A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Öt Gran Menzione díjat kaptunk

A Vinitaly borversenyén

2008-04-22 | Tóth Adrienn


Öt Gran Menzione díjat kaptunk

Március végén zajlott le tizenhatodik alkalommal a Concorso Enologico Internazionale elnevezésű nemzetközi borverseny. A hazai pincészetek közül öten térhettek haza elismeréssel Veronábanból. A „Gran Menzione” kitüntetést a benevezett boroknak maximum harminc százaléka kaphatta meg, így más versenyekkel összehasonlítva ez az oklevél éremnek felel meg.


 

A világ egyik legrangosabb nemzetközi borkiállításának évről évre az itáliai Verona ad otthont. Így ha mást nem tudnánk, már a rendezvény neve is garanciát nyújtana a színvonalra. A képet azonban további részletekkel is bővíthetjük. A négy napos verseny alatt huszonegy zsűri bírálta a borokat, összesen százöt értékelő bevonásával. A nemzetközi bizottságok főleg szakírókból és borászokból álltak, és harmincegy ország 3669 borát kellett tizenhat kategóriára osztva értékelniük.

A versenyen a többihez hasonlóan osztanak ki arany, ezüst és bronzérmeket, azonban kategóriánként csak egyet-egyet, a fennmaradó díjazottak egy Gran Menzione nevű oklevelet kapnak. Általánosnak mondható, hogy az elismert nemzetközi borversenyeken nem osztanak ki több díjat, mint a benevezett borok harminc százaléka, így az ugyanilyen részaránnyal működő veronai elismerés kvázi éremnek felel meg. Ezt Dr. Kállay Miklós, a Corvinus Egyetem Borászati Tanszékének vezetője is megerősítette, aki már több alkalommal részt vett a verseny zsűrijének munkájában.

A magyar pincészetek mintegy harminc borral neveztek, és közülük öt kapta meg az elismerést:

Bujdosó Pincészet – Késői Szüretelésű Tramini 2006
Ostoros-Novaj – Egri Merlot-Pinot Noir Rosé 2007
Pauleczki-Vin – Tokaji Kincsem Cuvée 2006
Szőlőskert – Mátrai Cabernet-Kékfrankos Rosé 2007
Varga Pincészet – Aranymetszés Balatoni Irsai Olivér 2006

Bujdosó Ferenc, a balatonboglári családi pincészet borásza azért örült a kitüntetésnek, mert egy Tramini vonalon nagy hagyományokkal rendelkező mezőnyben vívta ki magának a elismerést.

Varga Bálint, a Varga Pincészet értékesítési és marketing vezetője úgy nyilatkozott, hogy azért is elégedett a díjjal, mert azt egy igazi hungaricum fajtával sikerült elérniük, ami nem mellesleg exportpiacaikon is az egyik legkeresettebb tételük.

A nyertesek több borvidékről származnak, átölelik fél Magyarországot: Balaton, Mátra, Tokaj és Eger, felsorakoztatnak több borstílust fehérbor, rosé, késői szüret. Mondhatja valaki, hogy nem vagyunk sokoldalúak?

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!