A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Negyedik Újbor és Sajtfesztivál

„Nagyobb társaságban húsz, harminc ember mindig igyon újbort!”

2007-12-07 | Tóth Adrienn


Negyedik Újbor és Sajtfesztivál

Hamvas Béla száztíz éve született, ebből az alkalomból tőle választottak mottót a negyedik alkalommal megrendezett esemény szervezői. A rendezvény célja az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő magyar újborok egy helyen történő bemutatása, valamint a hazai kézműves sajttermelők felvonultatása. November végén a Gerbeaud Ház adott otthont a bor- és sajtkóstoló mellett az újborok versenyének, valamint az adventi újbor és sajtszentelésnek is.


 

A hétvégi kétnapos nyilvános kóstolót megelőzően csütörtökön zajlott le az Újbor-Új generáció borverseny, amelyre a korábbiakhoz képest rekord mennyiségű, 199 minta érkezett a magyar borvidékekről. És hogy miért új generáció? Mert a borok bírálói ifjú borászok voltak, közülük a legfiatalabb ifj. Szende Gábor tizennyolc éves okleveles borbíráló. Az adott napon nem csak a pontozók kerültek ki a fiatalabbak köréből, a borok felszolgálását a Csepeli Vendéglátó Ipari Szakközépiskola diákjai végezték.

A fesztivál megnyitóján a VPOP fúvószenekara játszott, majd Magyarország Szőlő- és Borvárosainak húsz éves jubileuma alkalmából megjelent tizenegy borrend és az Első Magyar Fehér Asztal Lovagrend tagjai tartottak ünnepi köszöntőket. Azok, akik nem érték be az ínyek örömeivel Varga Károly tízszeres olimpiai és tízszeres világbajnok mesterszakács zöldségszobraiban gyönyörködhettek, valamint egy borkutat is megvizsgálhattak működés közben. A második napon zajlott a szintén hagyományos adventi újbor- és sajtszentelés.

Idén az év sajttermelőjévé Sándor Tamás egri sajtmestert választották, aki a cím mellett elnyerte az Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium különdíját is. Nagy László, ugyancsak egri sajttermelő a Magyar Agrárkamara különdíját, míg a Magyar Turizmus Zrt. különdíját pedig a Dióstanya Békés vehette át.

A legnagyobb érdeklődés azonban várhatóan a borverseny díjazottai felé fordul, hát ne is húzzuk tovább az időt, íme 2007. legjobb újborai:

Csordás-Fodor Pincészet (Somló) – Olaszrizling
Gere Attila (Villány) – Rosé Cuvée
Gere Tamás és Zsolt (Villány) – Pinot Noir
Koczor Dóra (Balatonfüred) – Olaszrizling
Mészáros Péter (Szekszárd) – Kadarka
Molnár Kft. (Villánykövesd) – Kékfrankos
Tüske Pince (Szekszárd) – Rosé Cuvée
Varga Pincészet (Badacsonyörs) – Irasi Olivér
Varga Pincészet (Badacsonyörs) – Pinot Noir Rosé
Varsányi Pincészet (Verpelét) – Olaszrizling

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!