A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Összefogtak a borászok

Határon Túli Magyar Borászok Egyesülete

2011-04-03 | Vizi Csenge


Összefogtak a borászok

Magyarország határain túlról több ismert magyar borász is része annak az összefogásnak, amely Szent István államának területén tevékenykedők közös megegyezése alapján jött létre 2011. február 18-án. A sorsközösséget vállaló borászok ezzel nem csak az összefogás, hanem a magyarságuk tudatát is szeretnék közvetíteni boraik és rendezvényeik által.


A Rókusfalvy Fogadóban megalakult Határon Túli Magyar Borászok Egyesületének elnökének Balla Gézát választották, a titkári funkciót pedig Maurer Oszkár tölti be. Az egyesület főbb céljai közé tartozik például az, hogy összefogásukkal bemutassák a történelmi magyar borvidékeken tevékenykedő magyar borászokat, szakmai érdekképviseletet biztosítsanak a tagok számára, és a környékükön termelő, szintén magyar borászok munkáját segítsék, ezzel előirányozva a borvidékük fejlődését.

Az egyesület tagjai:

Balla Géza (Ménes),
Bott Frigyes (Muzsla),
Cuk Lajos (Lendva),
Kasnyik Tamás (Kürt),
Maurer Oszkár (Szerémség),
Rozsman István (Lendva)

A szinte példátlan összefogásról beszélgettünk az egyik alapító taggal, a kürti Kasnyik Tamással.

Milyen történések előzték meg az egyesület létrejöttét?

Nem egy történés vagy cél volt az ösztönző ez egyesület megalakulásában. Megannyi baráti és szakmai beszélgetés alkalmával felmerült kérdések mentén jött az ötlet, hogy nekünk, az anyaország határain kívül tevékenykedő borászoknak össze kéne fognunk. Ezzel létrehozva egy közös képviseletet, amely közös erővel, közös értékrend mentén képviseli érdekeinket. Megannyi, talán apróságnak tűnő, állandóan visszatérő kérdés merül fel a magyarságukat felvállaló határon túli borászok körében, amelyekre a megoldást a közös összefogásban látjuk. Legyen az a boraink kétnyelvű megjelölése, azok kommunikációja vagy akár az őshonos magyar szőlőfajták újratelepítése, illetve megőrzése az adott térségben, régióban.

Hol és mikor fogalmazódott meg az egyesület tagjaiban, hogy szükség van egy ilyenfajta összefogásra?

A már említett közös összefogás gondolatiságát követve február 18-án az Etyeki Rókusfalvy Fogadóban 6 borász részvételével alakult meg az egyesület.

Mi alapján történt az alapító tagok kiválasztása? Lesznek további tagok?


Természetesen lesznek új tagok. Az egyesület létszámát a tagok ajánlásai alapján kívánja bővíteni a határ innenső oldalán tevékenykedő magyar borászok köreiből. Természetesen mindez az alapszabályzatba lefektetett értékek figyelembevételével fog történni.

Milyen időközönként fog összeülni az egyesület?

Terveink szerint minimum 4 alkalommal évente találkoznának a tagok, nem számolva ehhez a közös bemutatkozásokat, rendezvényeket. A találkozókra terveink szerint mindig más borvidéken kerülne sor, megismervén az adott borvidéket, igényeivel és lehetőségeivel együtt.Milyen konkrét célokat tűztek ki maguk elé?

Elsődleges törekvésünk természetesen a figyelemfelhívás. Szeretnénk az érdeklődést felkelteni a történelmi magyar borvidéken tevékenykedő magyar borászok iránt, megismertetve boraikat, borvidéküket, munkáságukat. További céljaink közé tarozik olyan érdekképviselet kiépítése, mely az adott térségen belül és azon túl is segíti a borászok szakmai előrelépését, lehetőségeink szerint támogatni illetve koordinálni szeretnénk a borászok közös megjelenését, megcélozva nem csak a régió, de a magyar bor és borkultúra népszerűsítését is. Gondolok itt közös megjelenésekre borászati, kulturális rendezvényeken úgy a határokon innen, mint azon túl is.

Mikor jelenik meg először az egyesület a borfogyasztók előtt?

Első közös megjelenésünkre az Etyeki Pincefesztivál szervezői adtak lehetőséget a május 21-22-én megrendezésre kerülő fesztivál keretén belül.

Mit takar a szlogen, amelyet használ az egyesület: Szent István Szőlőskertjei?


A név Maurer Oszkár barátunknak köszönhető illetve a ténynek hogy a hajdani Szent István állam területén tevékenykedő borászok, azaz Szent István szőlőskertjeinek borászai az egyesület tagjai.

Elárulná, hogy Önnek mi a funkciója az összefogáson belül?


Tagja, alapító tagja vagyok egy egyesületnek, amely célkitűzésének többek között olyan apró családi birtokok segítését is kitűzte, mint a miénk. E célok segítése nagy öröm és óriási felelősség számomra.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!