A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Pezsgő- és Borfesztivál lesz a hétvégén Budafokon

Interjú Szabolcs Attilával

2013-09-04 | Tóth Adrienn


Pezsgő- és Borfesztivál lesz a hétvégén Budafokon

A jövő hétvégi nagy borfesztivál előtt szerte az országban megtartják a szezonnyitó regionális rendezvényeket. Sopron, Mád, Szentendre mellett Dél-Budán is várják a borkedvelő közönséget a Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál szervezői. Budafok borral való kapcsolatáról és a fesztivál részleteiről a Vinoportnak Szabolcs Attila polgármester nyilatkozott.


Mit jelent önnek a bor?

Korábban a bor egy finom ital volt, amellyel csínján kell bánni. Mióta azonban a kerületbe költöztem, a bor jelentősége megváltozott, a vele való kapcsolat szorosabbá vált.

Milyen módon kötődik a főváros egyik kerülete, Budafok a borhoz?

Budafok-Tétény 1987 óta viseli a szőlő és a bor városa címet, amely a helyi bortörténelem hosszú múltra visszatekintő hagyományainak köszönhető. A kerület szőlőtermesztésre alkalmas részei korábban a nagy ismertségnek örvendő Buda környéki borvidékhez tartoztak.

A történelem hadi fordulatai nem kímélték a szőlőkultúrát, így a helyi gazdáknak sokszor kellett a lerombolt szőlőkben elölről kezdeni a munkát, újratelepíteni az ültetvényeket. Igazán komoly visszaesést a filoxéravész hozott, amely után a családi kertek kivételével eltűnt a professzionális szőlőművelés a vidékről.

Mi a helyzet ebben a tekintetben manapság?

Ma a legtöbb itt működő pincébe az ország különböző borvidékeiről érkezik alapanyag, részben saját ültetvényekről, részben vásárolt szőlőből. Van azonban egy valódi szőlőültetvény is Budafokon, amelyet a Soós István Borászati Szakközépiskola tanulói és munkatársai művelnek.

A szőlő mérete négy hektár közelében mozog, tekintettel azonban arra, hogy léte oktatási céloknak köszönhető, itt nem készülnek nagyobb tételek. Az elkészített borok fajtánként egy-két sor szőlő terméséből születnek meg annak érdekében, hogy általuk a diákok a szőlőműveléstől a borkészítésen át a palackozásig végigkövethessék a bor életét.

A szőlők nagy része tehát eltűnt. Vannak olyan nyomai a helyi boros múltnak, amelyek a mai napig felkereshetők?

Budafok-Tétény területén egy közel száz kilométer hosszúságú pincerendszer található. Létrejötte annak köszönhető, hogy a helyi mészkő könnyen bányászható volt, így előszeretettel használták építőanyagnak, pl. a Duna partján vagy éppen a Parlamenthez. A XIX. század végén ezeket az ágakat közel háromszáz kereskedelmi pince használta. Az itt átfutó vasútnak és a Duna közvetlen szomszédságának köszönhetően könnyű volt a szállítás. Sőt, akadtak olyan pincék, amelyekből a hordókat közvetlenül tudták a hajókra gurítani.

Pezsgő- és Borfesztivál lesz a hétvégén Budafokon

Persze Budafok boros múltja kapcsán nem feledhetjük el Törley Józsefet sem, aki Franciaországból hazatérve itt építette fel pezsgőgyárát. Törley név alatt a mai napig készítenek pezsgőt, bára cég  ma már német tulajdonban van, ez azonban nem jelenti azt, hogy eltávolodtak volna a névadójuk által felépített hagyományoktól.

Beszéltünk Budafok boros múltjáról és jelenéről. Mit kell tudnunk a most hétvégén megrendezésre kerülő Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválról?

A helyi pincékben zajló borkóstolók és programok mellett a kerület három pontján színpadokat állítottunk fel. Az év többi napján Savoyai tér nevet viselő városrész a Pezsgő tér nevet kapta, az Oroszlános udvar Bor udvarrá változott, a Promontor udvart pedig ezen a hétvégén Fröccs teraszként emlegetjük. A borkóstolás és a falatozás mellett az ezeken a helyszíneken zajló kulturális programok főleg a zenei műfajba sorolhatóak. Igyekeztünk mindenki igényét kielégíteni, hiszen előadóink a jazz, a cigányzene és a sramli megszólaltatói mellett a hazai könnyűzene közismert nevei közül kerülnek ki.

Igazi családi fesztivált szeretnénk létrehozni, ezért a Pezsgő téren Olvasóligettel várjuk a kicsiket, valamint kitelepül a Tropicarium és a Csodák Palotája. A Szőlőskert gyermeksátorban pedig szabadtéri gyermekjátszóház, arcfestés és kézműves programok várják a legkisebbeket.

A boros tematika szempontjából várható-e idén valami újdonság?

Ebben az évben először döntöttünk úgy, hogy vendégborászokat hívunk annak érdekében, hogy a hozzánk újra és újra ellátogató borfogyasztók a magyar borászat teljes szegmensét megismerhessék. 2013-ban a Balaton-felvidékről várunk borászatokat, így a helyi pincék kínálata mellett három vendég pince borai is megkóstolhatóak lesznek szeptember 6-8. között Budafokon.

További információkért kattints Programajánló rovatunkra!

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!