A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Most kezdenek nőni a szőlőszemek

Növényvédelmi előrejelzés a Tokaji Borvidékre, június 16-22.

2016-06-16 | Tarcal Kutató


Most kezdenek nőni a szőlőszemek

A virágzás a legtöbb helyen befejeződött. A szőlő a gyümölcsfejlődés fenológiai stádiumának elején van. Ahol a virágzás korábban megtörtént, ott a bogyók már gabonaszem méretűek. A hajtások növekedése továbbra is intenzív. A Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet helyzetjelentése.


(Nyitókép: tokajiborvidek.hu, feketerothadás)

Lisztharmat

A párás, meleg idő kedvez a kórokozónak. Fertőzési nyomása a borvidéki mérőállomások alapján magas, és az időjárási előrejelzés szerint a lisztharmat számára még kedvezőbb lesz. Fontos a fiatal, fejlődő bogyók megfelelő védelme. A védekezést folytassuk kontakt (kén, meptildinokap) és szisztemikus hatóanyag (piriofenon, tebukonazol, quinoxifen, cyflufenamid, proquinazid) együttes alkalmazásával. A védekezés során váltogassuk a felszívódó hatóanyagokat a rezisztencia kialakulásának megelőzése érdekében. Ökológiai gazdálkodásban kén és narancsolaj tartalmú készítményekkel védekezhetünk a lisztharmat ellen, ezt a kombinációt kiegészíthetjük kálium bikarbonát hatóanyagú készítménnyel, mely szürkerothadás ellen is hatásos. Magas hőmérsékleten kerüljük a kén kijuttatását, a perzselés elkerülése érdekében. Lisztharmat tüneteket egyelőre nem találtunk.

Peronoszpóra

Több borvidéki mérőállomás is jelezte újabb fertőzés elindulásának lehetőségét. A fiatal bogyókon nagy számban találhatóak meg a gázcserenyílások, melyeken keresztül a kórokozó fertőzhet. A védekezés alapját kontakt hatóanyag (metiram, mankoceb, folpet, réz) alkalmazása adja. A kezeléseket kiegészíthetjük felszívódó hatóanyaggal. Ökológiai gazdálkodásban rézkészítményt használhatunk peronoszpóra ellen. Peronoszpóra tüneteket egyelőre nem találtunk.

Szürkerothadás

A virágzás időszakában a szőlő érzékeny a kórokozóra. A mérőműszerek alacsony és közepes fertőzési nyomást jeleznek. A virágzást követően a kórokozó jelentősége csökken (nem indokol védekezést), a fürtzáródás, zsendülés időszakában jelenthet újra nagyobb veszélyt. Felhasználható hatóanyagok közé tartozik például a thiram, a folpet, és a boszkalid. 

 

Feketerothadás

A levéltünetek több ültetvényben megtalálhatóak. A fürtök virágzástól kezdődően több hétig érzékenyek. Elsősorban csapadékos, meleg körülmények között okoz jelentős gondot. Azokban az ültetvényekben, ahol a korábbi években gondot okozott a betegség, célszerű úgy megválasztani a felhasználandó hatóanyagokat, hogy a fekete rothadás ellen is hatásos legyen. A kórokozó ellen a peronoszpóra elleni készítmények jó része (a réz hatóanyag nem), valamint a lisztharmat ellen alkalmazott hatóanyagok (miklobutanil, tebukonazol) is használhatóak.

Tarka szőlőmoly

A kihelyezett csapdák jelenleg nem fogják a kártevő egyedeit. A fürtvizsgálatok függvényében (nagyszámú lárva esetében) lehet indokolt a rovarölő szerrel történő védekezés. Azokban az ültetvényekben, ahol alkalmazzák a feromonos légtértelítéses rendszert, ott más kezelés nem szükséges.

 

Most kezdenek nőni a szőlőszemekAmerikai szőlőkabóca

Amerikai szőlőkabóca

Az amerikai szőlőkabóca idősebb, L2-es stádiumú lárvái is megtalálhatóak már az ültetvényekben. A fiatal lárvákat a levelek fonáki részén figyelhetjük meg. Mivel a kártevő a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma vektora, védekezni kell ellene. Az ültetvények vizsgálata alapján a növényvédelmi kezeléseket ki kell egészíteni a kabóca elleni készítményekkel. Alkalmazhatóak piretroidok, tiametoxam, vagy klórpirifosz. Rovarölő készítmények alkalmazásánál fordítsunk kiemelt figyelmet a méhek védelmére.

Gyomszabályozás

A csapadékos és meleg időjárás kedvez a gyomok fejlődésének. Fordítsunk erre is figyelmet. A sorközök esetében ajánlott a kaszálás, esetleg hengerezés, ha magasra nőtt a növényzet.

 

Aki a soraljak gyomtalanítását választja, az kapálással, soraljművelővel is elvégezhető. Amennyiben esetleg mégis a gyomirtó szer mellett döntünk, akkor a glifozát hatóanyagú készítményekkel lehet elvégezni, a gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségi állapotában. Glifozát hatóanyag alkalmazásánál fontos, hogy a gyomirtószer ne kerüljön rá a növény zöld részeire, mert károsítja szőlőt.

 

A szőlőmunkák esetében a hajtásválogatás és a törzstisztás elvégzése időszerű. Fontos a szellős lombozat kialakítása, melyet a légmozgás jobban átjár, gyorsabban szárad eső után a lombozat, valamint annak belsejébe könnyebben bejuttathatóak a növényvédő szerek.

 

Szőlőmunkák tekintetében közeledik a hajtások visszavágásának (csonkázás) időszaka.

A növényvédelmi kezelések elvégzése előtt fontos tájékozódni az időjárási viszonyokról. A várható csapadékról a radarképekről kaphatunk információt. Abban az esetben, ha a permetezés közben elkezd esni az eső, az utolsó egy órában kezelt területeken célszerű újra elvégezni a növényvédelmi beavatkozást, mivel a kijuttatott permetlének körülbelül egy óra szükséges a megszáradáshoz.

 

Az elmúlt hét hőmérséklet és csapadékadatai:

2015.06.08-14.

csapadék (mm)

átlaghőmérséklet (°C)

Sárospatak Királyhegy

6,1

18,9

Hercegkút Gombos

18,8

17,83

Hercegkút Hosszúhegy

17,6

-

Bodrogolaszi Pajzos

5,2

18,14

Tolcsva Kincsem

0,6

18,84

Tolcsva Nyakvágó

1,5

18,72

Erdőbénye Lőcse

1,7

18,31

Vámosújfalu Rány

1,9

18,74

Olaszliszka Haraszt

2,7

19,37

Szegi Poklos

12,2

18,8

Tarcal Vinnai

4,3

18,56

Tokaj Hétszőlő

0,7

18,84

Bodrogkeresztúr Lapis

8

18,66

Bodrogkeresztúr Dereszla

7,7

18,63

Mád Betsek

6,8

16,91

Mád Juharos

-

18

Mád Úrágya

15,2

19,04

Tállya Nyergesek

1,9

18,44

Abaújszántó Kassaváros

0,5

18,51

 

Várható időjárás 06.16-22.

A hét további részében felmelegedés várható. Péntektől – szombat kivételével – a napi maximum hőmérséklet 30°C körül lesz. Jelentősebb mennyiségű csapadékra kell számítani a hét utolsó napján, valamint a jövő hét elején. Fülledt idő várható.

 

Szerző: Pableczki Bence, növényorvosMinitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!