A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Nyílnak ismét a pincék

Nyitott Pince Napok 2010

2010-05-05 | Vizi Csenge


Ötödik évébe lépett a Nyitott Pince Napok akció, amelyet idén már nem Pünkösdkor rendeznek meg, három héttel hamarabb barangolhatjuk be az ország borvidékeit, kóstolhatunk nedűket igen kedvező áron, kedvenceinkből pedig haza is vihetünk. A május 8-9. között zajló Nyitott Pince Napok jó alkalmat teremt arra, hogy kimozduljunk otthonunkból és autentikus környezetben ízleljük meg hazánk közel 150 pincéjének borait.


Talán a kezdetek kezdetén, amikor 2006-ban megszületett a Nyitott Pince Napok gondolata, az alapítók sem gondolták volna, hogy öt éven belül az egész ország megmozdul azon a bizonyos hétvégén, hogy felkerekedve a szőlősorok mellett meglátogasson egy-egy pincészetet, megízleljen újabb és újabb borokat. A rendezvény keretében személyes barátságok alakultak és alakulnak ki a mai napig a fogyasztók és a borászok között.

Ebben az évben már több mint 150 pincészet csatlakozott a programhoz, amelynek támogatója a Magyar Turizmus Zrt. is, hiszen az utazók előtt nem csak a pincék ajtajai nyílnak meg ezen a hétvégén, hanem a szállásadóké és éttermeké is, ezzel erősítve a tájjellegű gasztrokultúrát. Aki elutazik hazánk egyik borvidékére, annak a Magyar Turizmus Zrt. szervezésének köszönhetően a közel 300 szállásadó lehetőséget teremt arra, hogy kiélvezve a borkóstolás minden pillanatát, ne azon kelljen izgulnia, hogy este még elérje az utolsó vonatot, de a sofőrök is pihentethetik autójukat egy éjszakára.

A pincelátogatás alkalmasak arra is, hogy az év többi részére is elhintsék a borkedvelőkben a vágyat: érdemes útra kelni, új kalandok árán megismerni, felfedezni az ország borkészítőit. A borturizmus ezen szelete a professzionalizmus tálcáját is felkínálja az érdeklődőknek, hiszen ezen a két napon 9 és 19 óra között betérve egy pincébe, a borok világában legkompetensebb ember, a borász vagy épp a borokhoz igen jól értő személyzet fogadja őket.

Az akció során a pincészetek különböző kedvezményekkel és programokkal várják a vendégeket, amik közül kiemelendő, hogy ezeken a napokon akár ingyen vagy féláron kóstolhatják meg a szőlő nektárjait a vendégek, de tehetnek egy sétát a pincék mélyén is, elleshetik a borkészítés csínját-bínját, az újonnan felfedezett és megszeretett tételeket pedig igen kedvezményes áron haza is vihetik.

\"\"

A Nyitott Pince Napokhoz kapcsolódik több régió ajánlata is, így például a Balaton környékére utazókat a Balaton7 rendezvényei várják: bablevesfőző verseny, Sió-Kanál Fesztivál, de akár betérhetünk Egerben a 2009-es Év Bortermelője díjat elnyert Lőrincz Györgyhöz is, hogy megízlelve a St. Andrea borok világát, elfeledjük a szürke hétköznapokat.

Ha valaki Neszmély felé szeretne körbenézni, mindenképp tegyen egy rövid látogatást a Szöllősi Pincészetnél, amely 2009-ben az Év Pincészete díjjal lett gazdagabb. Két borkóstoló között felfedezhetjük a környező látványosságokat is. Ha a Villányi borvidéken pihenünk, akkor sétáljunk egyet Palkonyán, a pincesoron, Pannonhalmán nézzük meg a bencések apátságát, de akár megmártózhatunk a Büki Gyógyfürdő vízében is, ha épp a Zalai-dombság felé hajt a lábunk.

Akik ezen kis ízelítő után valóban szeretnének útra kelni, azoknak érdemes időben tájékozódni mind a szálláshelyekről, mind a nyitva tartó pincészetekről, amikben a Pesti Est Borongoló című különszáma, a fővárosi és vidéki Tourinform irodák Itthon otthon van kiadványából, de az interneten böngészők keresését könnyítendő a www.nyitottpince.hu vagy épp a www.itthon.hu oldalak is közlik a teljes résztvevői listákat, vagy akár a Vinoporton is megnézhetik ITT a pincészetek kínálatát.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!