A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Pannon Borrégió TOP25 kóstoló szombaton

Győrffy Zoltán nyilatkozott

2012-06-25 | Tóth Adrienn


Pannon Borrégió TOP25 kóstoló szombaton

A négy borvidék, azaz a Pannon Borrégió mutatkozik be huszonöt válogatott borával és más finomságokkal szombaton Pécsett, a Hotel Palatinus termeiben. A kóstoló kínálatának összeállítása egy nemzetközi zsűrit felvonultató borverseny keretében valósult meg. A Pannon Borrégió TOP25 borversenye és a hozzá tartozó közönségkóstoló kapcsán Győrffy Zoltán szervezőt kérdeztük elsőként a kezdetekről.


 

Öt éve találtuk ki a Pannon Borrégió TOP25 elnevezésű borversenyt; létrehozásának az volt a célja, hogy általa válasszuk ki évről évre azt a mezőnyt, amely a minőség szempontjából nemcsak méltó módon jeleníti meg a borrégiót és így a négy borvidéket, hanem bemutatja azok sokszínűségét is.

Nem az volt a célunk, hogy a borvidék huszonöt legjobb borát felkutassuk, sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonítottunk egy, a borvidékeket jellemző, teljes, végigkóstolható borsor felépítésének, ezért a kvótarendszer mellett döntöttünk. Ennek értelmében hat kategóriában versenyeznek a borok, így tesszük lehetővé, hogy a könnyed fehérektől a testes vörös házasításokig minden arcunkat megmutathassuk.

Öt év után már megítélhető, hogy mennyire vált be a kezdeti elképzelés. Hogy látod ezt?

Azt tapasztaljuk, hogy fogyasztói részről is egyre jelentősebb az érdeklődés a verseny iránt. Ezt erősíti az a pincészetektől érkező visszajelzés is, amely szerint a vásárlók keresik a Pannon Borrégió TOP25-ös körmatricával ellátott palackokat. Lényegesnek tartom, hogy több helyi étterem is szívesen bővíti kínálatát az általunk díjazott borokkal.

Persze nem távolodtunk el eredeti célunktól sem, hogy egy kóstoló keretében bemutassuk a borrégióban rejlő potenciált. Míg korábban Pécsett és Budapesten párhuzamosan zajlottak az események, addig az utóbbi években úgy döntöttünk, inkább csak Pécsett rendezzük meg a kóstolót.

Miért alakult ez így?

Úgy véljük, egy konkrét borrégiót úgy lehet a leghatékonyabban népszerűsíteni, ha rábírjuk az embereket, hogy idelátogassanak, saját szemükkel fedezve fel a borvidéket. Mára úgy tűnik, ez a stratégia bevált, érezhető ez a szállásfoglalásokon is, valamint azon, hogy több boros baráti társaság rendre hónapokkal a rendezvény előtt bejelentkezik, hogy időben megvásárolják jegyüket. Kezdetben 100-150 fővel indultunk, mára a vendégszám eléri a 300-at.

A pécsi Hotel Palatinus tavaly óta új helyszín, szükség volt rá a nagyobb létszám befogadása miatt. Idén a nagyteremben a borászok és a sajtosok foglalnak majd helyet. Mellettük kialakítottunk egy másik helyiséget, ahol különböző környékbeli termékekből: lekvárokból, húskészítményekből, savanyúságokból és más finomságokból falatozhatnak az ide érkezők.

Pannon Borrégió TOP25 kóstoló szombaton

A kóstolóval kapcsolatban fontos még megemlíteni az idei vendég országot: Szlovéniát. Mariborból érkezik a régió vezető pincészete, abból a városból, amely Pécs partnervárosa, valamint 2012-ben Európa Kulturális Fővárosa is. Az egész napos program délelőttjén szakmai mesterkurzusokat tartunk majd, amelyekre már csak néhány helyünk van. 15:00-21:00 között pedig megnyílnak a kapuk a nagyközönség előtt, hogy borokat és más helyi termékeket kóstolhassanak.

