A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Olaszrizling alkotja a Balaton Borát

A Balatoni Kör régiós védjegyet jelentett be

2014-10-29 | Tóth Adrienn


Olaszrizling alkotja a Balaton Borát

Az októbert olaszrizlinggel kapcsolatos cikkekkel búcsúztatjuk a Vinoporton. Így itt az ideje, hogy jobban elmélyüljünk a Nagy Olaszrizling Kóstolón beharangozott Balaton Bora mögött rejlő koncepcióban és minősítési rendszerben. A Balatoni Kör tagjai hozták létre ezt a régiós termékkategóriát, amely egy piaci védjegy bevezetésével párosul. A mozgalom célja, hogy az egyéni pincészetek által készített, de közös néven és hasonló csomagolással megjelenő alsó középkategóriás olaszrizlingek mind itthon, mind külföldön ismert borkategóriává váljanak.


 

Kardos Gábor, a Balatoni Kör ügyvivője így foglalta össze a Balaton Borának létrehozása mögötti mozgatórugót: „Itthon eddig legfeljebb a hungarikumok és a helyi termékek fogalma vált ismertté, miközben a „bezzeg” példaként emlegetett Toszkána vagy Bordeaux nem „italikumokat”, „gallikumokat” vagy „francikumokat” kommunikál, hanem markáns régiós arculattal megjelenő termékkategóriákra épít. Nálunk eddig a régiós arculatépítés finoman szólva gyerekcipőben járt, így a Balatoni Kör most bejelentett új régiós védjegye ezen a téren úttörő kezdeményezés, mely a Kör által szorgalmazott Balatoni Termék védjegyének modellje lehet, a ma még ezen a téren élen járó borokat így a sajtok és minden más régiós termék minőségbiztosítási rendszere követhetné.”

 

A terv fontos elemét jelenti a mennyiségi megjelenés, hiszen ez teszi lehetővé, hogy az általánosnak mondható helyi termék kategóriából kilépve immár konkrét, például balatoni borok csoportjában gondolkodhassanak a fogyasztók. Mindez azért elkerülhetetlen, mert a vásárló ezáltal azonosítja például a Balaton Bora kapcsán azt a hozzáadott értéket, amely a minőségi skálán feljebb pozícionálja a bort így kiemelve a tömegtermékekkel való árversenyből.

 

A régiónak tehát a pincészetek, termelők összefogása, együttműködése szempontjából van jelentősége, egy olyan nemzetközi piacon, ahol elterjedt a szövetkezeti modell, amely jellegénél fogva eleve a közös fellépés, kooperáció szellemében működik. Tekintettel azonban arra, hogy a szövetkezeti modell itthon nem számít manapság elterjedtnek, a családi pincészetek közössége révén valósítható meg ugyanaz a végeredmény.

 

Olaszrizling alkotja a Balaton Borát

 

A Vinea Balaton védjegy által fémjelzett Balaton Bora kizárólag olaszrizlingből készülhet, de nemcsak a fajta elterjedtsége okán, hanem azért is, mert a helyi termelők történelmi felelősséget éreznek az olaszrizling kapcsán.

 

Hogy mit jelent pontosan a Balaton Bora? Egy gasztrokategóriájú, jó ivású, de tartalmas tételt 1300-2000 forint közötti árkategóriában. A bor alkoholtartalmának 12-13% között kell lennie, a maradékcukor-tartalom nem haladhatja meg a 4 gramm/literes nagyságrendet. 

 

 

A bornak legalább 75%-ban acéltartályban kell készülnie, a nagy ászokhordós érlelés nem haladhatja meg a 25%-ot annak érdekében, hogy pörkölési jegyek, barrique aromák ne kerüljenek a borba. A legalább négyhónapos érlelést a piacra kerülés előtt minimum egy egyhónapos palackos pihentetésnek is meg kell előznie.

 

A címkén kiemelve jelenik meg a Balaton feliratot, amely mellett szerepelhet még a borvidék, a körzet, a szőlőhegy és a település neve, de a dűlő nem. A bort közös, burgundi formájú palackba kell tölteni egységes, sorszámozott csavarzár alá. A címkén a színkódok és a tipográfia meghatározásra került, fő színként a kék/türkiz és az arany/narancs párost emelték ki. A következő évjárattól a borok tavaszi független bírálatára március 21-én kerül sor, hogy ezt követően április 21-től forgalomba kerülhessenek a borok.

 

A Balaton Borának szabályrendszere mára felállt, de a tervek szerint az első tételek csak a következő évjáratból kerülnek majd forgalomba. Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!