A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Nem másokat kell utánozni

Interjú Lőrincz Györggyel

2011-11-07 | Tóth Adrienn


A Benelux államok vezető bormagazinja, a Proefschrift által megszervezett borversenyen a 20-30 euro közötti vörösborok kategóriájában az egri St. Andrea Pincészet 2009-es Merengő Egri Bikavér Superior bora végzett az első helyen. Az idén huszonharmadik alkalommal megrendezett megmérettetésen emellett a 2009-es Örökké is elismerésre talált egy különdíj keretében, amelyet sommelier-k ítéltek oda. Az eredményekről Lőrincz Györgyöt, a St. Andrea borászát kérdeztük.


A holland kiadású bormagazin minden évben megrendezi a Proefschrift Wijnconcours elnevezést viselő nemzetközi borversenyét, amelyen az adott piacokon jelenlévő borok indulnak el. Mivel nem bortermelő országokkal van dolgunk, importőrök küldik be a mintákat. Tavaly először mi is az ottani kereskedőnk javaslatára indultunk el a versenyen.

A hasonló mustrákhoz hasonlóan itt sem csak a fehér-, vörös- és édes borokat bírálják külön csoportokban, de azokon belül árkategóriákat is létrehoznak. Idén a 2009-es Merengő a 20-30 eurós árkategóriában lett az Év Vörösbora. Az eredmény azért is jelentős, mert tavaly is hasonló helyezést értünk el a 2008-as évjárattal.

A Merengő mellett jól tudjuk, hogy egy másik boruk is jól szerepelt a versenyen?

Tavaly a 2008-as évjáratú Örökkével megnyertük az adott kategóriát, idén pedig a 2009-es kapott egy különdíjat, benne volt a sommelier-k által kiválasztott legjobb öt fehérborban. Fontosnak tartom a magyar borok nemzetközi környezetben való hasonló elismeréseit.

Mit gondol miért, szerepeltek ilyen jól ezek a borok?

Kis bizonytalansággal indítottam el mindkét évben a Merengőket a versenyen, hiszen akkor egyikük sem volt még forgalmi tétel, személy szerint nagyon fiatalnak tartottam őket a kóstoláshoz. Az eredmények szerencsére nem igazolták a félelmeimet.

A második év után már én is elgondolkoztam a sikerükön. Úgy vélem, hogy egy ilyen megmérettetésen a trendi, kissé sablonos borsorból kitűnnek az egyedi és magas minőségű tételek. A Merengő különlegességét egyrészről az adja, hogy a világ ismert prémium vörösbort készítő borvidékeinél hűvösebb éghajlatúról származik.

Másrészt lényegesnek tartom kihangsúlyozni a tényt, hogy itt nem egy pinot noir vagy cabernet franc nyert, hanem egy bikavér. Ez egy alapvető fontosságú üzenet a borvidék termelőinek, amely arról szól, hogy egy sajátos, egyedi bort is el tud fogadni a fogyasztó, tud értékelni a szakértő. Ezért nem szükséges másokat utánoznunk, hanem a magunk útján kell járni. Bízom benne, hogy a hasonló eredmények ösztönzőleg hatnak másokra is.

Az eredmény mögött húzódó szempontok után beszéljünk kicsit magukról a borokról. Mennyiben határozta meg a 2009-es Bikavért az évjárat?

2009 egy szokatlan, meleg tónusú év volt, amely eltér a megszokott-tól. Idén talán pont meleg bársonyossága miatt szerepelt ilyen jól a bor a versenyen. A kép persze ennyire nem leegyszerűsíthető, hiszen az érettséghez most is párosult az a friss, dinamikus erő, amelyet az Egri borvidék, valamint a tétel fiatal kora ad.

Nem másokat kell utánozni

A Merengő 2009-ben ötféle szőlőfajta házasításából készült. Bár általánosságban törekszünk a bikavérben a kékfrankos markáns megjelenítésére, ebben az évjáratban csak 25%-nyi került bele. Ezen túl cabernet franc, merlot, cabernet sauvignon és syrah alkotják. A bort ebben a hónapban már bemutatjuk néhány helyen, de igazán széles körben decemberben kerül majd a boltok polcaira az új évjárat.

A 2009-es Örökké is egy házasítás, csak éppen fehér.

A két bor hasonlóan jó szereplése mögött valószínűleg az is ott húzódik, hogy több szempontból is megegyeznek. Ez ugyan fehérbor, de valóban szintén házasítás, ami igazán egri felfogást tükröz. A hat szőlőfajta között ott vannak a Kárpát-medenceiek is, legnagyobb arányban például a hárslevelű. Ez esetben a hagyományos felfogást erősíti az is, hogy a bor fahordóban erjedt és érett, hiszen ez egyértelműen meghatározza a bor stílusát.

Épp a munkáját szakította meg az interjú kedvéért, hogy állnak a 2011-es borok?

Épp elkezdtük a préselés második körét, ami most konkrétan a Magyalosról származó merlot-t jelenti. Érettnek tűnnek a gyümölcsök. Azért mondom, hogy tűnnek, mert hasonlóan szélsőséges évjáratok tekintetében még nincs elég tapasztalatom. A magas cukorfok, valamint a puha tanninok mind az érettségre utalnak, de nem tudom, hogy ebben mekkora szerepe van a hosszú, aszályos időszaknak.

Van olyan szőlőfajta, amely másképp viselkedett, mint a többi?

A kékfrankos eltérően érett a többihez képest. A különböző dűlőkből szedett kékfrankosokban idén közös, hogy antocianin tartalmuk kifejezetten magas, így színük az átlagosnál mélyebb, és ezzel egy időben magas savakkal is rendelkeznek.

Érdekes, sajátos lesz ez az évjárat. A fehérborok esetében is magas volt a cukorfok, lassan már egy hónapja tart az erjedésük. Ez a tény ugyan a borász számára izgatottságra ad okot, amit azonban felülír a különleges gyümölcs feletti öröm.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!