A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Palackba zárt borkultúra

Fiatal, szerethető Tokajjal

2013-11-23 | Cseh Gábor


Borbárt nyitni jó dolog, semmi kétség. Bizonyítja a számos budapesti mellett már vidéken is fel-feltünedező, kedvelt, irigyelt, néha lesznobozott bor-társasági életformává váló "borbározás" népszerűsége mint a sokak szerint lagymatag magyar borközélet állóvizébe dobott méretes kavics. Quo vadis, Borbár? - kérdezték a Palack Borbár és hungaricum tapas-étterem tulajdonosai, lelkes szervezői.


A helyszínválasztás pazar: a Gellért tér örökké nyüzsgő forgataga, az egykor fényesebb napokat is megélt szálloda századvégi romantikába áttűnő patinája, a Műegyetem és a Duna szemközti oldalán a Közgáz és a Bálna (CET) dialektikus (eklektikus) sziluettje, a 117 éve megnyitott, lánykori nevén Ferenc József híd vibráló látványa, a valamikor meginduló, négyes metró állomásából felburjánzó, várhatóan szomjas embertömegek, a deréktájon oldalba kapott Próféta Galéria által sugallt kortárs szellemi kisugárzás mind-mind alapelemei lehetnek a sikernek.

A dinamikus menedzsment, élén Petrányi Gáborral, persze nem érte be ennyivel, nem bízott semmit a ködös véletlenre. A lecsupaszított, funkcionalista arculat tekintélyes hazai, főleg kis- és középborászatok, trendi sztárborászok tételeiből álló borválasztékot takar, melyek szinte kivétel nélkül poharazhatóak is. Jelzésszerű a nemzetközi borválaszték, és sajnos a pálinkakínálat is. A néhány pótolhatatlan mediterrán alapanyagot kivéve hazai, háztáji, kézműves alapanyagokra bazírozó tapas-konyha nem is kíván laktatót nyújtani, sokkal inkább pihenőágyat kínál a kóstolandó borok számára.

Palackba zárt borkultúra

A Palack holdudvarához tartozó, borgerilla-aktivitásáról ismert, változó helyszíneken feltűnő, A Bor Mindenkié csapatának bekanalizálása a bárba újabb szellemi és potenciális fogyasztói bázist nyújthat a sikerekhez. Az általában a fiatalabb generációkhoz tartozó lelkes tagjaik  szakszerű, előítélet-romboló, rendszeres-módszeres szakmai oktatásával már a jövő edukált borfogyasztó nemzedékeinek alapjait szélesítik. Kísérletező és játékos kedvükről tesz tanúbizonyságot a hamarosan induló Vinopoly borjátékuk, a Borászok, Borvidékek csatája vagy a Hanyas vagy? – Évjárat-összekóstoló sorozatuk is.

Palackba zárt borkultúra

S még ez sem elég! A hétköznapok tényszerű borisszasága mellet nem felejtkeznek el a bor ünnepi pillanatairól sem. 5 Személyes – 5 Borász Személyesen címmel minifesztivál-sorozatot indítottak, amely másfél-két havi rendszerességű eseményfolyam első rendezvénye a Fiatal, Szerethető Tokaj, november 29-én, pénteken 18.00–22.00 óráig kerül megrendezésre. Ekkor – sétáló kóstoló keretében – találkozhatunk személyesen a Pelle Pincétől Pelle Mariannal és Lászlóval, a Barta Pincétől Takács Alexandrosszal és Barta Károly tulajdonossal, a Gizella Pincétől Szilágyi Lászlóval,a Szent Tamás Pincétől Balassa Istvánnal és a Royal Tokaji képviseletében a fiatal főborász Osváth Fruzsinával és Hajós Dániellel.

Palackba zárt borkultúra

Mindennek a Próféta Galéria hűvösen elegáns, kortárs kiállítása, könnyed háztáji tapasok és halk, dzsesszes háttérzene ad stílusos keretet. Egy próbát feltétlenül megér!

Palackba zárt borkultúra

További információkért kattints IDE!

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!