem színviláguk, sem illat- vagy ízanyagaik szempontjából.

Sok szempontot vehetünk figyelembe, amelyek alapján úgy tűnik, ahogy a parafa dugó mellett egyre több a szilikon és a csavarzár, úgy lesznek egyre elterjedtebbek az üveg mellett más alternatív lehetőségek. Persze még a legoptimistább újítók szerint is a változás kevéssé érinti majd a magas kategóriájú borokat, inkább a mindennapi fogyasztásra szánt, egyszerűbb borokat formálja át.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!