A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Óriási kékfrankoskóstolóra készülünk!

Közel kilencven pince kékfrankosai vonulnak fel

2014-04-20 | Tóth Adrienn


Számtalan pincészet, borkereskedés és étterem szervezett kékfrankost kiemelő programot, állított össze egyedi kékfrankosajánlatot április eleje óta. A sokszínű eseményeknek azonban még messze nem értünk a végére, hiszen a hónap második fele is sok érdekességet tartogat. Közöttük a Kékfrankos MOST! legnagyobb tematikus kóstolója, a Nagy Kékfrankos Kóstoló, amelyre április 30-án kerül sor a Boscolo Budapest termeiben.


 

A Nagy Kékfrankos Kóstolónál jobb lehetőség eddig nem kínálkozott arra, hogy kialakítsunk magunkban egy hiteles és átfogó képet a kékfrankosról, hiszen az eseményen közel kilencven pincészet mutatja be a szőlőfajtából készített borait. Ez a sokszínűség lehetővé teszi, hogy különböző évjáratokat, számtalan termőtáj adottságait és eltérő borászati filozófiákat hasonlítsunk össze a kékfrankos kapcsán.

A hazai pályán a fajta elterjedtségénél fogva az Egri, a Soproni és a Szekszárdi borvidék képviselteti magát a legnagyobb erőkkel, ugyanakkor kóstolhatunk kékfrankosokat a Balatonfüred-Csopaki, a Dél-Balatoni, az Etyek-Budai, a Hajós-Bajai, a Kunsági, a Mátrai, a Pécsi, a Tolnai és a Villányi borvidékekről. Sőt külön ízt hoz a borok sorában a Somlóhoz tartozó Ság-hegyi Kékfrankos.

A magyar kékfrankoskultúra természetesen nem képzelhető el a felvidéki és az erdélyi kékfrankosok nélkül. Az igazi nemzetközi összehasonlítást azonban az teszi majd lehetővé, hogy burgenlandi pincészetek is csatlakoztak a programhoz. Ausztria négy borrégiója közül 13 840 hektáros termőterületével Burgenland számít a második legnagyobbnak. Az ok azonban, ami miatt átfogó kékfrankosképet nem alakíthatunk ki e terület borainak ismerete nélkül, hogy Ausztrián belül Burgenland viseli a Blaufränkischland nevet. E borvidéken olyannyira komolyan veszik a kékfrankost, hogy a legfontosabb szőlőfajtaként tekintenek rá.

A 14:00-22:00 között megrendezett sétáló kóstolón túl három mesterkurzus is helyet kap a programban. Elsőként Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus vezeti be a borkedvelőket a kékfrankos világába a következő borsoron keresztül: Albert Gesellmann – Blaufränkisch Hochacker 2011, Bott Frigyes – Kékfrankos 2012, Ernst Triebaumer – Blaufränkisch 2012, Luka Pincészet – Kékfrankos 2011, Ráspi – Kékfrankos 2011, Sauska – Kékfrankos 2011, Sebestyén Csaba – Nánai Kékfrankos 2009, Szeleshát Szőlőbirtok – Kékfrankos Rosé 2013 és Weninger – Kékfrankos Steiner 2010.

Óriási kékfrankoskóstolóra készülünk!

Ez követi Franz Weninger előadása, amely a 4 talajtípus, 3 borvidék, 2 ország és 1 biodinamikus borász nevet viseli. Az előadás során előbb négy különböző talajtípusról származó osztrák és magyar kékfrankos mutatkozik be, majd az itthon legismertebb Weninger-kékfrankos, a Spern Steiner segítségével megyünk vissza az időben egészen 1999-ig. A mesterkurzus borsora: Saybritz Blaufränkisch 2011 – Eisenberg, Kalkofen Blaufränkisch 2012 – Mittelburgenland, Spern Steiner Kékfrankos 2011 – Sopron, Dürrau Blaufränkisch 2011 – Horitschon, Spern Steiner Kékfrankos 2009, Spern Steiner Kékfrankos 2006, Spern Steiner Kékfrankos 2002 és Spern Steiner Kékfrankos 1999.

A mesterkurzusok sorát végül öt szekszárdi borász prezentációja zárja. E borvidéken ugyanis a kadarka és a bikavér mellett a kékfrankos szőlőfajtára helyeznek hangsúlyt annak érdekében, hogy megmutassák Szekszárd egyediségét a hazai és a külföldi borkedvelőknek. A Nagy Kékfrankos Kóstoló mesterkurzusán öt szekszárdi borász mutat be két-két saját kékfrankost annak érdekében, hogy a résztvevők összehasonlíthassák ugyanazon borász interpretációit eltérő évjáratok, termőhelyek és borstílusok tükrében. A mesterkurzus borai: Heimann Családi Birtok – Szekszárdi Kékfrankos 2012 és Szekszárdi Kékfrankos Válogatás 2012, Mészáros Borház – Bodzási Kékfrankos 2009 és Bodzási Kékfrankos 2012, Takler Pince – Szekszárdi Kékfrankos Reserve 2012 és Görögszó Kékfrankos 2011, Vesztergombi Pince – Szekszárdi Kékfrankos Válogatás 2011 és Porkolábvölgyi Kékfrankos Válogatás 2003, Vida Családi Borbirtok – Hidaspetre Kékfrankos 2011 és Hidaspetre Kékfrankos 2007.

A Nagy Kékfrankos Kóstolóval, valamint a további Kékfrankos MOST! programokkal kapcsolatban a http://www.kekfrankosmost.hu/ honlapon tájékozódhatsz.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!