A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Monarchia évkezdő kóstoló

A Zentől Tapsi Hapsiig

2008-01-25 | Tóth Adrienn


Január 17-én tartotta a Monarchia Borászat első idei kóstolóját Budapesten a Kinizsi utcai borszaküzlet feletti kávézóban. Az est központi alakja, a borokat bemutató Pók Tamás, főborász hordómintákat és a pincészet zászlós borait kóstoltatta. Az eseményen jelen volt e mellett a borászat tulajdonosa, Kovács Nimród is, aki vázolta azokat a főbb változásokat, amelyek jelenleg folynak, valamint a közeli és távolabbi jövő céljait.


A Monarchiánál az utóbbi időben nagyobb formátumú beruházások zajlanak, ennek eredménye bizonyos szinten már most is érezhető, van azonban olyan vetülete is a dolgoknak, amelyekre még várni kell. A folyamatokat jelentősen felgyorsította egy, a közelmúltban lezajlott 150 milliós összeg befektetése.

A borászat jelenleg 35 hektár saját területen gazdálkodik, amely részben még várat magára az új telepítések miatt. Az idő azonban nekik dolgozik, hiszen egyre nagyobb területet tudnak használatba venni, így egyre kevesebb felvásárlásra van szükségük. Várhatóan 2010-re már csak saját szőlőből fogják kiszolgálni igényeiket.

Ahogy tehát nő a saját terület aránya a gondosan megválasztott szőlőfajtákkal, úgy konkretizálódik a borfajták kínálata is. Míg korábban egy kicsit talán túlságosan is széles termékpalettával dolgoztak, mostanság ezt szűkítik, kiválasztva azokat a borokat, amelyek az eddigi évek folyamán elnyerték a fogyasztók tetszését, és várhatóan a hazai piac mellett külföldön is labdába rúghatnak. Így a korábbi húsz tételből álló kínálatot tízre igyekeznek redukálni.

Az egyik fix pont a zengőből készülő Zen, ezt a fajtát korábban Tamás a leánykával házasította. A borokat kóstolgatva több éven át azonban azt tapasztalták, hogy a leányka a gyengébb tag, és érezhetően lehúzza a páros színvonalát. Úgy döntöttek tehát, hogy inkább szólókarriert szavaznak meg a zengőnek.

A legnagyobb figyelem jelenleg a különböző szőlőfajták telepítésére és átoltására terelődik, hogy a saját földek szőlőfajtáinak aránya párhuzamba álljon majd az értékesíteni kívánt bor-portfólióval.

Az egyre többet emlegetett Eged-hegyi ültetvényen négy-öt hektárnyi területen oltják át a már meglevő szőlőtőkéket chardonnay és pinot noir szőlőfajtákra. A pincészet ugyanis osztja azt a sokszor említett tételt, hogy az egri borvidék a világ leghíresebb borvidékei közül Burgundiával állítható leginkább párhuzamba. A minőségi burgundi borok alapja pedig épp ez a két fajta. A pinot noir felívelése pedig még mindig tart, mind hazánkban, mind a Sideways (Kerülőutak című film) által mindig jelentősen befolyásolt Amerikában is.

A magyar mellett elsősorban amerikai piacra termelő borászat épp ezért szívesen kéri kaliforniai szakemberek tanácsát. Az ültetvények átoltását és az újak telepítését Markus Bokisch kaliforniai szőlész irányítja, a borok készítésében pedig Kent Barthman, szintén kaliforniai borász lesz a szaktanácsadó.

Most pedig következzen egy érdekesség azoknak, akik szívesen mesélnek mulatságos történeteket egy-egy hasonló érdeklődésű borbarátnak. Néhány éve már van szerencsénk a pincészet eddig Nimród elnevezéssel futott csúcsborához. A kis tételben, két és fél éves, hosszú tölgyfahordós érleléssel, cabernet franc, kékfrankos és merlot szőlőfajtákból készülő bort mindig is büszkén mutogatták a pincészet kereskedői nemcsak hazánkban, hanem külföldön is.

Egészen addig, amíg ki nem derült, hogy a „Nimród” szónak odakint kissé pejoratív értelme van. Létezik ugyanis egy ilyen nevű figura a Tapsi Hapsi című rajzfilmben, aki - hát hogy is mondjuk finoman -, nem éppen a zsenialitásáról híres. Van is egy ilyen mondás, hogy „Don’t be a Nimrod!”, amely valami olyasmit tesz, hogy „Ne legyél már olyan hülye!”.

Ezen a sorozaton pedig az amerikaiak több generációja nőtt fel, a több között leginkább az, amelyik most potenciális csúcsbor-fogyasztó. Így hát a pincészet úgy döntött, hogy megváltoztatja a bor nevét, mégse asszociálják egy őrülttel, az új név: NJK lett. Ezzel a névvel a bort a 2004-es évjáratból hozzák ki először.

A Monarchiánál tehát gőzerővel zajlanak a változások, a pincészet vezetői is úgy fogalmaznak, hogy lassan összeáll a mű. Megerősíteni látszik ezt a szakma is, hiszen 2007. december 27-én a hetedik alkalommal megrendezett Egri Borszalonon Dr. Pók Tamásnak adták át a Gál Tibor emlékdíjat, amelyet 2005 óta nyújtanak át minden évben egy-egy egri borásznak.

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!