A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Névváltoztatás egy atomerőmű miatt

Hírek Franciaországból – folytatás

2008-10-09 | Tóth Adrienn


Névváltoztatás egy atomerőmű miatt

Tegnap megkezdtük azt a hírcsokrot, amellyel a francia borvilágban az utóbbi hónapokban zajló eseményekről számolunk be. Amíg tegnap az exportjuk alakulásáról, a csúcsbor-hamisítás elleni lépéseikről, az internet-háborújukról és egy St-Emilion-i perről beszéltünk, addig ma a szupermarketekben zajló akciókról, egy veszélyes gombabetegségről, egy névváltoztatásról és egy borbírálati rendszerről lesz szó.


 

Borakció a francia szupermarketekben

Mialatt az őszi szüreti szezonban, amikor mindenki a borokról beszél, itthon az út mentén elhelyezett óriásplakátokon ötszáz forintos akciós borokat kínálnak számunkra többek között francia tulajdonú szupermarketek, addig szeptember és október folyamán Franciaországban az saját csúcsboraiból tartanak árleszállításokat.Ilyenkor a legnagyobb bordeaux-i pincészetek, mint a Chateau Mouton Rotschild, a Chateau Lafite Rothschild, a Chateau d’Yquem, a Chateau Angelus vagy a Chateau Léoville Las Cases első boraiból lehet mérsékelt áron vásárolni. Annak érdekében, hogy nehogy néhány kereskedő lecsapjon a készletekre, bizonyos kiemelt tételekből gyakran személyenként csak két palackot lehet vásárolni.

Bizonyos feltörekvő pincészeteknél ez az éves értékesítés negyedét is elérheti. A nem túl kedvező gazdasági helyzet miatt idén óvatosabb vásárlási döntésekkel számolnak az áruházak.

Veszélyes gomba pusztít a dél-francia szőlőkben

Egy ESCA nevű gombabetegség komoly pusztításokat vitt végbe Dél-Franciaország borvidékein. Leginkább Bordeaux, Gascony és Charente vidékeit lepte meg a nagyfokú fertőzés. A köznapian „szőlőráknak” is nevezett betegség a növény fás részeit támadja meg, így az egyik legnehezebben kezelhető szőlőbetegségek közé tartozik.

Bár Franciaország teljes területéről érkeztek jelentések – így panaszkodnak Champagne termelői is –, a leggyakrabban mégis a dél-keleti vidékeken emlegetik a gombát. Szakértők szerint ennek az az oka, hogy ezeken a területeken nagyon gyakori a gépi szüretelés, ami nagyfokú sérülést jelent a növényeknek, így nagyobb támadási felületet és könnyebb fertőzési útvonalat biztosít ad az ESCA-nak. Ehhez járul még hozzá, hogy az itteni alacsony szőlő-felvásárlási árak miatt a termelők nem engedhetik meg maguknak a legújabb gépek használatát. A másod- vagy harmadgenerációs szüretelőgépek pedig összehasonlíthatóan nagyobb károkat okoznak, mint a legújabb típusok.

Sok helyen segély formájában az államtól várnak segítséget a termelők, akik nyilatkozataik szerint nem sokat tehetnek a betegség ellen, mivel annak hatásos ellenszerét 1991-ben egészségre káros volta miatt betiltották.

Nemzetközi szakemberek ezzel szemben úgy nyilatkoznak, hogy Európán túl az összes nemzetközi borvidéken régóta ismerik már a betegséget. Ők sem tagadják, hogy kúrálása meglehetősen nehéz, de véleményük szerint amennyiben valaki nagy hangsúlyt fektet a megelőzésre, ebben az esetben a drasztikus problémák elkerülhetők.

Megváltoztatják a borvidék nevét

Egy dél-francia apelláció, Coteaux du Tricastin, amely a Rhone völgyének borvidékéhez tartozik, azt tervezi, hogy egy éven belül megváltoztatja eddig használt nevét. Az ok egy ugyanerre a névre hallgató helyi atomerőmű. A szándék a helyiek szerint már tíz éve megvan, mindössze egy júliusban zajló atomszivárgás miatt, amely elég nagy sajtóvisszhangot kapott, jobban felgyorsítanák az eseményeket.

A 75 kilogramm dúsítatlan uránium, amely a közeli folyókba került, a hivatalos szervek nyilatkozata szerint csak kis mértékben veszélyes. A borászok azonban azzal szembesültek, hogy az atomerőmű által kevéssé lényegesnek tartott baleset után ezzel a névvel lehetetlen bort eladni.

Még a 2009-es szüret előtt szeretnék a Tricastin helyett a régió egyik legfontosabb falvának: Grignan-nak a nevét felvenni.

Szigorúbban veszik a bírálatot

Valószínűleg tanultak a St-Emilionban zajló perpatvarból a bordeaux-iak, megszigorították ugyanis kóstolóikat és a nemzeti borminősítő szervezet (INAO) helyett ezentúl egy független panel végzi majd a minősítő bírálatokat.Az eddigi rendszernél valószínűleg nem nehéz alaposabbnak lenni, az ugyanis annyira elnéző volt, hogy a beküldött bormintáknak mindössze 1-2%-át utasította el évről-évre. Az új szabályozástól azt várják a helyiek, hogy valóban megkülönböztesse a rossz bort a jótól.

A másik állandó kétely a régi bírálattal kapcsolatban az volt, hogy a termelők által beküldött palackokban vajon valóban az van-e, ami később a poharakba kerül. Ezt előzi meg az új, a korábbinál sokkal aprólékosabb szisztéma, amely nemcsak a készterméket, tehát a bort minősíti, de folyamatos ellenőrzésekkel végigköveti azt a szőlőtőkéktől egészen a palackozásig.

Az új bírálók és feltételek életképességét gyakorlati alkalmazásuk dönti majd el, az igazi kérdés azonban az lesz, hogy lenyelik-e majd a békát azok a termelők, akik ezzel kiesnek a pikszisből.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!