A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Mit igyunk nyáron? 2012

Borkereskedők, borbárosok tippjei 4. rész

2012-07-23 | Tóth Adrienn


Mit igyunk nyáron? 2012

Ezen a nyáron egy négyrészes sorozat keretében boros bennfenteseket, azaz borkereskedőket és borbárosokat kérdeztünk, kinek mely borok esnek legjobban a nyári melegben. A befejező részben három széles kínálattal rendelkező borkereskedés vezetői ajánlanak a Terroir Club, az In Vino Veritas és a pincearon.hu borainak sorából.


Kató András – Terroir Club

Posta Borház – Olaszrizling 2011

Postáék megmutatták, hogy Szekszárdon az olaszrizling is kínál meglepetést a 2011-es évjáratból. Zamatos, fiatalos, mérsékelt alkoholtartalommal, és az sem zavarja, ha fröccs formájában fogyasztják.  Micsoda bor napsütéshez!

Maurer Oszkár – Szerémi Szerelem 2011

Maurer Oszkár Szerémi Szerelem borának új évjárata átkelt a határon! Rajnai rizling, olaszrizling és sárga muskotály házasítása: finom szőlőillatú, jól iható, mégis tartalmas fehérbor, alapanyaga a szerémi Tarcal-hegyről származik. Illata mindenkit azonnal megfog, ízében az ínyencek is megtalálják számításukat.

Mit igyunk nyáron? 2012

Meinklang – Somlóifehér 2011

Izgalmas kihívás, már-már álom volt Werner Michlits (Meinklang birtok) számára Somló terroirját kipróbálni. Természetesen, ahogyan otthon, Burgenlandban is, biodinamikus gazdálkodásban termesztik a szőlőt. Tiszta, ásványos, mély borok születtek. A somlói fehér házasítás (olaszrizling, juhfark, hárslevelű) könnyedebbnek tűnik, pedig nagyon precíz és sok gyümölcsöt ad, mindenki számára érthetővé teszi Somló szellemét.

Diószegi Dezső – In Vino Veritas

Bujdosó Szőlőbirtok – Balatonboglári Rosecco 2011

Egy rozé gyöngyözőbor, amely cabernet sauvignon és merlot házasításából született. Világos rózsaszín árnyalatú, az orrban a szőlővirág illata a vörös gyümölcsökével keveredik. Az elegáns apró buborékok szépen hangsúlyozzák a bor élénk savait. A palackba zárt balatoni nyár!

Vylyan – Kakas Rosé 2011

A Vylyan Pincészet Villányi Rosé borát a lédús és kedves merlot és a fűszeres kadarka házasítása adja. A frissesség megőrzése érdekében a szőlőt korábban szüretelték, mint ahogyan az a vörösboroknál szokás. Az eredmény könnyed és illatos, friss és szomjoltó – ízig-vérig rozé. Jól behűtve aperitifként, könnyű ételek kísérőjeként ajánljom ezt a bort. A címkén a régi villányi monda egyik szereplője: Kakas, a megmentő, aki teli torokkal hirdeti a napfelkeltét.

Mit igyunk nyáron? 2012

Champagne Duval Leroy – Brut Rosé

A Brut Rosé a harmóniát és a csábítást modern köntösbe öltözteti. Bronz árnyalatával és finoman kígyózó buborékoszlopaival rózsaszínben és aranyban játszó csillagokat hoz létre a pohárban. A buborékok finomsága gyöngyökre hasonlít, az aromavilág pedig vadcseresznyét, fügét, gyömbért és muskátlit idéz. A pezsgő finom érettségével és borszerűségével testesíti meg azt, ami a Duval Leroy ház számára a rosé champagne-t jelenti.

Kovács Antal – Pinceáron.hu

Köpcös Pince – Csengődi Rosé 2011

Közepes intenzitású narancsos rózsaszínű megjelenés. Üde, harmatos illatában piros bogyósokat és virágokat idéző jegyek szabadulnak el. Kóstolva száraz, teste könnyed, savai lendületesek. Ízében szőlő, málna és meggy aromája érhető tetten. A korty pedig egy kellemes, zamatos utóízzel búcsúzik. Üde, elegáns rosz, a borok kézműves oldalán. 10-11 °C-on fogyasztva salátákhoz, paradicsomos tésztákhoz, pizza mellé, vagy akár egy jó lecsóhoz ajánlom kísérőként!

Trombitás Tamás – Szentbékkállai Siller 2011

Közepes intenzitású meggypiros szín. Illata természetes és "lédús". Magát finoman kellető ásványosság és elegáns gyümölcsös karakter osztozik a pódiumon. Kóstolva száraz, savai elevenek, teste finoman húsos, felszíne simogató és vibráló egyszerre. Ízében különböző piros bogyósok tolongnak, de leghangosabban a meggy kér figyelmet. Utóíze játékos és kellően hosszú. Mindene a helyén, s arányai is szépek. Jóóóóó ez a siller! 13-14 °C-on fogyasztva halászléhez, pörköltekhez, paprikásokhoz, lecsóhoz, paradicsomos tésztákhoz, érlelt sonkákhoz, illetve házi felvágottakhoz, salátákhoz ajánlom kísérőként. Szikvízzel jól nyakon öntve pompás fröccsalap, és ezt nem a szomszéd mesélte...

Mit igyunk nyáron? 2012

Ráspi Pince – Soproni Siller 2011

A rozé és a vörösbor közötti átmenet, amely színében és karakterében inkább az előbbi, aromájában az utóbbi felé kacsingat. Ez a siller. És akkor itt van Ráspi sillere, amely egy önálló kategóriát képvisel a stíluson belül. Mert... Meggypiros szín. Ásványos-szamócás illat. Könnyed test, roppanó savak, ásványos ízaroma. Hosszú utóíz, sós ízemlékkel. S ha iszol még egy kortyot? Olyan sós, hogy bizony megszomjazol rá: szerelmes a szakács? Addig jó nekünk!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!