A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Pinceszemle: Egri Korona Borház 2013

Rácz Kinga nyilatkozott

2013-09-10 | Tóth Adrienn


Szeptember 4-én a Parlament Felsőházi Termében vette át Rácz Kinga cégvezető, borász Koszorús László országgyűlési képviselőtől, az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottságának alelnökétől a Magyar Termék Nagydíjat. Az immár 16. alkalommal odaítélt minőségtanúsító elismerést 2013-ban 78 termék vagy szolgáltatás nyerte el. Az Egri Korona Borház a kitüntetést Selection borcsaládjáért kapta. A hírről és a pincészet egyéb aktualitásairól Rácz Kingát kérdeztük.


Mely tagokból áll az elismerést elnyert borcsalád, és mitől válnak kiemeltté az ebben szereplő borok?

A Selection sorozat hat tagból áll. Ezek többsége 2009-es évjáratú, így a Merlot, a Kékfrankos, a Cabernet Sauvignon, a Kékfrankos–Cabernet Sauvignon házasítás és a Cuvée. A borcsalád legidősebb tagja 2006-ból származik, a Superior Egri Bikavér kékfrankosból, merlot-ból, cabernet sauvignonból és blauburgerből áll.

A Selection borok különlegessége a többszöri szelekcióban rejlik. Először is csak a kiemelkedő évjáratokban készül, ekkor is csak a legszebb dűlőkből, és szigorúan kézzel szüretelt, jól beérett alapanyagból. A héjon erjesztést követően a prést sosem látott cefre kiereszti színlevét, s ez tovább érlelődik saját kádármesterünk által készített tölgyfa hordóinkban. Végül egy utolsó, gondos hordóválogatás eredményeként születnek meg a portfóliónkon belül kiemelt szerepnek örvendő vörösborok.

Sok esemény kapcsán érintett mostanában a pince. Tegnap a Budavári Borfesztivál kísérőrendezvényeként működő Boregyetemen adtál elő. Hogy sikerült a kóstoló?

Az első nap központi témája a bor és a nő kapcsolata volt, ennek megfelelően a kóstolókat női borászok tartották. Örültem a felkérésnek, megtisztelő számomra, hogy jegyzik a nevemet a fiatal borászok között.

Az idei Budavári Borfesztiválon egyébként is az átlagosnál több figyelem övezi a női borászokat. A hölgyek által fémjelzett pincészetek standjaira külön tábla kerül, de ezentúl további módokon is kiemelnek minket, meghívtak többek között a Bor és a Nő színpadra, és a Vinopolis standján is kóstoltatni fogok.

A Borfesztivált követően a szeptember második felében már csak a szüretre kell koncentrálnod?

Szeptemberben még egy különleges eseményre készülünk, amely tulajdonképpen szüret, de mégsem a megszokott értelemben. Idén ugyanis a Vidékfejlesztési Minisztérium szervező bizottsága minket választott a diplomataszüret helyszínéül. Tavaly Szekszárdon került sor erre az eseményre, idén szeptember végén pedig az Egri Korona Borházba látogat el százhúsz nagykövet és diplomata.

A felkérés megtisztelő, ugyanakkor meglepetés volt, hiszen előtte inkognitóban látogattak el több egri borászatba a szervezők, így különösen jól esett, hogy minket választottak. A szüreti napra érdekes és tartalmas programokat állítottunk össze, a szőlő szedésén túl helyet kapnak kézművestermék-kóstolók, néptáncbemutatók, lovaskocsikázás és természetesen a gasztronómia is. Fontosnak tartom, hogy a borkedvelők ne csak a palackjainkon keresztül ismerjenek minket, hanem látogassanak is el hozzánk, hiszen csak így alakulhat ki igazán közvetlen kapcsolat.

Ha már a szüret témakörénél tartunk, elkezdtétek már?

Augusztus 23-án a turánnal kezdtünk. Ez az Egri és Mátrai borvidéken túl kevéssé ismert szőlőfajta szokott nálunk rendre az első lenni a sorban. E fajta borának erjedését egy ponton meg szoktuk állítani, így természetes édes vörösbor készül belőle, ami sok fogyasztó kedvence. Ezentúl persze a fehér szőlők szedésébe is belevágtunk már, ott a zenit volt az első.

Pinceszemle: Egri Korona Borház 2013

Amire nagyon készülök, az a Grand Selection családom hatodik tagjának szánt kékfrankos rozé készítése. Erre várhatóan a Budavári Borfesztivál után kerítek sor. A tervem e borral kapcsolatban az, hogy a borászatunktól eddig megszokott érett gyümölcsös jegyeket hordozó, teltebb rozékkal ellentétben ez a könnyedebb, üdébb, fiatalosabb, ropogós savú stílushoz tartozzon.

A Grand Selection borcsalád eddig öt tagból állt, Dobó Katica egy 2011-es chardonnay, Dobó István egy 2009-es kékfrankos–cabernet sauvignon–merlot–cabernet franc házasítás, Cecey Vicuska egy 2009-es édes debrői hárslevelű, Bornemissza egy 2008-as barrique kékfrankos, végül pedig Jumurdzsák egy 2009-es syrah. A kékfrankos rozéhoz illő nevet még keresem, sőt azt tervezem, hogy egy játékot indítok, melyben a borkedvelők segítségét kérem a borcsaládba illő ideális név megtalálásához, s természetesen egy-két Grand Selection sorozat kisorsolásával jutalmaznám fáradságos munkájukat. Ennek részleteivel hamarosan jelentkezni is fogok!

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!