A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Önnek hány ízlelőbimbója van?

Derítse ki, hogy mennyire érzékeny az ízekre!

2015-08-31 | Vinoport


Önnek hány ízlelőbimbója van?

Ha ön ki nem állhatja a brokkolit, a kávét vagy a fagylaltot, akkor lehet, hogy ön is szuperkóstoló, vagyis szuperérzékeny a különböző ízekre. Hogy született őstehetség, vagy csak finnyás, azt nem nehéz kideríteni.


Nem minden ember szereti ugyanazokat az ízeket, pontosabban nem mindenki érzi ugyanúgy a különböző ízeket. Az, hogy tetszik-e nekünk egy bor, nemcsak ízlés és hozzáértés kérdése, hanem a genetikáé is. Egyeseknek ugyanis több ízlelőbimbójuk van, mint másoknak, ezért sokkal érzékenyebbek az ízekre. 


Az embereket ilyen szempontból három kategóriába lehet sorolni: az úgynevezett nem-ízlelők, az átlagosok, és a rendkívüli érzékelők. Az emberiség fele az átlagos csoportba tartozik, a másik fele a nem ízlelők és a különösen kifinomultak között 25-25 százalékos arányban oszlik meg. Természetesen az úgynevezett nem ízlelők is éreznek ízeket, csak sokkal kevésbé intenzíven, így valószínűleg abból sem csinálnak nagy ügyet, ha valaki fél üveg gyomorkeserűt locsolna a szájukba - írja a Food&Wine. Az oldal videójában ahhoz is tanácsot kapunk, hogyan derítsük ki, hogy melyik csoportba tartozunk. 

 

 

Például, ha durván eltorzul az arcunk, amikor citromba harapunk, vagy ki nem állhatjuk a kelbimbót, akkor könnyen lehet, hogy szuperkóstolók vagyunk. A szuperkóstolók nemcsak a savanyú ízekre, hanem az összes alapízre érzékenyebben reagálnak. Így nem szeretik például a tömény, rendkívül édes ételeket, vagy a keserű kávét. Az ő nyelvükön akár kétszer annyi ízlelőbimbó is lehet, mint egy átlagosan kóstoló barátjuknak.

 

Hogy mennyi ízlelőbimbónk van, azt szabad szemmel is láthatjuk, de ha ételfestékkel, esetleg erős színezőanyagokkal rendelkező étellel megfestjük a nyelvünket, még feltűnőbbek lesznek. Hasonlítsuk össze a nyelvünket a baráti társaságéval egy vörösborkóstoló után. De a legjobb erre a célra a kék ételfesték, mert ez jobban kiemeli a pink pontokat.

 

Bizonyos emberek ízlelőbimbói az ételek hőmérsékletére is reagálnak, például egy jégkockát inkább sósnak vagy savanyúnak, míg a meleg ételeket inkább édesnek érzik.

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!