A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Pinceszemle: Benedek Pince 2013

A hárslevelűre koncentrálnak

2013-02-19 | Tóth Adrienn


Pinceszemle: Benedek Pince 2013

Benedek Péterrel folytatjuk Pinceszemle elnevezésű sorozatunkat. A mátrai Benedek Pince családi keretek között működik. Péter borászként kétségkívül a pincészet arcát jelenti, de a mindennapi munkában részt vesz édesanyja, édesapja és öccse is. A borsor a tartályban készített, friss fehérborok és rozé mellett az utóbbi években kibővült néhány nagyobb beltartalommal bíró, dűlőszelektált tétellel is.


Tudom, hogy minden bor fontos, de mégis: van mostanában kedvenced?

A legfontosabb borunknak jelenleg a 2012-es Epres Sauvignon Blanc-t tartom. A korábbi évjáratokban az Epreskert nevet viselte, de a termékleírás szabályozása miatt ezt Epresre kellett módosítanunk. Immár öt éve kísérletezünk ezzel a szőlőfajtával annak érdekében, hogy egy számunkra kedves, egyúttal terroirjegyeket felvonultató bort készítsünk belőle.

Milyen szempontból lép túl a 2012-es a korábbi évjáratokon?

Úgy gondolom, az előző évjáratokból a csiszoltság hiányzott, és túl magas volt az alkoholtartalom. A fejlődéshez ebben az esetben elsősorban a szőlészeti technológia átgondolásán keresztül vezetett az út. Ennek érdekében a szüretre tavaly két menetben került sor, így értünk el olyan szerkezetet, olyan fokú eleganciát, amely egy komolyabb fehérbornak megfelelő, ugyanakkor őrzi azokat a vonásait is, amely a fogyasztók széles körében népszerűvé teszik.

Elsősorban fehérboraidról vagy ismert, a közelmúltban azonban több borkóstolón bemutattál egy vörös tételt.

Valóban, a 2011-es Pinot Noirom most kerül forgalomba. A bor alapjául szolgáló gyümölcs saját telepítésű, Gyöngyöstarján határában található ültetvényről származik, amelynek ez az első termése.

Úgy gondolom, e fajta esetében különösen kritikus kérdés a legmegfelelőbb klón kiválasztása. Tapasztalataim szerint a 777-es klón jelenléte nélkül nem jöhet létre kiemelkedő végeredmény. Ezt a kisburgundi klónt a világ legjobbjai között tartják számon, apró bogyói, kis fürtje magas minőséget eredményez, szerkezetének feszessége, aromavilágának jellegzetessége alakítja ki az igazán „pinot-s” végeredményt.

Az évjárat adottságaiból fakadóan a 2012-es inkább mediterrán stílust képvisel. Úgy gondolom, e szőlőfajta kapcsán még hosszú út áll előttem, de sok pozitív visszajelzést kaptam már e bor révén is.

Pinceszemle: Benedek Pince 2013

Milyen további borok vannak még forgalomban tőled?

Már kaphatóak a portfolióm alapját képező borok: a 2012-es Cserszegi Fűszeres, Kékfrankos Rosé, Chardonnay és a félédes Sárgamuskotály-Zenit házasítás. A dűlőszelektált borok közül a 2011-es Barnatanya Hárslevelű már elfogyott, de az év második felében várható a következő, 2012-es évjárat megjelenése.

Óriási érlelési potenciált látok ebben a borban, feszes szerkezete megfelelő mennyiségű savval bír, amelyet gyümölcsös aromák egészítenek ki. Annyira elégedett vagyok a fajtával, hogy tavaly telepítettünk belőle még egy hektárnyit a Barnatanyára, mert úgy vélem, ez a szőlőfajta és a termőtáj igazán jól egymásra talált.

Az új telepítés sűrű tő- és sortávolságának az a célja, hogy általa a hozamkorlátozást egy gazdaságos szintre lehessen beállítani. Komoly terveim vannak ezzel a fajtával: azt várom, hogy a közeljövőben a pincészet egyik csúcsbora váljon belőle.

A Barnatanya kelet-nyugati irányba elforduló fekvése és az erdő alatti elhelyezkedése mellett a katlanszerű felület is hozzájárul ahhoz az egyedi mikroklímához, ami erre a területre jellemző. Utóbbi adottság teszi lehetővé azt a hárslevelű szempontjából fontos tényezőt, hogy itt nem közvetlenül az óriási napsugárzás, hanem inkább a nagy hőösszeg járul hozzá a gyümölcs éréséhez. Ennek következtében megmarad a savtartalom, és kifejlődnek az illat- és ízanyagok.

Miért tartod ilyen fontosnak ezt a fajtát?

Úgy gondolom, hogy komoly, terroirgyűjtő szőlőfajta. Emellett, ami minden nagy bor sajátja, viszonylag hosszú palackos érlelési potenciállal jelentkezik. Eddigi tapasztalataim szerint legalább fél év hordós érlelés szükséges számára, de még jobb eredmény várható 7-8 hónaptól. Nálunk tehát hordóban érik a fajta, de úgy gondolom, hogy szépen fejlődhet tartályban is, ha seprőn tartják. A lepalackozást követően ideális, ha a bor a piacra kerülés előtt még fél évet a pincében tölt.

A furmint mellett a hárslevelűt tartom a legjobb adottságokkal bíró hazai szőlőfajtának. Mindkettő elismerésre méltó szerkezettel bír, de hozzám személy szerint a hárslevelű áll közelebb, mert aromavilágát erőteljesebben meghatározzák az elsődleges gyümölcsös jegyek. Számomra pedig a portfólióm alaptételein túl, a dűlőszelektált borok esetében is fontos a borokban érezhető gyümölcsösség.

Legközelebb hol lehet találkozni veled?

Terveim szerint márciusban Budapesten, a vinoWonkában tartok kóstolót.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!