A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Pinceszemle: Németh János Pincészete 2013

Interjú Németh Jánossal

2013-08-19 | Tóth Adrienn


Pinceszemle: Németh János Pincészete 2013

Németh János mára az ismert szekszárdi borászok egyikévé vált. Alapító tagja a nyárhoz leginkább illő szekszárdi bor, a Fuxli csapatának, alapvetően mégis vörösborairól ismerjük őt. A korábbi évjáratokban már elkészített tételek mellett a közelmúltban két újdonsággal is jelentkezett. Érdekes, hogy súlyát tekintve a két bor pont a borsor eltérő végén helyezkedik el, mielőtt azonban kiderülne, mi is pontosan a Deviant és a Serius, ejtsünk szót a pincében lezajló fejlesztésekről!


Az utóbbi időben a borok minőségét legkomolyabban befolyásoló fejlesztésünk azt volt, amikor három rozsdamentes acéltartályt vásároltunk. Ez lehetővé teszi, hogy fehérborainkat és rozéinkat innentől hűtve erjesszük, a vörösboroknál pedig kontrollált körülmények segíthetik az almasavbontás beindulását.

A pincén kívül a szőlőben is akadnak újdonságok?

A Gyűszű-völgybe tavaly telepítettünk kadarkát, amely várhatóan jövőre fordul termőre. Az utóbbi években tapasztalható kadarkareneszánsz miatt tartottuk fontosnak ezt a lépést, ugyanakkor a kadarka megbízhatatlansága miatt nem tervezzük, hogy a szőlőfajta jelenléte 10-15% fölé emelkedjen a portfólión belül.

Milyen tételek kerültek mostanában a piacra tőletek?

A Sygno Bikavérből és a Porkoláb Cuvée-ből a 2010-es évjárat kimaradt, a 2011-es került mostanában a polcokra. A Sygno egy Kárpát-medencei fajták által meghatározott bikavér, amelybe csak 10%-ban kerültek világfajták.

A Porkoláb a pincészet birtokborának számít, már 2006 óta készül. A tételt 60% cabernet sauvignon és 40% merlot adja, és a 2011-es évjárattal a közelmúltban elnyertük a Főváros Bora címet a vörösborok kategóriájában.

A klasszikus borsorotok ebben az évjáratban egészült ki egy újdonsággal is. Elárulnál többet is erről?

Kísérletképpen 2011-ben készítettünk el először egy olyan syrah-t, amely esetében nem alkalmaztunk olyan szigorú terméskorlátozást, mint a többi vörösborunknál. A lendületes, friss karakter kialakulásához ezentúl egy korábbi szüreti időponttal is igyekeztünk hozzájárulni.

Pinceszemle: Németh János Pincészete 2013

A Deviant Syrah az első burgundi palackba töltött borunk, amely nálunk egy könnyedebb, inkább az eleganciára, mint az erőre hangolt bort jelent. A pincénél 2000 forintos árkategóriában kapható, de nemcsak a nálunk vásárlók szerették meg, hanem több romkocsma közönsége is.

A címke tervezője egy igazi művészlélek, fiatal, tehetséges, munkáját annyira érdekesnek találtuk, hogy végül nemcsak címke készült, hanem annak megszületéséről egy kisfilm is.

Milyen további tételek kaphatóak jelenleg a pincészettől?

A 2012-es Olaszrizling most először került forgalomba. Az gondolom, azért igazán kapós, mert mind a saját, mind a vásárolt szőlő esetében jó időben sikerült elkapni a szüretet.

A Syrah, a Cabernet Franc és a Merlot borok fölé elsőként a 2009-es évjáratból lépett egy vörös házasítás, a Serius Cuvée. A négy komponens, a cabernet franc, a cabernet sauvignon, a merlot és a syrah mindegyike a bor negyedét adja.

Úgy gondolom, ez az eddigi legkomolyabb vörösborom, amelyet mind a Hegyközségi Borversenyen, mind a Takarékszövetkezeti Borversenyen nyert aranyérem igazol számomra. A bor tizenhat hónapot töltött ötszáz literes, első és másodtöltésű tölgyfa hordókban. Súlycsoportjához illeszkedően egy, az eddigieknél nehezebb üveget kerestünk hozzá.

A pincekapun túl merrefelé lehet veletek legközelebb találkozni?

Már készülünk a Szekszárdi Szüreti Fesztiválra, amely szerencsére idén visszakerül a szépen felújított Béla térre. Ezentúl a Szentendrei Skanzenben is ott leszünk a Borünnepen szeptember 7-8-án. Azoknak azonban, akik lelkes bortúrázók, azt ajánlom, látogassanak el a pincéhez, mert a birtokközpont továbberősítésének keretében már kemencével is várjuk a vendégeket, ahol a kenyérlángostól a malacsültig sok mindent el lehet készíteni.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!