A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

MUNDUSvini 2008.

Egy arany- és tizenkét ezüstérem

2008-10-14 | Tóth Adrienn


A 2008. augusztus 29. és szeptember 7. között nyolcadik alkalommal megrendezett MUNDUSvini borversenyről a magyar pincészetek egy arany- és tizenkét ezüstérmet hoztak haza. A nemzetközi szervezetek által hivatalosan is elismert verseny a legnagyobb nemzetközi megmérettetésnek számít Németországban. Az augusztusban és szeptemberben zajló események eredményét a közelmúltban hozták nyilvánosságra.


A versenyről

A borversenyt a Meininger Kiadó leányvállalataként működő MUNDUSvini Borakadémia szervezi meg évről-évre 2001 óta. Az akkori 2235 mintát mára megduplázták, hiszen 2008-ban 41 országból 5343 borminta érkezett, hogy próbára tegye magát a zsűri előtt. Az idén beérkezett palackok száma 8,5 %-kal haladta meg a 2007-esekét.

A MUNDUSvini hivatalos státuszát a párizsi székhelyű OIV (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin) és UIOE (Union Internationale des Oenologues) adja. Az első a borász szakma legnagyobb nemzetközi szabályozó szervezete, a második pedig egy szintén nemzetközi borászati szövetség. Köszönhetően ezen társaságok támogatásának, a borversenyt több hivatalos intézmény is elismeri, többek között az EU, így a versenyen nyert eredmények a boros palackok címkéjén is szerepelhetnek.

A kóstolás metódusa megfelel a nemzetközi gyakorlatnak. Így minden bort a maximálisan elérhető 100 pontos skálán értékelnek úgy, hogy külön súlyozzák azok tulajdonságait. Így a látványból, az illatból, az ízből és összbenyomásból adódó részpontszámok összeadásával kapják meg a végeredményt.44 országból érkezett 280 szakember, hogy Neustadt városában zajló MUNDUSvini 2008-on bort bíráljon. A hét fős csoportok minden esetben három német és négy külföldi zsűritagból álltak össze oly módon, hogy minden bizottságba egyenlő mértékben kerüljenek borászok, szakírók, sommelier-k és borkereskedők.

A 2008-as felhozatal

A benevezett borok kevesebb mint egyharmada, vagyis 26%-a érkezett otthonról, azaz Németországból. A rendező után következett Olaszország (17%), Spanyolország (16%) és Franciaország (10%). Jelentős volt azonban a nevezések száma portugál, ausztrál, osztrák és dél-afrikai pincészetek részéről is. Érdekesség, hogy olyan bor szempontjából egzotikusnak számító országokból is érkeztek pályázók, mint Thaiföld, Izrael és Hollandia.

A borok többsége, azaz 53%-a vörösbor, több mint 35% volt a fehérborok aránya, a maradék 613 palackban pedig pezsgő, rosé, habzóbor, sherry, portói vagy más erősített bor rejtőzött.

A nyertesek

A kiosztott érmek az ilyen versenyek normáinak megfelelően, az összesen benevezett borok számának egyharmadát nem haladhatják meg. Azzal, hogy a zsűri 1664 érmet adott át, a boroknak több mint 31%-át jutalmazta. 24 bor nyert el nagy arany-, 450 arany és 1190 ezüstérmet.

A díjak 27%-ának nem is kellett átlépnie az országhatárt, mert Németországban talált gazdára. 15 nagy arany-, 147 arany- és 290 ezüstérem került a házigazdák birtokába. A legjobban teljesítő német pincészet a moseli Wein- und Sektgut Heinz Schneider lett, amely benevezett hét borával négy arany- és három ezüstérmet vitt el.A legjobb európai pincészet 2008-ban a francia Champagne P. & C. Heidsieck lett két nagy aranyérmével. Az Európán kívüli borászatok közül pedig az ausztrál Shingleback Wine nyert kilenc nevezett borára jutó négy arany- és négy ezüstérmével.

Az éremsorban Németország után következik Olaszország (272), Spanyolország (247), Franciaország (158), Ausztrália (85) és Dél-Afrika (83).

Zárásképpen pedig következzenek a mi büszkeségeink:

Arany érem

Csányi Pincészet - Chateau Teleki Villányi Merlot 2006

Ezüst érem

Wunderlich - Villányi Merlot 2004
Bock Borászat - Villányi Bock Cuvée 2004
Vylyan - Cabernet sauvignon 2006
Vylyan - Pinot noir 2006
Baron von Twickel Szőlőbirtok-Szekszárd Zrt. - Domaine Gróf Zichy Szekszárdi Syrah 2005
Baron von Twickel Szőlőbirtok-Szekszárd Zrt. - Chateau Kajmád Cuvée 2003
Nyakashegy - Budai Riesling 2007
Nyakashegy - Budai Cuvée 2007
Törley Pincészet - György-Villa Kemendi Cabernet sauvignon 2003
Törley Pincészet - Chapell Hill Chardonnay Pezsgő
Törley Pincészet - Francois President Brut Pezsgő 2005
Törley Pincészet - Törley Chardonnay Brut Pezsgő 2005

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!