Nemzetközi párlatverseny magyar sikerekkel
Destillata 2012
2012-03-28 | Vizi CsengeA számok tengerének tükrében nézzük meg az idei, 2012-es nemzetközi párlatversenyt, a Destillátát, ahol kiemelkedően sok hazai érem született, ráadásul hazánk az összesített éremtáblázat megtisztelő harmadik helyét szerezte meg. 10 ország 187 főzdéje közül 26 magyar nevezett be a versenyre. A tiroli díjátadó után, ahonnan 142 éremmel tértek haza a magyar pálinkafőzők, hazánkban is megrendezésre került március 22-én a díjátadó gála.
Az 1662 minta között számtalan magyar termékkel találkozhattak azok a bírálók, akik 2012-ben, Európa egyik legnevesebb párlatversenyén a tételeket ízlelték és kategorizálták. Idén a zsűri 30 nemzetközi szakemberből tevődött össze, akik a párlatok ismeretéből vizsgával is rendelkeznek.
A 26 magyar induló összesen 142 éremmel tért haza, amihez komoly megmérettetésen kell átesniük, hiszen egy kétszeres szűrőrendszeren kell átjutniuk ahhoz, hogy egyáltalán „szóba álljanak” velük. Négy szempont szerint értékelik a zsűritagok a versenyző párlatokat: 1. illattisztaság, 2. íztisztaság, 3. a gyümölcs karakteressége, 4. harmónia.
Ezek alapján kapták meg egyenként pontjaikat a párlatok, aminek köszönhetően Ausztria 650, Németország 295 éremmel büszkélkedhet, míg hazánk 142 kitüntetéssel került a dobogó harmadik fokára. Majd Olaszország, Svájc, Szlovákia, Svédország, Hollandia, Namíbia és Argentína következett.
Ezen a nemzetközi megmérettetésen a főzdék is versenyeztek, hiszen a bírálók a nevezők által beadott termékek közül 3+1 kategóriában, a legjobb eredményt elért párlatok pontszámainak átlagolásával, kihirdették a legeredményesebb pálinkafőzdék sorrendjét. Ebben első helyre az Agárdi Pálinkafőzde lett érdemes, ráadásul a nemzetközi vonalban elnyerte a 11 tagú Kiválasztottak körének egyik tagságát is. Őt a Márton és Lányai pálinkái, illetve az Etyeki Czimeres Főzde, majd a harmadik helyen a Gyulai Pálinka Manufaktúra és a Tuzséri párlatok követték.
A legtöbb díjat és ezzel a Nemzetgyőztes címet is az Agárdi Pálinkafőzde birtokolja 20 érmével, amelyet a 15 díjat bezsebelt Tuzséri Pálinka Manufaktúra követ, a harmadik helyre a már előbb is ezen a poszton bemutatkozó Gyulai Pálinka Manufaktúra került (13 éremmel).
Az Év Párlata díjat is kiosztották, amelyet a 18 aranyérmes hazai főzde közül négyen is kiérdemeltek: az Agárdi Pálinkafőzde és Sörpárlatuk, a Hegyközi Manufaktúra és a Bors Pálinka, a Kisrét Manufaktúra Lepotica Szilva Pálinkája és a Zwack Kecskeméti Pálinka Manufaktúra Fűszeres Körte Pálinkája. Azonban olyan különlegességekkel is találkozhatott a zsűri bírálata során, mint a Madárberkenye Pálinka (Agárdi Pálinkafőzde), a Faeper Pálinka (Gyulai Pálinka Manufaktúra), a Zeller Pálinka, Sütőtök és Sárgadinnye (Brill Pálinkaház) vagy épp Zölddió Likőr (Dr. Gyenesei István – Hátszél).
Voltak ifjoncok is idén Magyarországról, szám szerint hat pálinkafőzde. Közülük a Hegyközi Manufaktúra nemcsak 1 arannyal és 3 ezüsttel büszkélkedhet, hanem az Év Párlata díjjal is, illetve a Schiszler Pálinkák 4 ezüstöt gyűjtöttek be, míg a Hátszél 2 ezüsttel gazdagodott.
A díjakat hazánkban egy gálaünnepség keretén belül adták át, ahol sor került a nyertes termékek bemutatására is. Sőt! Több érdekességgel is készültek a főzdék, hiszen például a zelleres, díjnyertes pálinka mellett paradicsompárlattal is kedveskedtek a vendégeknek. Képeink a díjátadón készültek, amelyen V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, Wolfgang Lukas, a Destillata ügyvezető igazgatója és Panyik Gáborné dr., a Pálinka Céh egyesület elnöke szólalt fel, és együttesen adták át a díjakat!
Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!