Pannon Bormustra 2013 eredmények
Andreas Larssont kérdeztük
2013-05-13 | Tóth AdriennMájus 11-én egy gálaebéd keretében adták át a Pannon Bormustra díjait. A tizenöt-tizenöt Fehér, Vörös és Édes csúcsbor cím mellett öt bor került kiemelésre a Legjobb vétel kategóriában. A Champion díjat a Szarka Pince 2009-es 6 Puttonyos Tokaji Aszúja nyerte el, a Figula Mihály emlékdíjat a Barta Pince 2011-es Furmintja kapta, míg a Gál Tibor emlékdíj ez alkalommal Szekszárdra került, a Heimann Családi Birtokra a 2011-es Bikavérért. Hamarosan Heimann Zoltánnal is közlünk egy beszélgetést, ezt megelőzően azonban a nemzetközi zsűri egyik tagját, a svéd sommelier Andreas Larssont faggattuk.
Milyen általános vélemény fogalmazható meg a háromnapos kóstolás után?
Találkoztunk néhány kivételes borral, volt közöttük sok korrekt, és akadtak kevésbé jó tételek is. Ha bortípust kellene említeni, amely abszolút kiemelkedett a mezőnyből, az az édes tokajik csoportja volt, de úgy gondolom, ez már nem mondható meglepetésnek.
Hogyan összegezhetőek a száraz fehérek?
Komplexitásuknál és minerális aromáiknál fogva úgy tapasztaltam, a furmint és a hárslevelű nyújtja a legmagasabb színvonalat ebben a csoportban. Számomra az olaszrizling a frissességről és a gyümölcsösségről szól; megbízható bor, de csúcsteljesítményre kevésbé tartom alkalmasnak.
Mi a helyzet a vörösborok frontján?
Nekem a cabernet franc és a kékfrankos, valamint a bikavérek adták a legszebb eredményt. Mindhárom borban komoly lehetőséget látok, ugyanakkor el kell mondanom, ha ellátogatok Magyarországra, és egy étteremben bort kell rendelnem, általában a cabernet franc-ra esik a választásom, mert ezt tartom általánosságban a legmegbízhatóbbnak.
Az itteni franc-ok sokban különböznek a Loire völgyében és Bordeaux-ban készülő társaiktól. A szekszárdi és a villányi tételekben azt szeretem, hogy a meleg klíma ellenére megőrzik frissességüket, fűszeres, gyümölcsös zamataikat.
A nemzetközi szakirodalom a cabernet sauvignon mellett mindig a kistestvérként szokták emlegetni a cabernet franc-t. Nálunk mégis jobban működik az utóbbi.
Attól, hogy kistestvér, nem jelenti, hogy ne lehetne elegánsabb és okosabb.
E fajta és általában a nagy vörösboraink kapcsán is elhangzik a kritika a túl magas alkoholtartalomról. Erről mit gondolsz?
Tudom, manapság divatos a magas alkoholtartalom ellen ágálni. Nekem azonban egy vörösbor kapcsán nem jelent problémát a 15%-os alkohol, ha egyébként megvan az egyensúly. Sokkal kevésbé tartom szerencsésnek azt, ha egy tétel 12%-os alkoholtartalommal bír, de bántanak a tanninjai. Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy elnézem, ha egy borból kilóg az alkohol, de én kedvelem a gazdag vörösborokat.
Ezzel a jelenséggel kapcsolatban sokszor elhangzik a vélemény, amely szerint az a jó bor, amelyből egy üveggel meg lehet inni, nekem azonban az a tapasztalom, hogy mai világban sokkal gyakrabban fogyasztunk el egy-két pohár bort, mint egy egész üveget.
Ugyanakkor, ha már a vörösborokról van szó, sokkal nagyobb problémának tartom a túlzott hordóhasználatot. A mindent elnyomó fás íz jobban zavar, mint egy nagy beltartalmú, koncentrált vörösbor. E kérdésnek bizonyos kékszőlő-fajtáknál különösen nagy a jelentősége, ilyen többek között a pinot noir is.
Többször jártál már Magyarországon, hosszú ideje rendszeresen kóstolsz a borainkból. Hogy látod, változott hazánk borainak nemzetközi megítélése?
Tíz évvel ezelőtt a világ sommelier-i valószínűleg annyit tudtak a magyar borokról, hogy létezik néhány kiemelkedő édes tokaji tétel. Mára ez a kép sokkal szofisztikáltabb, hiszen egyre több nemzetközi étteremben kezdenek ismertté válni a száraz fehérborok. A vörösborokról ez egyelőre sajnos nem mondható el, de ha belegondolok, Ausztria is előbb a fehéreken keresztül vált ismertté.
