A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Mondial du Pinot Noir 2009.

Ezüstérmek Dúzsiéknak és a Lesencének

2009-09-19 | Tóth Adrienn


Idén tizenkettedik alkalommal rendezték meg Svájcban a Pinot Noir-t és annak közeli rokonait felvonultató borversenyt. Bár a szervezők már tavaly is elégedettek voltak a nevezők számával, ebben az évben még több bort indítottak el a pincészetek a borversenyen. Az 1144 tétel 60%-a 2009-ben is a házigazdáktól futott be, de a szervezők Németországot és Franciaországot követően hazánkat emelték ki a nemzetközi mezőnyből.


A versenyt szervező VINEA nyilatkozata szerint ebben az évben is újra bebizonyosodott, hogy a Pinot család milyen végtelenül változatos formákban tud megmutatkozni, ha azokat a világ különböző pontjain készítik el. A pinot noir egyedisége és eleganciája utolérhetetlen a szőlőfajták között, és ezt az egyre nagyobb fogyasztói érdeklődés is alátámasztja.

A borversenyre 24 országból érkeztek borok, elsősorban a verseny névadójának számító pinot noir-okat küldtek a termelők, de a szervezők lehetőséget biztosítottak a pinot gris (magyarul szürkebarát) és pinot blanc szőlőfajtából álló tételeknek is. Svájc után a legtöbb bor Németországból (140) és Franciaországból (100) érkezett, de a szervezők kiemelték Magyarországot, Ausztriát, Ausztráliát és Argentínát is.

A 2009-es Mondial du Pinot Noir-on egy ötventagú, nemzetközi zsűri bírálta a borokat. Az egyikük a következő tapasztalatot szűrte le az esemény végeztével: „Ezek a borok jellemzően nem rendelkeznek erőteljes illatokkal, inkább diszkrétek és finomak, ez pedig arányosan több figyelmet és komolyságot kíván a bírálóktól.”

2009-ben a nagyaranyérmet, azaz a Grande Médaille d’Or-t két bornak ítélték oda. A két legjobban szereplő bor egyike egy olyan országból érkezett, amelyet viszonylag ritkán említünk a pinot noir kapcsán: Spanyolország Ronda vidékéről, a Cortijo Los Aguillares pincészettől. A másikra a helyiek lehetnek büszkék, a Valais borvidéken készített pinot gris-t a Cave de la Madeleine jegyzi.Ebben az évben egy új kategóriát is bevezettek a rendezők: a Pinot Noir Termelők Világbajnoki címét az kaphatta meg, akinek három egymást követő évjáratban készített borai állandóságot mutattak. A szervezők nyilatkozata alapján ezzel a díjjal azokat a borászokat szeretnék kiemelni, akik azon túl, hogy kiváló adottságú területen termelik szőlőjüket, képesek a minőség állandó fenntartására.

Az ötlet mindenképpen egyedinek mondható, bár több szempontból megkérdőjelezhető, miért pont ezen a versenyen van rá szükség. Tekintettel arra, hogy a boroknál - a Champagne és a Cognac kategóriával ellentétben – az egyes évjáratok jelentette változatosság sok izgalmat rejt a fogyasztók számára.

A 2 nagyarany mellett 95 aranyérem is átadásra került. Ezek meghatározó része svájci gazdára talált, 30 érmet nyertek más nációk indulói. A legkiemelkedőbben Németország teljesített, ami annyira nem meglepő, hiszen mint korábban elmondtuk, innen sok minta érkezett, a 30, nem svájci aranyból 17-et ők vittek haza.

A 65 svájci arany közül a legtöbb, vagyis 27 Valais régióba került, míg Grisons 9-et, Schaffhousen 7-et, Zürich 6-ot és Vaud 5-öt nyert meg.

A hazai nevezők a múlt évhez hasonlóan idén is két éremmel tértek haza, Dúzsi Tamás 2008-as Pinot Noir Roséja és a Lesence Borászat 2007-es Pinot Noir „SK” bora bizonyította a nemzetközi mezőnyben, hogy hazánkban is van potenciálja ennek a legendásan nehéz szőlőfajtának.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!