A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Mundus Vini 2009.

Egy arany- és nyolc ezüstérem került haza

2009-10-13 | Tóth Adrienn


Mundus Vini 2009.

A 2001-ben alapított német borverseny életében eddig nem telt el úgy év, hogy ne emelkedett volna a beküldött minták száma. Az idei megmérettetésre 44 országból 5726 induló érkezett, ez a szám 7%-kal volt magasabb a tavalyinál. Az idei mezőnyből kilenc magyar bor emelkedett ki, és hozott haza arany- vagy ezüstérmet, közülük kettőt mi is kóstoltunk már, és bemutattuk Borbár rovatunkban.


Augusztus 28-a és szeptember 6-a között kilencedik alkalommal rendezték meg Németország legnagyobb nemzetközi mezőnyt felvonultató borversenyét, a Mundus Vinit, Neustadt an der Weinstrasse városában. Nem véletlen a helyszín választása, hiszen ebben a tartományban helyezkedik el hat darab a tizenhárom német borvidék közül.

A versenyen 2009-ben több mint 5700 bor indult el, a nevezések száma összességében 7%-kal emelkedett a 2008-as adatokhoz képest. Prof. Dr. Ulrich Fischer, a versenytanács egyik tagja ezzel kapcsolatban nyitóbeszédében elmondta, hogy a versenytételek növekedését – a jelenlegi gazdasági helyzetben - kiemelkedő eredménynek tartja, és úgy véli, ez bizonyítja a Mundus Vini pozíciójának erősödését a nemzetközi borversenyek között.

\"\"

A két hétvégén át tartó bírálás során összesen 275-en ültek a kóstolóasztalok mögé, a borászokból, borkereskedőkből, újságírókból, szakértőkből álló zsűri tagjai 45 országból érkeztek. Közöttük volt többek között Ann Noble kaliforniai professzor, a világ vezető tudósa az érzékelés témakörében és Jeannie Cho Lee, szakíró, az első ázsiai származású női Master of Wine.

2009-ben a 30%-os szabály betartásával 24 nagyarany-, 480 arany- és 1246 ezüstérmet osztottak ki. A legtöbb nevező és legtöbb díjazott természetesen a rendező ország berkeiből származott. A németek összesen 443 érmet tudhatnak magukénak, közülük 6 volt a nagy aranyérem, legeredményesebben szereplő borvidékük Pfalz volt, amely 352 borral indult el, 113 elismerést nyerve. Őt követte Baden (89 érem), Württemberg (65 érem) és Mosel (52 érem).

A házigazdák után a klasszikus nevek következnek: Olaszország (286 érem, 6 nagyarany), Spanyolország (262 érem, 1 nagyarany) és Franciaország (183 érem, 5 nagyarany). A tengerentúli nevezők közül a szervezők kiemelték az Egyesült Államokat, ahonnan a beküldött 42 minta közül 24 kapott érmet, ami a nevezett borok 57,1%-a, és Ausztráliát, ahonnan 166 bort indítottak a pincészetek, amelyek 51,8%-a lett éremmel gazdagabb.

\"\"

Emellett néhány, a bortermelésükről kevésbé ismert országot is kiemeltek a beküldött, és az éremmel jutalmazott tételek aránya miatt. Tunéziából 8 bor érkezett, közülük 6-ot jutalmaztak díjjal, míg a Montenegróból származó 4 tétel közül 3 is érmet kapott.

Legjobb pincészetet három kategóriában választottak. A Legjobb Német Borászat egy Hagnau elnevezésű egyesület lett, a Legjobb Európainak a Mondo del Vino bizonyult Olaszországból, míg a tengerentúliak közül az argentin Casella Wines-t emelték ki.

Végezetül következzenek a magyar érmesek:

Aranyérem
Törley Pezsgőpincészet – Gála

Ezüstérem
Carpenè Malvolti Spa – Cserszegi Fűszeres 2008
Csányi Pincészet – Elegance Cuvée 2007
Dúzsi Tamás – Szekszárdi Görögszó Cuvée 2005
Feind – Balatonaligai Cabernet Franc 2006
Heumann – Terre Tartaro 2007
Pierre Laforest - Nagyréde Muskat-Ottonel 2008
Sümegi és Fiai Pincészet Ambrózia Hajós-Bajai Rajnai rizling Jégbor 2005
Vylyan - Mandolás Villányi Cabernet Franc 2006

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!