Térjünk vissza most az eredményekhez! Az utóbbi öt év listáját vizsgálva megfigyelhetők bizonyos trendek?

Abszolúte látszik, hogy a térségben is jönnek fel a fehérborok. A mezőny erősségét mutatja, hogy idén hat fehérbor is bekerült a huszonötös válogatottba. Ezen csoportról elmondható, hogy mára lecsengőben van a chardonnay divatja, 2012-ben két olaszrizling, két zöld veltelini, egy tramini és egy édes cirfandli került a győztesek közé. Úgy látom, mind a kisebb, mind a nagyobb pincék egyre több jelentőséget tulajdonítanak ennek a műfajnak, itt a déli országrészben is.

Bár még mindig motiválni kell a termelőket, hogy a könnyebb vörösek kategóriájában nevezzenek, úgy gondolom, a portugieserek, zweigeltek, kadarkák, kékfrankosok csoportja a jövőben tovább erősödik majd. Kulcsfontosságúnak tartom itt a kékfrankost, borainál egyértelműen érezhető a fejlődés. Érdekes továbbá, hogy a fajta esetében a termelők igyekeznek megtalálni a saját stílusukat, a mostani három győztes is három teljesen más kékfrankos, mégis mindegyiknek megvannak az erényei.

A fajsúlyosabb vörösek tekintetében idén a zsűri a syrah fajtaborokkal volt gondban, nehezen választottak mindössze egyet közülük. Ugyancsak örülök annak, hogy két bikavér is felkerült a listára, hiszen ez azt mutatja, hogy a házasítások mezőnyében is jól érvényesülnek azok a borok, amelyek a térséget igyekeznek bemutatni.

A borvidékek összetétele évről évre változó. A két nagyobb, Villány és Szekszárd időről időre váltják egymást. Örülök annak, hogy bár sosem manipuláltuk ilyen irányba az eredményeket, az eddigi öt évben mégis úgy alakult, hogy mind a négy borvidékről kerültek be borok a huszonötbe.

Végül kedvcsinálóként itt a teljes 2012-es lista:

Baron von Twickel Szőlőbirtok – Domaine Gróf Zichy Szekszárdi Cabernet Franc 2008
Bock Pince Villányi – Capella Cuvée 2008
Bodri Pincészet – Szekszárdi Faluhely Kékfrankos 2009
Bodri Pincészet – Szekszárdi Faluhely Bikavér 2009
Dániel Pince – Szekszárdi Cabernet Franc 2008
Dúzsi Tamás – Szekszárdi Kékfrankos Rozé 2011
Eszterbauer Borászat – Tüke Szekszárdi Bikavér 2009
Halmosi Pincészet – Négykezes Szekszárdi Merlot 2008
Hárs Családi Borászat – Pécsi Cirfandli 2011
Hetényi János – Szekszárdi Kékfrankos 2011
Kvassay Levente – Villányi Olaszrizling 2011
Lelovits Tamás – Villányi Portugieser 2011
Maul Zsolt – Lator Villányi Cabernet Franc 2009
Riczu-Stier Pincészet – Villányi Cabernet Sauvignon 2009
Riczu-Stier Pincészet – Villányi Olaszrizling 2011
Schieber Pince – Szekszárdi Kadarka 2008
Szabó Zoltán – Pécsi Zöldveltelini 2011
Szeleshát Szőlőbirtok – Nyék Szekszárdi Cabernet Sauvignon 2007
Szeleshát Szőlőbirtok – K2 Szekszárdi Kékfrankos 2008
Tűzkő Birtok – Tolnai Traminer 2011
Tűzkő Birtok – Tolnai Verdolino 2011
Vinatus – Villányi Cuvée 1 2009
Vinatus – Villányi Syrah 2009
Vitis Pince – Tolnai Pinot Noir 2009
Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet – Villányi Montenuovo Cuvée 2008

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!