A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Nagymaroson toBORzó nyílik

Borospince a borkedvelőknek

2011-06-21 | Vizi Csenge


Június 24-én fog megnyílni Nagymaros egyik új, baráti társaságokat, családokat, borkedvelőket váró helye, a toBORzó. Nagymaros sok száz évig kiemelkedő szerepet töltött be a magyar boros világban, aminek köszönhetően önálló borvidék is volt a 19. századig. Ennek a hagyománynak az újjáélesztése, a helyi borkultúra felfrissítése végett hozta létre Dávid György és Konczné Bulyovszki Helga a toBORzó borospincét. A cikk születésében az értékesítési igazgatónő volt segítségünkre.


Ha a szőlőtermesztés és borkészítés nagymarosi hátterére vagyunk kíváncsiak, akkor egészen a 13. századig kell visszamennünk, amikor is IV. László király a visegrádi várhoz csatolta az akkor Rosd nemzetség kezén lévő birtokot. Az első lakók németek voltak, akiket még a korai Árpád-korban telepítettek ide. A következő pár száz évben folyamatosan változott Nagymaros helyzete, lakóinak száma, de a német jelenlét mindig is megmaradt.

Az 1700-as évek elején hatalmas pestis járvány tizedelte meg a lakosok számát, ami a rengeteg ütközet és a török uralom miatt amúgy sem volt nagy. Ekkor Mainz környékéről ismét német ajkú lakosokkal telepítették be Nagymarost. Ők a szorgalmukról voltak ismertek, no és elismertek, ráadásul különösen jól értettek a növénytermesztéshez. Ekkor virágzott fel a helyi szőlő- és gyümölcstermesztés kultúrája.

Olyan precíz munkát végeztek a németek, hogy később, amikor már ipari vállalatok és üzemek kezdtek gomba módra szaporodni e térségben, a gyümölcstermesztés minőségéből nem engedtek. A Duna révén gyorsan eljutott az itt termett, jó minőségű gyümölcs mind Bécsbe, mind Budapestre. A második világháború környékén magyar családok érkeztek a Felvidékről Nagymarosra, akik részben folytatták elődeik tevékenységét, a szőlőtermesztés azonban kissé háttérbe szorult.

Nagymaroson toBORzó nyílik

Ennek felélesztésére, és a helyi boros erőkre támaszkodva, no meg a hazai széles borkínálat egy szeletét felhasználva jött létre a hamarosan nyitó toBORzó a város egyik legszebb területén, a Hegy utcában. A megvalósításhoz az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program is kellett, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból kaptak támogatást a borospince megálmodói.

Nem egyedi a borospince jelenléte Nagymaroson, azonban abban mégis egyedi, hogy különböző programokkal, borkóstolókkal várják az érdeklődőket a tulajdonosok. A kóstolók attól egyediek, hogy a "Járja be Magyarország borútjait egy borpincében" jelmondata alapján több mint tíz borvidék huszonhat hazai borászatának kínálatát ízlelhetik meg az érdeklődők, egy szeletnyi képet kapva egy kalap alatt egész Magyarország borkínálatából, ráadásul a helyi, térségi borászok is rendszeresen bemutatókat tartanak majd nedűikből a toBORzóban. A portfólió kialakításában szakemberek és borászok segítségét kérték a tulajdonosok, sokat segített a választásban Kézdy Dániel és Harmat Csaba.

A borkóstolókhoz helyi speciális ételekkel, borkorcsolyákkal készülnek a szervezők, ennek köszönhetően sajtokat, sonkákat, kolbászokat és különböző gyümölcskészítményeket ízlelhetnek meg a vendégek. Sajtot és sonkát a Fekete tanyáról, lekvárt a Lekvár-laktól, míg kecskesajtot a Pázmán sajttól érkeznek a pincébe, amelyek mind-mind a környéken élő termelők termékei.

Nagymaroson toBORzó nyílik

Az újonnan nyíló borospincét a DekanTer-Plusz Kft. több, évszázados múltra visszatekintő pince közül választotta ki, háromhajósság bővített és fel is újított. Aki kíváncsi a kínálatukra, vagy csak szeretne helyet foglalni egy borkóstolóra, annak érdemes előre bejelentkeznie, ugyanis nyitva tartási idő nincs, előre egyeztetett időpont alapján nyílik lehetősége bárkinek betérni, ötven főig van lehetőség ültetett kóstolóra.

Természetesen nem csak kóstolókkal, hanem egyéb rendezvényekkel is várják majd az érdeklődőket, a helyi és a környéken lakó borkedvelőket, hiszen szülinapi bulik, céges rendezvények tökéletes helyszíne is lehet e borospince, valamint igény szerinti borkóstolókat is összeállítanak. A közeljövőben csokoládé- és vörösborkóstoló, sajt és borpárosítások megízlelése, júliusban és augusztusban pedig borászokat is meghívnak borbemutatókra. Rögtön június 24-én, a nyitó napon is széles borválasztékkal kedveskednek majd a betérőknek, amelyet másnap a Vylyan Szőlőbirtok kóstolója követ Jójárt Gergő sommelier tolmácsolásában:

Megnyitó - Barangolás a borok birodalmában!

Időpont: 2011-06-24, 18:00

8 borból álló borkóstoló!
1. Mátrai Királyleányka (Szőke Mátyás)
2. Móri Ezerjó (Bozóky)
3. Badacsonyi Kéknyelű (Szeremley)
4. Kunsági Kékfrankos Rosé (Frittmann)
5. Soproni Kékfrankos (Tashner )
6. Egri Bikavér (Thummerer)
7. Villányi Cabernet Franc (Jekl)
8. 5 puttonyos Tokaji aszú (Disznókő)

Bemutatkozik a villányi Vylyan pincészet

Időpont: 2011-06-25, 18:00

Az est házigazdája: Jójárt Gergő sommelier Vylyan pincészet.

További információkkal a www.toborzo.com honlapon találkozhatnak, ahol regisztrálhatnak is az érdeklődők a boros eseményekre. Végezetül álljon itt azon pincészetek névsora, akikkel találkozhat a betérő a toBORzó borospincében:

Bella, Bock, Bozóki, Disznókő, Figula, Frittmann, Garamvári, Heimann, Hilltop Neszmély, Jandl, Jásdi, Jekl, Légli, Nyakas, Pannonhalmi Apátsági Pincészet, St. Andrea, Szepsy, Szeremley, Szőke Mátyás, Takler, Taschner, Thummerer, Tornai, Vesztergombi, Vida, Weninger pincészetek.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!