Milyenek a 2021-es neszmélyi borok?
2021-12-06 | (X)Borászkörökben mindig az a legfontosabb kérdés, hogy vajon milyen is lesz az idei évjárat. A hivatalos megfogalmazás szerint az újbor egészen addig tekinthető újnak, amíg ki nem jönnek a következő év friss tételei, azaz egy teljes esztendőn keresztül. Ám a bor élő anyag, ezért folyamatosan változik, mindig más arcát mutatva meg a borkedvelőnek.
Az újdonság ereje
A friss bor fontos jellemzője, hogy még „élénken emlékszik” a szőlőre, amiből készült, vagyis különösen üde, kicsit „kócos”, gyümölcsös és aromás. Ez főképp azoknak a tételeknek áll jól, amelyektől pontosan ezt várjuk el. Ilyen az irsai olivér vagy a rosé, amik alapvetően nem tartogatásra születettek. Ugyanakkor egy chardonnay, amilyen izgalmas első kóstolásra, annyi értéket tartogat későbbre is. Ahogy érik, úgy simulnak egymásba a savak és az alkohol, az idők során mind testesebbé, kerekebbé, harmonikusabbá válik. Azt, hogy milyenné formálódik, természetesen befolyásolja a szüret időpontja, az alkalmazott technológia és a tárolás körülményei is szerepet játszanak benne.
De milyen is lesz a 2021-es évjárat?
A 2021-es év a neszmélyi borvidéken nehéz volt, hiszen a szőlő egy hónappal később „ébredt”, az időjárás pedig nem adott elég lehetőséget arra, hogy behozza magát, így a szüret is csúszott. „Bár a komplex, testes vörösboroknak kevésbé kedvezett ez az évjárat, összességében kifejezetten jó borok születtek. Aromásak, zamatosak, gyümölcsösek lettek. Igaz, kicsit magasabb savtartalommal, mint más években, ám ettől csak még izgalmasabb lett a végeredmény. Ez az olyan fajtáknak állt igazán jót, mint az irsai olivér, a cserszegi fűszeres, a szürkebarát vagy a királyleányka. A chardonnay pedig egészen új, izgalmas karaktert öltött.” – értékelte az idei évet Kamocsay Ákos, a Hilltop Borászat főborásza.
Hogyan kóstoljunk újbort?
A legfontosabb kérdés, hogy megvan-e benne a fajtajelleg, azaz az adott fajtára klasszikusan jellemző illat- és ízjegyeket kell keresni. A savaknak is fontos szerepük van, hiszen azok adják a bor gerincét. Ha megfelelő a savösszetétel, finom savérzetet tapasztalunk. A végső ítéletet pedig mindig az összkép mondja ki egy-egy tétel fölött. Leegyszerűsítve az, hogy ízlett-e vagy sem. Ha nem tapasztalunk kilógó ízérzetet, vagyis minden a helyén van; nem lyukas a bor, tehát nem támad hiányérzetünk; és megfelelő a lecsengése, akkor bátran csettinthetünk: „Ez egy harmonikus, kerek bor. Fogyasztásra érett.”
Hogy igazodj el a borok között?
Keresd az aromatérképet! A Hilltop palackok címkéjén látható aromakörök nemcsak díszítőfunkciót látnak el. Felrajzolják az egyes tételekben található jellemző íz- és illatjegyeket, megmutatva azt is, hogy melyik mennyire hangsúlyosan jelentkezik. A könnyen értelmezhető színes térkép segít eligazodni az aromák és zamatok világában, izgalmas utazásra invitálva a borrajongót. Ha szeretnél többet megtudni az aromakörökről, nézd meg az alábbi videót: Érezd+ Neszmélyt! Ismerd meg az aromaköröket! Fedezd fel, érezd+!
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
Két különleges bor a Jura borvidékről: vin jaune és vin de paille
A Top 100 legjobb bor közé már csak aranyérmesek kerültek
Megjelent a Winelovers Wine Awards eredményeit listázó digitális kiadvány
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!