A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Mondial du Pinot Noir 2008

Balatoni arany, etyeki ezüst

2008-10-21 | Tóth Adrienn


Tizenegyedik alkalommal rendezték meg Svájc legnagyobb nemzetközi borversenyét, a Mondial du Pinot Noir-t Sierre városában. A borverseny azért különleges, mert középpontjában egyetlen szőlőfajta: a pinot noir áll, így a belőle felvonuló több mint ezer bor, meglehetősen széles és reprezentatív képet nyújt erről, a talán misztikusnak is nevezhető fajtáról.


 

A versenyre benevezett borok száma – a rendező Vinea nem kis örömére - idén majdnem elérte az 1100-at, így ebben az évben 5 %-kal meghaladta a tavalyi minták számát. A borok 60%-át svájciak alkották, mellettük azonban 22 országból érkeztek palackok: Németországban 140, de Franciaországban is több mint 100 nevező akadt. E mellett Ausztria, Argentína, az Egyesült Államok és Brazília is jelentős számú borral képviseltette magát a versenyen.

A versenyre Svájc Sierre nevű városának egyik tekintélyes épületében, a Hôtel de Ville-ben került sor. A borairól is ismert Valais tartomány egyébként - mint később kitérünk rá - remekül szerepelt a mezőnyben. A több mint 50 fős zsűri fele nemzetközi szakértőkből állt, akik 13 országból érkeztek a helyszínre, hogy részt vehessenek ezen a megapinot-kóstolón.

A versenyen a három legjobban szereplő – egy francia, egy német és sokak meglepetésére egy argentin – bor kapta a fődíjakat, azaz a Grande Médaille d’Or elismerést. Az argentin bor egyébként az ország déli, hűvösebb részéből, Patagóniából származik.

A nyertesekről általánosságban elmondható, hogy nem egy-két országból származtak kizárólag, a díjazottak között nagy a nemzetközi szórás, ami a szervezők nyilatkozata alapján azt bizonyítja, hogy a szőlőfajta jól megállja a helyét a világ különböző szegleteiben. Egy dologra azonban a verseny tapasztalatai alapján különösen ügyelni kell: a pinot noir bora elegáns felépítése és finomsága folytán minden elkövetett hibát megmutat.A 104 darab aranyérmet a zsűri olyan boroknak osztotta ki, amelyek megkülönböztethetőek és izgalmasak, fineszesek voltak. Gérald Carrupt vezető bíráló szerint pont ez a szép a pinot noir-okban: a gazdagságuk és a nagyságuk, ahogy a maguk igencsak finom módján a legerőteljesebben fejezik ki az őket alkotó terroirt.

Az aranyérmek közül 58-at svájci, a maradék 46-ot más ország pincészetei vihették haza. Ezek közül 17-et kaptak a németek, 9-et pedig a franciák. Az idősebb évjáratú borok kategóriájában egy Beaune vidékéről származó premier cru bizonyult a legjobbnak. Erről a csoportról egyébként a kóstolók megállapították, hogy meglepően sok frissességet és élénkséget mutató tétellel találkoztak, amely a pinot noir érlelhetőségét bizonyítja.Az 58 svájci aranyérem közül a legtöbb, 26 a helyszínt adó Valais tartományban maradt, 8 került Vaud-ba, 6 Graudbuenden-be, szintén 6 Schaffouse-be és 4 Aargau-ba.

Az idei évben egy új kezdeményezésbe fogtak a rendezők, amely szerint kísérleti, felfedező szándékkal a pinot család más tagjai, tehát a pinot gris, alias szürkebarát és a pinot blanc, azaz fehér burgundiból készített borok is teret kaphattak a megmérettetésen.

A verseny magyar díjazottja Lesence 2006-os Szürkebarátja, és az Etyeki Kúria 2006-os Pinot Noir-ja lett, amelyek közül az előbbi arany-, az utóbbi ezüstérmet hozott haza nekünk Svájcból.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!