A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

New England Australia

Új borvidék Ausztráliában

2008-04-03 | Tóth Adrienn


Ausztrália 2008-ban már legalább egy új borvidékkel gazdagodott. A hírt hivatalosan az ország földrajzi megnevezésekért felelős bizottsága jelentette be. A New South Wales borrégióban elhelyezkedő terület a New England Australia GI hivatalos elnevezést kapta. Az új borvidékre azért volt szükség, mert egyre több borászat kezdte meg működését arrafelé, és annak érdekében, hogy ők eredet-megjelöléssel láthassák el boraik címkéjét, szükség volt az elismerésre.


 

A GI a Geographical Indication, azaz a „földrajzi megjelölés” rövidítése. Különbözik az európai AOC és DOC minősítésektől, hiszen itt a régión belül nem rögzítenek fix szabályokat a telepíthető szőlőfajtákra, valamint a szőlészeti és borászati eljárásokra vonatkozóan.

Definíció szerint Ausztráliában egy régió egy olyan egybefüggő földterületet jelent, amelynek határain belül legalább öt egymástól független tulajdonban álló borszőlővel beültetett birtok helyezkedik el, amelyek mindegyike legalább öt hektárnyi alapterületű.

Nem biztos, hogy ez lesz az egyetlen változás mostanában. Múlt év novemberében vetettek fel ugyanis egy másik tervet is, ennek megvalósulásáról azonban azóta nem lehetett hallani. Azzal az ötlettel szemben komoly ellentábora lépett akcióba a helyi borászok személyében.

Ebben az esetben ugyanis nem egy új borvidék alapításáról van szó, hanem a már létező borvidékeket tömörítő mega-régió elfogadtatásáról. A tervezett új meghatározás óriási területeket foglalt volna magába, és célja kitalálói szerint az lett volna, hogy csökkentsen egy kicsit a múlt évi aszály okozta nyomáson.

Ausztrália vezető borszövetsége, az Australian Wine and Brandy Corporation nyilatkozata szerint ugyanis nemzeti szinten szőlőhiány várható a következő négy-öt évben. A jelenlegi helyzet a korábbi túltermelés okán meghozott intézkedések következménye. Az alacsonyabb termésmennyiséghez tehát a szárazság mellett arra volt szükség, hogy állandó korlátozásokat vezessenek be az öntözés terén. A kevesebb víz természetszerűleg kevesebb szőlőt eredményez. Az intézmény nyilatkozata szerint az új szabályozások leginkább a szárazabb belső területeket hozzák majd nehéz helyzetbe.

A problémát megoldandó egy, a korábban említett új „gyűjtő-borrégió” létrehozására gondoltak. Ugyanis a jelenlegi szabályozás szerint - hazánkhoz hasonlóan - Ausztráliában is csak a szőlő 15%-a származhat más borvidékről, mint a címkén megjelölt. Ha létrehozták volna ezt a megjelölést, akkor ez alatt az ország majdhogynem bármelyik csücskéből származott borokat lehetett volna szabadon házasítani.

Sok minőségorientált termelő azonban tiltakozását fejezte ki, hiszen szerintük egy ilyen lépés azt az üzenetet közvetítené a világnak, hogy az ország alapvetően tömegtermékeket állít elő, a nemzetközi borvilágban magasabbra értékelt regionális termékek helyett. Ami egyébként ellentétben áll a 2025-ig meghatározott nemzeti bormarketing politikával is, e szerint ugyanis olyan borokat kell előtérbe helyezni, amelyek valahol készültek és nem bárhol.

Egyébként a vidék tervezett nevében sem tudtak véglegesen dűlőre jutni a javaslat megalkotói. A Greater Australia (szabadfordításban Nagy Ausztrália) volt a legvalószínűbb, de e mellett felmerült a Southern Australia is, amelyet azonban a már létező South Australia régió tiltakozására elvetettek. A leglogikusabb megjelölés egyszerűen az Ausztrália lett volna, így azonban az EU-ban nem hozhatták volna forgalomba a bort.

Nos, úgy tűnik sok ausztrál legnagyobb örömére ez a kezdeményezés hamvába hullt. Valószínűleg tényleg hiba lett volna az alacsonyabb árkategóriájú tömegborok terén már így is biztos pozíciókat őrző országtól, ha egy ilyen lépéssel véglegesen elkötelezik magukat e mellett a borcsoport mellett. Persze semmi sem biztos, de annyi valószínű, hogy nem segítette volna minőségi bortermelő országként való elismertetésüket.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!