A magyar borok kijutását sajnos nem teszi egyszerűvé a csúcsborok magas árszínvonala. Egyszerű belegondolni egy sommelier helyzetébe, ha ugyanazért az árért hasonló minőségben megkap egy ismert, nemzetközi márkát, nem valószínű, hogy vesződni fog egy új borvidék bevezetésével. Ez akadály lehet, mégis úgy gondolom, a legfontosabb az, hogy jó borok készüljenek. Magyarország szerencsés abból a szempontból is, hogy itt mind a helyi, mind a nemzetközi fajták rendelkezésre állnak, lehet választani.
Hiszen hiába készülnek gyakorlatilag hibátlan borok Új-Zélandon, egy idő után megunod őket, mert nem találsz újdonságot, érdekességet bennük. Ha elém letennének egy ugyanúgy jó minőségű helyi szőlőfajtából és nemzetközi fajtából készített bort, biztosan az előbbit választanám. Új-Zélandnak ebből a szempontból nincs szerencséje, viszont Magyarországon adott a komoly potenciál.
Most pedig következzenek a 2013-as Pannon Bormustra díjazott tételei:
Legjobb vétel
Tokaj Kereskedőház – Grand Selection Tokaji Késői Arany 2011
Csobánci Bormanufaktúra – Siller 2011
Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet – Macska 2012
Nyakas Pince – Aligvárom 2012
Bazaltbor-Badacsony Laposa Pincészet – Badacsonyi Pinot Gris „Friss” 2012
Fehér csúcsborok
Barta Pince – Furmint 2011
Balassa Bor – Tokaji Furmint „Mézes-mály” 2011
Balassa Bor – Tokaji Furmint „Nyulászó” 2011
Villa Sandahl – Cappuccino Oil 2011
Kolonics Károly – Somlói Olaszrizling 2009
Tokaj Oremus – Mandolás Furmint 2011
Pannonhalmi Apátsági Pincészet – Pannonhalmi Olaszrizling 2012
Somlói Apátsági Pince – Furmint 2011
Demeter Zoltán - Kakas 2011
Pannonhalmi Apátsági Pincészet – Pannonhalmi Prior 2011
Sauska-Tokaj – Furmint Birsalmás 2011
Béres Szőlőbirtok és Pincészet – Tokaji Lőcse Furmint 2009
Villa Sandahl – Magic Rain 2011
Első Magyar Borház – Szeremley Birtok – Badacsonyi Rajnai Rizling 2008
Bott Frigyes – Zöld Veltelini 2012
Vörös csúcsborok
Heimann Családi Birtok – Barbár Cuvée 2009
Heimann Családi Birtok – Szekszárdi Bikavér 2011
St. Andrea Szőlőbirtok – Merengő Egri Bikavér superior 2009
Fritz Pincészet – Medicina Cuvée 2009
Takler Pincészet – Bikavér Reserve 2008
Fritz Pincészet – Cabernet Sauvignon 2009
Fritz Pincészet – Merlot 2009
Heumann Pincészet – Cabernet Franc 2009
Takler Pincészet – Regnum Cuvée 2007
Sauska – Villány – Villányi Kékfrankos 2011
Jásdi Pince – Ranolder vörös 2009
Takler Pincészet – Szenta-völgyi Kékfrankos 2009
Günzer Tamás Pincészete – Mátyás Cuvée 2009
Bujdosó Szőlőbirtok – Farkastanya 2009
Vesztergombi Pince – Turul 2011
Édes csúcsborok
Szarka Pince – Tokaji Aszú 6 puttonyos 2009
Tokaj Nobilis – Tokaji Aszú 5 puttonyos 2008
Holdvölgy Pincészet – Culture 2007
Tokaj Kereskedőház – Premium Selection Tokaji Aszúeszencia 2003
Dobogó Pincészet – Tokaji Aszú 6 puttonyos 2007
Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet – Tokaji Aszú 5 puttonyos 2008
Tokaj Oremus – 3 puttonyos Aszú 2007
Béres Szőlőbirtok és Pincészet – Tokaji Aszú 5 puttonyos 2007
Tokaj Kikelet Pince – Tokaji Szamorodni édes Lónyai dűlő 2008
Babits Pincészet – Tokaji Aszú 6 puttonyos 2006
Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet – "3909" Tokaji késői szüret 2011
Bott Frigyes – Vinculum 2011
Bezerics Borház – Cserszegi fűszeres késői szüret 2011
Pelle Pince – Zsófia Cuvée 2011
Barta Pince – Furmint késői szüret 2010
Figula Mihály emlékdíj: Barta Pince – Furmint 2011
Gál Tibor emlékdíj: Heimann Családi Birtok – Szekszárdi Bikavér 2011
Champion díj: Szarka Pince – Tokaji Aszú 6 puttonyos 2009
Fotó: Kálló Péter / Sziget
Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!