A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Nyolc évjáratnyi cabernet franc

Malatinszky Csaba mesterkurzust tart

2014-08-27 | Tóth Adrienn


Nyolc évjáratnyi cabernet franc

Szeptember 10-én a Budai Várban kezdetét veszi a borfesztivál, amelynek nyitónapját általában szakmai napként is kezeljük. Ehhez a koncepcióhoz illeszkedően a kiállítás területéhez közel, a Fortuna Palotában egy különleges kóstolóra készül Malatinszky Csaba. Nyolc évjárat cabernet franc-jait mutatja be az érdeklődőknek. A sor abból a szempontból is érdekes lesz, hogy évjáratkihagyás nélkül nyerhetünk betekintést általa a 2002 és 2009 közötti időszakba. Az esemény kapcsán Malatinszky Csabát kérdeztük.


Miért a cabernet franc alkalmas Villányban leginkább a terroir kifejezésére, megmutatására?

 

Világítsunk mögé a dolgoknak! Legelőször említem, ha egy borvidék önmagát akarja meghatározni, akkor lényeges a rendelkezésre álló adottságokat és a szakmai célkitűzéseket oly módon hozni összhangba, hogy azok a lehetőségeket a legmagasabb fokon jelenítsék meg.

 

Arra gondolok, talán jó portugieser, kékfrankos vagy zweigelt termelhető nálunk, de ezek a fajták kevéssé alkalmasak arra, hogy összetettségben, érlelhetőségben, nem utolsósorban presztízsben hordozzák azokat az értékeket, amelyeket mi a világnak bemutatni kívánunk.

 

A klimatikus viszonyok egyértelműen bebizonyították, hogy nálunk a bordói fajtáknak áll a zászló. Itt már három fajtára szűkül a kör, amelyből a cabernet sauvignon számára gyakran rövid a vegetációs ciklus, a merlot hajlamos a túlérésre, ráadásul nagyon sok helyen és nagy mennyiségben termelik.

 

Eljutottunk a cabernet franc-ig, amely számára ideálisak a termesztési körülmények, ezért az egy évtizedre jutó kiemelkedő évjáratok száma is magas. Ennek távolabbi következményeire és összefüggéseire a szeptember 10-ei előadásomban részletesen kitérek.

 

Nyolc évjáratnyi franc kerül majd kóstolásra. Mit gondolsz, melyik okozza majd a legnagyobb meglepetést, és miért?

 

Önmagában a tény, nyolc megszakítás nélküli évjáratot kóstolni ebből a fajtából, ritka eseménynek számít a világban, ami utalás is egyben a korábban mondottakra. Évjáratot azért nem emelnék ki külön, mert a kóstoló tematikája és anyaga meglehetősen újszerű.

 

Megfigyelhető lesz majd a melegebb és a hűvösebb évjáratok közötti stíluskülönbség?

 

Természetesen, hiszen a terroirborászat alapvető sajátosságai közé tartozik az évjáratok hiteles bemutatása. Nagyon érdekesnek ígérkezik majd a kóstolón tapasztalni; nem minőségi különbségekről kell beszélnünk. 

 

 

Hogyan válogattad ki a borok között felszolgálásra kerülő sós falatokat?

 

Valamikori sommelier múltamból is következően meglehetősen nagy gyakorlatom van ételek és borok összehangolásában, ráadásul még imádok is ételeket kreálni. A harmónián túl a felhasznált alapanyagok rangja, változatossága és minősége voltak a meghatározó szempontok.

 

Bonbonokat is kínáltok majd az eseményen. Mi a titka a bor és a csokoládé párosításának?

 

A bonbonokat, az én sugallataimra válaszolva, erre az eseményre készíti a SÜß csokoládémanufaktúra. Különlegesek és újszerűek lesznek, mentesek a közhelyektől. Korábbi tapasztalataim azt mutatták, hogy csak nagyon ritkán sikerült harmóniát teremteni bor és csokoládé között. Legtöbbször a bor áldozattá válik, ami persze nem szerencsés. Mi most teszünk egy kísérletet, ami izgalmas, folytatható útnak tűnik. A témára az előadásomban bővebben is kitérek majd.

 

Nyolc évjáratnyi cabernet franc

 

Olvastam a programban, lesz meglepetésbor is. Lehetséges, hogy fehér lesz?

 

Igen, ez lehetséges. Nagy vörösborok kóstolóján üdítőleg hat egy jó fehérbor. 

 

Ez elég pikánsan hangzik. Vörösborosnak tartott borvidékről nem furcsa fehérbort kóstoltatni?

 

Valószínűleg érdemes megosztani a „titkot”, a borvidék Villány–Siklósi, így nem meglepő a fehérbor jelenléte. Siklós körzetében a hatvanas évek állami telepítései során elsősorban fehér szőlőket ültettek, valamivel még ma is nagyobb a fehérek termőfelülete. A terroir minőségét jól írja le a Serena 2010-s „Best Old World White” Decanterben elnyert címe, illetve a Chardonnay Noblesse tavalyi „Central Europe’s Best Chardonnay” elismerése.

 

A Grand Terroir Masterclassról többet is megtudhatsz Programajánló rovatunkból.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!