A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Mindig többet vár a Nemzeti Borkiválóság Program

Kiss Elizát kérdeztük a 2015-ös fehérboros könyvről

2015-08-06 | Bánlaki D. Stella


Mindig többet vár a Nemzeti Borkiválóság Program

A program egyre népszerűbb, ezért évről évre több bort várunk – így válaszolt a Vinoport kérdésére Kiss Eliza, miután a Földművelésügyi Minisztérium kiírását látva a Nemzeti Borkiválóság 2015-ös fehér köréről kérdeztük. Valójában a szám stagnál, és az sem biztos, hogy kimarad, aki nem jelentkezik.


Ismét, negyedszerre is meghirdette a Földművelésügyi Minisztérium és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa a Fehérborok Országkóstolóját. "A program egyre népszerűbb, ez már a hetedik könyvünk lesz, ezért azt gondolom, minden borász hallott már róla" mondta a Vinoportnak Kiss Eliza, aki korábban eredetvédelemért felelős helyettes államtitkárként indította el a programot.

 

A bíráló bizottság optimista, idén a korábbiaknál több tételt várnak, habár a szám általában ötszáz körül stagnál. A beérkezett palackok száma valószínűleg csak régiónként ingadozik majd. Az elmúlt két évben egyaránt Tokaj és a Balaton voltak a két vezető borrégió, a beküldött tételek száma és a csillagok száma szerint is. A nagyobb borászatokra azért igaz: akkor sem maradnak ki a megmérettetésből, ha nem küldenek be mintát, hiszen a Minisztérium kapcsolatban áll a hazai nagykereskedőkkel, így például a Zwacktól, a Bortársaságtól vagy a Raikertől is vásárol borokat a tesztekre.

Nem jellemző a lemorzsolódás

A tavalyi, harmadik országkóstolón a korábbiakhoz képest összességében is nőtt a csillagos borok aránya. A számok és a kóstolt tételek is azt mutatták, hogy a borászok magasabb minőségű boraikat igyekeznek beküldeni. "Volt, aki mások sikerén felbuzdulva küldte be a borait, volt viszont, akinek elvette a kedvét, hogy az előző évben nem került be a könyvbe" – mondta Kiss Eliza. Főleg a pozitív tapasztalatokat emelte ki, például a vörös- és a fehérborok esetében is osztottak már öt csillagot korábban egyáltalán nem ismert, kisebb családi pincének. 

 

"Szerencsére a Nemzeti borkiválósági Program ma már egyike azon bormustráknak, ami számít." Kiss Eliza szerint a könyv értékes marketingfelületet jelent a boroknak, de ezen kívül motiváló az is, hogy ez évtől

a kiválasztott tételek a Külügyminisztérium borportfóliójába is bekerülhetnek, vagyis esélyt kapnak arra, hogy a diplomácia is megismerkedjen velük.

 

 

A szakértő bizottság szeptember elejéig az összes beérkezett tételt végigkóstolja. A csapat marad a régi felállásban, egyedül Káli Ildikót váltja Debreczeni Mónika.

 

A 2015-ös fehérboros kiadvány szeptember végére vagy október elejére készülhet el, kis csúszással. Míg korábban külön kötetben jelent meg az angol és a magyar nyelvű változat, idén valószínűleg egy darab, nagyobb formátumú, vastagabb könyv készül majd.

 

 

Hogyan megy?

A mintákat és a jelentkezési lapokat a borászok 2015. augusztus 24-ig küldhetik be a NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságára.

 

Bármilyen fehérborral lehet nevezni, amely rendelkezik a NÉBIH által kiadott forgalomba hozatali engedéllyel, és legalább bruttó 750 forintos polci áron kapható kereskedelmi forgalomban. A nevezőnek a borkiválóságnak választott tételből minimum 500 palackos készlettel kell rendelkeznie 2015. december 31-ig. Egy termelőtől legfeljebb három bor nevezhető.

 

A Program részletes leírása és a jelentkezési lap elérhető a boraszat.kormany.hu oldalon.

A nevezett tételeket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságán (XI. kerület Budapest, Higany u. 2.) kell leadni hétfőtől csütörtökig 8:00-15:30 óra között, valamint pénteken 8:00-12:00 óráig.

További felvilágosítást a borkivalosag@fm.gov.hu e-mail címen adnak.

 

A 2014-es következtetéseket és az eredményeket ITT találja.

A Kiss Elizával készült korábbi interjúnk első részéért, amelyben pályájáról kérdeztük, kattintson IDE, a második részért, amelyben a  Borkiválósági Programról beszélt, kattintson IDE.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!