A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Monde Selection 2010

Kiemelkedő eredmény Szekszárdnak

2010-04-24 | Tóth Adrienn


Monde Selection 2010

Március 25-26. között ismét megrendezték Brüsszelben a Monde Selection versenysorozatának boros egységét. Ez a borverseny nem a magas tételszámmal, hanem azzal vívta ki magának az elismerést, hogy általánosan elfogadott a Távol-Keleti országokban, különösen Japánban. A 2010-es esztendő kiemelkedő sikereket hozott hazánknak, hiszen több érmet hoztak el a magyar pincészetek, mint a nemzetközi borversenyeken általában jól szereplő franciák.


 

A megmérettetésre idén 20 országból érkezett 405 minta, és a nemzetközi szabványok szerint zajló borversenyeknek megfelelően itt is maximum a mezőny 30%-a kaphatott érmet. Ennek értelmében előfordulhatott, hogy bizonyos borok elérték azt a ponthatárt, amely egy ezüstéremhez szükséges, azt mégsem kapták meg, mert nem tartoztak a felső harmadba.

A magyar pincészetek összesen 41 tétellel indultak neki a versenynek, és ezekből 21 érmet is kapott, 12 arany és 9 ezüst talált magyar gazdára.

Heimann Zoltán, a szekszárdi Heimann Családi Birtok borásza a Vinoportnak elmondta, milyen jól esett a lelkének, hogy a kiemelkedően teljesítő magyar mezőnyben nagy számmal fordultak elő szekszárdi pincészetek. Az, hogy egy nemzetközi zsűritől a 12 aranyérem közül nyolcat szekszárdi borok érdemeltek ki, komoly marketingértékkel bír a borvidék számára.

A Heimann pincészet idén összesen egy világversenyen, a Monde Selecion-on indult, mindössze két borral, azért is elégedettek, hiszen mindkét bor aranyéremmel végzett. A 2007-es Barbár, amely házasítás a pincészet palettájának csúcsát jelenti még nincs piacon, jelenleg a 2006-os kapható, amely szintén megszerezte anno a maga aranyát Bordeaux-ban. A másik nyertes, a 2007-es Cabernet Franc, a pincészet egyik fajtatiszta bora, amely a Heimann borok középső szegmensébe sorolható.

Bodri István, a Bodri Pincészet birtokigazgatója is hatalmas eredménynek tartotta a szekszárdiak szereplését az idei Monde Selention-on. A pincészet maga egy arany- és két ezüstéremmel járult hozzá a sikerhez. A legfényesebb díjat a 2007-es Cabernet Franc borukért kapták, az ezüstöket pedig a 2007-es Bikavér és Kékfrankos érdemelte ki. A Cabernet Franc-t már lehet kapni, a másik két borra még körülbelül fél évet várni kell, addig biztosan eltart a palackos érlelés a pincében.

István különösen fontosnak tartotta a Bikavér és a Kékfrankos jó szereplését, többek között azért, mert az utóbbi kevésbé ismert a világpiacon, de egyértelmű, hogy a magyar bikavér image-ének is jól jönnek a hasonló eredmények, így az elismerést nem csak a pincének vagy a borvidéknek, hanem az egész hazai borászatnak tulajdonítja.

\"\"

A Pannonhalmi Apátsági Pincészettől Illés Tamást szólaltattuk meg, aki a 2008-as Hemina aranyérme kapcsán megjegyezte, hogy a bor jó szereplése azért is volt fontos számukra, mert az utóbbi időben tapasztalatai szerint a hazai piac kevésbé igényli a hordós érlelésű, kerek, gazdag fehérborokat. Ez a helyezés fontos visszajelzést jelentett a zsűri nemzetközi összetételének hála.

Tamástól a 2008-as Heminával kapcsolatban megtudhattuk, hogy a megszokott chardonnay alapot idén először pinot noir, valamint a már megszokott olaszrizling és egy kevés viognier egészíti ki. Annak érdekében, hogy minél több gyümölcsaroma legyen érezhető benne, a bort kizárólag 500 literes tölgyfahordóban érlelték. A pannonhalmiak nem sok versenyre szoktak bormintát küldeni, a Monde Selection-t az OIV patronálása és az ázsiai, különösen a Japán piacra gyakorolt hatása miatt tartották fontosnak.

Az alábbiakban következzen a teljes magyar éremtáblázat.

Aranyérem

Bodri Pince - Szekszárdi Cabernet Franc 2007
Egri Korona Borház - Egri Cabernet Franc 2007
Eszterbauer Borászat - Tüke Szekszárdi Bikavér 2007
Eszterbauer Borászat - Mesterünk Szekszárdi Cuvée 2007
Eszterbauer Borászat - Tivald Szekszárdi Cabernet Sauvignon 2007
Fritz Borház - Szekszárdi Medicina Cuvée 2007
Fritz Borház - Szekszárdi Primus Cuvée 2007
Heimann - Szekszárdi Barbár Cuvée 2007
Heimann - Szekszárdi Cabernet Franc 2007
Pannonhalmi Borház - Hemina 2008
Somogyi Tibor Pincészete - Villányi Cabernet Sauvignon - Cabernet Franc 2003
Vincze Borászat - Egri Cabernet Franc Arcanum - Hungarian Oak 2007

Ezüstérem

Bock Borászat - Villányi Cabernet Sauvignon Jammertal Selection 2007
Bodri Pince - Szekszárdi Bikavér 2007
Bodri Pince - Szekszárdi Kékfrankos 2007
Dúzsi Tamás - Szekszárdi Görögszó 2006
Fekete Borpince - Szekszárdi Cabernet Sauvignon Válogatás 2007
Günzer Tamás Pincészete - Villányi Ördögárok Merlot Reserve 2007
Tűzkő Birtok - Hétfrankos 2006
Tűzkő Birtok - Domb Cuvée 2006
Vylyan Pincészet - Duennium 2006

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!