A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

NTAK – Mely borászatok számára kötelező az adatszolgáltatás?

2023-06-08 | Sztanev Bertalan


NTAK – Mely borászatok számára kötelező az adatszolgáltatás?

Szakaszosan vezetnék be az új kötelezettséget.


A turizmus világszerte húzóágazattá vált, dinamikus fejlődése, gazdaságra gyakorolt hatása kézzelfogható. A turistákért ezért kontinensek, országok, régiók versenyeznek egymással. Az eredményes fejlődéshez, a megalapozott, jövőt befolyásoló döntésekhez pontos ismeretre van szükség az ágazat alakulásáról. Világszerte az egyik legnehezebb feladat a megfelelő adatok összegyűjtése, rendezése, a döntéshozók rendelkezésre bocsátása. Magyarország 2019-ben létrehozta a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központot (NTAK). A rendszerben rejlő lehetőségek mellett az ágazat komoly felkészülése is szükséges, hogy meg tudjon felelni az új kötelezettségeknek.

 

A szálláshelyeknek 2021. január 1-től vált kötelezővé a regisztráció az NTAK rendszerbe, míg az adatszolgáltatást 2021. április 1-től kellett biztosítaniuk. A regisztráció és az adatszolgáltatás digitális alapú. A vonatkozó kormányrendelet meghatározza azokat a követelményeket, amely alapján egy alkalmazott szoftver alkalmassá válik a meghatározott adatok rögzítésére és továbbítására, ugyanakkor a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) is biztosít alkalmazást térítésmentesen a kötelezettségek teljesítéséhez.

 

A jogszabály a regisztráció és adattovábbítás kötelezettségét 2021-ben kiterjesztette a vendéglátóhelyekre és a jegyértékesítést végző turisztikai attrakciókra is. Nekik az adatszolgáltatást 2023. július 1-től kellene teljesíteni. A felkészülés az ágazati szereplők részéről azonban jelentősebb időt vesz igénybe, ezért az MTÜ a kötelezettség bevezetését szakaszosan javasolja megtenni.

 

A regisztráció kötelezettsége nem változik, a könnyítés az adatszolgáltatásra vonatkozik, amely így a július 1-től csak a 2022-ben százmillió forint nettó árbevételt elérő vendéglátóhelyekre és turisztikai attrakciókra vonatkozna. Azon vállalkozások esetében, amelyek árbevétele meghaladja a 12 millió forintot, de nem éri el a 100 milliót, azoknak az adatszolgáltatást csak 2024. január 1-től kell megkezdeniük.

 

A regisztráció azon borászatok esetében kötelező a jogszabály szerint, amelyek nyugtaadási kötelezettségüknek pénztárgéppel kötelesek eleget tenni, vagy olyan turisztikai attrakciót értékesít, amelyet jegy megvásárlásával lehet igénybe venni.

 

Fontos, hogy az adatok rögzítése (rendelések, fizetések, jegyértékesítés) csak az NTAK-kal kommunikálni képes számítógépes alkalmazás segítségével történhet. Ez lehet bármilyen, igazoltan erre alkalmas számítógépes program, vagy az MTÜ által biztosított térítésmentes program is. A program a rögzített adatokat a tárgynapot követő 24 órán belül továbbítja az NTAK felé.

 

A kötelezettségről, a regisztráció menetéről a https://info.ntak.hu/regisztracio oldalon találhatnak az érintettek információt.

 

forrás: Online Borjogi útmutató

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!