A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Nem ússza meg szárazon!

Szezonnyitó a Balatonnál

2008-05-12 | Vizi Csenge


Csodálatosan süt a nap. A téli zord időhöz szokott szemnek már-már vakító az a fény, amit a Balaton közelében, a badacsonyi hegyoldalban produkál e melengető égitest. Mindenhol zöldellnek a növények. Szőlőtőkék, fák, fűgyepek, virágok, alattunk pedig pár kilométerre a Balaton. Mi is lehetne ennél ideálisabb hely a pihenésre? Főleg, ha még bort is lehet kóstolni, golflabdát lehet ütni és egy patinás hotel kávézójában szürcsölgetni egy kávét. Európa legnagyobb édesvizű tavának környéke széleskörű szolgáltatásokkal várja a kikapcsolódásra vágyókat 2008-ban, a Vizek évében!


 

Egy magyar úr külföldről

Szeremley Huba Afrikából települt vissza hazánkba, és 10 évvel ezelőtt bele is vágott egy családi pincészet kialakításába, ami azóta folyamatosan bővül és mára egy étteremmel is várja a Balatoni Borrégióba látogatókat. A Szent Orbán Borház Étterem ámulatba ejtő vidéken található. A badacsonyi hegyoldalban, kiülve az étterem vadszőlőkkel dúsan benőtt teraszára, pazar látványban lehet részünk: az egész Balaton a lábaik előtt hever. A szem után az ízek kavalkádja varázsolja el a gasztronómia szerelmeseit. Ugyanis a Szeremley borok mellett a birtokon tenyésztett mangalicák, szürke marhák húsa indítja be a nyálelválasztásunkat. Szeremley úrról elmondható, hogy a bevállalós fajtából való: ő volt az, aki több évtized után 1999-ben kékszőlő telepítésbe kezdett ezen a borvidéken. Amit nagyon jól tett, hisz Pinot Noir-jai (fehét, rosé és vörös), Kékfrankosa, Syrah-ja és Óvörös cuvée-je (Pinot Noir, Cabernet és Bakator) már több díjat tudhatnak magáénak. A nemzetközi versenyeken is sorra termelik az érmeket, a fehér borokról nem is beszélve, melyek között több ritkaságnak számító hungarikum is ontja magából az aranyszínű nedűt (kéknyelű, budai zöld, zeus, bakator)
A bor kortyolgatása, a táj szépsége és a finom ételek fogyasztása közben igazi nyugalomra találhatunk ezen a vulkanikus kőzetre telepített szőlőföldön.

Egy pálya, ahol a labda jól érzi magát

És persze a játékos is, aki üti a labdát. De hogy hol és milyen sportág is ez valójában? A Balaton első, nemzetközi versenyek lebonyolítására is alkalmas golfpályájáról van szó. A 67 hektár méretű pálya meghökkentő látvány erdeivel, tavacskáival. Amerre a szem ellát, mindenhol szépen egyenletesre vágott fű, no és a háttérben a Balaton, ami szinte egy festményre emlékeztető vászonként feszül a golf szerelmesei elé. Kezdők és haladók is bátran kezükbe vehetik az ütőt, és ha a először kezdenek bele a játékba, akkor sem kell pánikba esni, nyugodtan segítséget kérhetnek a tapasztalt oktatók egyikétől. Ezt a szórakozási lehetőséget a Balatonudvari és Örvényes között elterülő Royal Balaton Golf & Yacht Club területén találjuk meg. Gyakorlópálya és egy 18 lyukból álló golfpálya áll a sportolni vágyók rendelkezésére. És hogy mit ad a mozgáson kívül a golf?
„A golf etikett az udvariasságról szól, valamint arról, hogy figyeljünk oda játékosainkra. A golf játék hatalmas népszerűsége ellenére mindvégig megőrizte sportszerű és tisztességes voltát. Igazi fairplay, ami önfegyelemre, őszinteségre és másokra való odafigyelésre nevel. Talán a világ legjobban szabályozott játéka. A játék a részvevők becsületességén alapul, és azon, hogy a golfozó figyel a többi játékosra és tartja magát a szabályokhoz.”- olvasható a klub honlapján. Ha már ebből egy picinyt magunkévá tudunk tenni, akkor máris megérte kimenni a tűző napra és a mindig frissen vágott fűben melegen ütni a vasat, vagyis a labdát…

Egy hotel, ahonnan senki sem távozik fáradtan

Mindannyian eljutunk egy pontra, amikor már érezzük, hogy a testünk lázadni kezd ellenünk és agyunk is kiteszi a megtelt táblát. Ilyenkor egy masszázs, egy kis szauna, pezsgőágy csodákat tehet. Nem is beszélve egy olyan helyről, ahol a széket betolják alánk, ahol a bor a ház sajátja, és ahol egy-egy éjszakát klasszicista ruhába öltöztetett szobákban tölthetünk. A balatonfüredi Anna Grand Hotel odafigyel vendégei ezen igényére, hogy maximálisan ki tudják kapcsolni a világ negatív rezdüléseit és egy picit egyedül (vagy csupán a családdal) maradva, átadják magukat a pihenés örömének! A testi felfrissülést a hotel wellness részlege ajándékozza a betérőknek. Ez a Vital-sziget különböző medencékkel (úszó-, masszázs-, pezsgő-, élménymedence), jakuzzival, egyedülálló borterápiával, finn szaunával, aroma- és gőzkabinnal stb. kényeztet. A léleknek pedig mindig jót tesz a beszélgetés, melyre milyen helyszín is lenne alkalmasabb egy étteremnél (Nagyvendéglő étterem) vagy egy kávézónál (Anna kávéház) esetleg egy borozónál (Vivamus)? Aki pedig már pár nap pihenés után egy kis táncra vágyik, annak lehetősége van az Anna bálon ropni párat, melyet idén 183. alkalommal rendeznek meg ebben az eredetileg barokk stílusban épült hotel-komplexumban. Ohhh, és akkor a Balatonról még nem is esett szó, ahová egy-egy este végén bárki párjával együtt élvezheti a naplementét, megkoronázva ezzel a szürke hétköznapokból kiemelő nyári vakáció napjait.

A fentiekből is látszik, hogy már e piciny szeletei a balatoni turizmusnak is sokszínű programokkal kecsegtetnek, akkor hát milyen kínálatban lehet része annak, aki beszerez egy programajánló füzetet, vagy ellátogat egy-egy turinform irodába, esetleg átböngészi a www.itthon.hu oldalát? Biciklitúrák, kalandparkok, borkóstolók, strandok sokasága, vitrolázási lehetőségek, nemzeti parki séták stb. mind-mind adottak kicsi országunk határain belül. Csupán annyit kell tennünk, hogy bepakolunk a bőröndbe és megvesszük a vonatjegyet vagy az autópálya matricát és búcsút intünk egy időre a stresszes szürke hétköznapoknak!

Galéria rovatunkban életképek is megnézhetők e cikkünkhöz!

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!