Olaszrizling innen-onnan - Ercsey Dániel olaszrizling élményei a Winelovers Grandról
2022-03-21 | Ercsey DánielA Winelovers Grand kóstolón külön teremmel jelentkezett a furmint és az olaszrizling, mint Kelet-Európa két ikonikus fehér szőlőfajtája. A különteremben több mint 20 olaszrizlinget és ennél is több furmintot kóstolhatott a nagyérdemű.
A terem közönsége, legalábbis amíg én ott voltam (ami azért legalább másfél órát jelentett), folyamatosan cserélődött, megfordult ott Caroline Gilby MW, Blazsovszky Péter és Keszler Beáta is, míg én szorgosan szürcsöltem a fogaim közt a felhozatalt. A koncepció az lehetett, hogy a végtelenített asztalra kipakolták a teljes felhozatalt, beállítottak mögé három kedves és kompetens embert (ezt magam is tanúsíthatom, értettek a borokhoz és angolul is jól kommunikáltak), akik kérésre bármelyik tételből töltöttek. Az nem az ő hibájuk volt, hogy a jelenlévő 30-40 emberre összesen két kiöntő jutott, köpőcsészének is ezt lehetett használni, így nem csoda, hogy öt percenként megtelt a porcelán kancsó, viszont üríteni lassabban sikerült, így bosszantó szünetek álltak be a kóstolókban. Legalábbis azok között, akik köpni akarták a borokat, igaz ami igaz, nem ők voltak többségben…
Az én tervem az volt, hogy olaszrizlingből teljesen felfrissítem a memóriámat, egyrészt a furmint kapcsán ott volt a jobbomon Ripka Gergő, aki a díjnyertes Tokaj Guide szerzőjeként abszolút kompetens a témában, másrészt azért, mert Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó főszerkesztőjeként teljesen megváltoztatta a fajtához való viszonyomat.
Hiába mondta - ha jól emlékszem - Matt Kramer anno, hogy az olaszrizling egy lúzer fajta, mára meggyőződésemmé vált, hogy ennél nagyobbat nem is tévedhetett volna!
Megismerve Kutjevo csúcs Grasevináit és a Dunajovske Kopce csodás Ryzlink Vlassky-jait, elcsócsálva a ropogós szlovén Laski Rizlingeket és a koncentrált édes Welschrieslingeket a Fertő partjáról, rácsodálkozva a komplex Grasac borokra a Dunára néző ültetvényekről a Szerémségből, és persze ismerve a fajta hazai termőhelyeit Egerszalóttól és Egerszóláttól kezdve Villányon és a Kunságon át egészen a Balatonig, főleg Csopakig és Balatonfüredig, szerintem kimondható, hogy a fajta nemhogy lúzer, sokkal inkább Jolly Joker a borászok kezében!
A Winelovers olaszrizling&furmint teremben a következő borokról írtam jegyzetet.
Meggyőző volt belépőként Szentpéteriék friss olaszrizlingje és Gyetvaiék olaszának csilingelő savai. Komoly meglepetést okozott Vargáék Aranymetszése, visszafogottan elegáns, gyümölcsös karaktere hosszan megmaradt a számban. A HedoNick Scyllája a címkével hódított, a szekszárdi Garai Pince pedig behízelgően gyümölcsös karakterével. A villányi Ungurán pince (ne feledjük, 60 éve még a villányi Kopár dűlőt a világ legjobb olaszrizling termőhelyeként tartották számon!) inkább a horvát Grasevinákra hasonlít, nyoma sincs benne a korty végi kesernyének, míg Pécsingerék olasza csilingelő és jól iható.
Nem meglepően a hazai borok közül a Balaton tarolt, a somlói Tornai Pince olaszrizlingje le sem tagadhatná a termőhelyet, a bazaltos karaktert, míg a badacsonyiak közül Laposáéktól az Apukám világa a sor talán legelegánsabb bora volt, míg Borbély Tomi Bács-hegy olaszrizlingje olyan fügés, fügefaleveles karaktert hozott, hogy azonnal a nyári Római úton találtam magam, legalábbis képzeletben. Szerettem Istvándy Jenő borának szikár, tűzköves karakterét és a Feind olasz édeskés citrusait, de méginkább a Zelna Füred nevű borát, utólag kiderült, hogy erre adtam a legmagasabb pontot is, szám szerint 92-őt.
Közép-Kelet-Európa két legfontosabb fehér fajtája vitathatatlanul a furmint és az olaszrizling, ezúton is üdvözlöm a kezdeményezést. Remélem a következő alkalommal kiöntőből is több lesz és a most még fájóan hiányzó egri és villányi tételek mellett esetleg külföldi olaszrizlingekhez és furmintokhoz is lesz szerencsénk!
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
"10 éven belül mi leszünk az új mediterráneum”
Az anyaföld gyógyítása a mezőgazdaság által - Idén 100 éves a biodinamikus mozgalom
Két különleges bor a Jura borvidékről: vin jaune és vin de paille
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!