Olaszrizling a Balaton körül
Mesterkurzus Mészáros Gabriellával
2014-11-13 | Cseh GáborMelyik a legmagyarabb fehérszőlő-fajta? Feltehetnénk e költői kérdést, de nem tesszük – s nem tette ezt Mészáros Gabriella sem. Csak gondoljunk arra, hogy az olaszrizling fajta eredete – DNS profilok alapján – horvát, a valamikori Kismarton (ma Eisenstadt) környéke pedig a zöld veltelíni genetikai központja. Nagy a keveredés itt a Kárpát-medencében! Ma a legtöbb fogyasztó talán mégis az olaszrizlinget nevezné „legmagyarabb”-nak, de a furmint itthon és külföldön is nagyon megközelíti már az ismertségét és elismertségét is.
Az viszont egyértelműen körvonalazható – így Mészáros Gabriella –, hogy miért is szerethető az olaszrizling a balatoni termelők számára. Akár évtizedekben mérhető érlelési potenciálja lehet. „Megél” kispincék esetlen termelőinek keze között, de hozza a formáját megaborászatok csúcstechnológiája mellett is. A Balaton környéke mint a legváltozatosabb talajtípusokkal rendelkező borrégió a fajta hihetetlen széles arculatát tárhatja elénk. A fröccsbortól a pezsgőalapboron át komoly, nagy formátumú borok is készíthetőek belőle, és ezt nagyon kevés fajta mondhatja el magáról.
A filoxéra után számtalan fajta terjedt el a Balaton környékén, de többségük nem volt alkalmas minőség és/vagy mennyiség előállítására. Ma a termelő maga döntheti el bora stílusát elképzelése, ízlése, a terroir – és nem utolsósorban a megcélzott piaca szerint. A fajta sikerének végső kulcsa természetesen a savszerkezetében rejlik, ami nagyon közel áll a chenin blanc-éhoz vagy a rajnai rizlingéhez – ezek pedig komoly és drága borokat képesek adni.
Még az aromavilága is savakra épül, nem annyira behízelgő, simulékony és barátkozó, mint a tramini vagy a szürkebarát, inkább gyümölcsös, hideg, kemény. A Balaton környéki szőlőskertek nagyon megszenvedték a múlt század második felének üdülőépítési lázát, majd a rendszerváltás környéki ingatlanspekulációkat is. A táj máig nem heverte ki ezeket a sebeket – bár vannak szép jelei a visszatelepítéseknek is.
Az állami és szövetkezeti pincék unalmas egyenborainak korszaka után újra kell írni a tankönyveket, újra kell tanulni a szőlőtermesztést és a borászati technológiát, megismerni a terroirokat. Egy azonban biztos: a bazalttufán, meleg bazalton termett olaszrizling adja a legigazibb, legegyedibb magyar, balatoni stílust.
Kóstoljunk is bele ebbe a csodálatos sokszínűségbe! A számunkra legizgalmasabb három tételen keresztül:
Jásdi Pince Csopaki Olaszrizling 2013. Ez a tétel a szigorú Csopak Kódex eredetvédelmi rendszerben egy egyszerűbb kategóriájú, nem vulkanikus talajon termett, nem dűlőszelektált, lazább szabályozású és stílusú, „nem kódex bor”. A dűlők – ahonnan az alapanyag származik – részben permi vörös homokkő, felfelé inkább mészköves, legfelül löszösebb talajúak. Mindennapi fogyasztásra szánt, kicsit sós, visszafogott, finom florális karakterrel, lendületes savakkal bíró, technológiailag tiszta, de nem mű-fajélesztős stílusú bor.
Györgykovács Imre Somlói Olaszrizling 2011. Somló és Badacsony igazi jó testvérek, nagyon hasonlítanak egymásra, mégis önálló egyéniségek. Maga a bor nem túlságosan hozamkorlátozott, idős tőkékről származik, amelyek még a száraz években is elérik a mély zónákat, így a szárazságot és a forróságot kevésbé szenvedik meg. Az igazi jó arányú stílust a nagyon tiszta pincehigiénia is nagyban segíti. A bor „somlóisága” messze felülírja az olaszrizling fajtakarakterét! Fanyarkás, sós-minerális, hosszú lecsengésű bor.
Bussay László Olaszrizling 2011. A nemrég elhunyt borász a valaha szebb napokat látott, még királyi udvarokba is bort szállító borvidék újrafelfedezője volt. Munkásságával valami elkezdődött Zalában, reménykedünk, hogy halálával ez a folyamat nem zárult le. A táj hatása ebben a borban is fontosabb, mint maga a szőlőfajta. A Zalai a legcsapadékosabb borvidékünk, évi 800-1000 mm-rel komoly szőlőtermesztési, növényvédelmi problémák elé állítja a borászokat. Érlelt, tercier aromák, izgalmas cserzőanyag, sós és elegáns savak kavarognak nyelvünkön, finom arányokkal. Csúcsán, zenitjén van a bor, de nagyon sokáig ne várjunk az elfogyasztásával.
Mészáros Gabriellától ismét egy jó stílusú, elegáns, precíz szakmaisággal és erős emocionalitással átszőtt, élvezetes, remek kurzust kaptunk.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!