A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Premios Zarcillo 2009.

A Görögszó a spanyol mezőnyben

2009-08-13 | Tóth Adrienn


Nem kis érdem egy magyar vörösbornak, ha egy spanyol mezőnyben ezüstérmet nyer. A mediterrán ország ugyanis komolyabb erőfeszítés nélkül ontja magából azokat a vörösborokat, amelyekkel minden árkategóriában versenyképes. Az idén tizennegyedik alkalommal megrendezett Premios Zarcillo 2009. borversenyen Dúzsi Tamás 2006-os Görögszó vörösborával ezüstérmet nyert.


 

A Zarcillo borversenyt – amely elnevezés kacsot jelent - első alkalommal 1991-ben rendezték meg Spanyolország Castilla y León tartományában. A megmérettetést akkor azzal a céllal hívták életre, hogy a spanyol borok minőségének mérője és hirdetője legyen. Az évről évre növekvő érdeklődés miatt azonban a szervezők hat évvel ezelőtt úgy döntöttek, megnyitják kapuikat a világ összes borvidéke felé.

A 2009-es versenyre 23 országból 3099 nevezés érkezett. A Zarcillóra egyébként megalapítás óta jellemző, hogy egyik évről a másikra legalább 20%-kal nő a beküldött borok száma.

A versenyzőket a több mint 100 tagból álló zsűri hét kategóriára bontva értékeli, külön kóstolva a fehér-, rosé-, vörös-, habzó-, pezsgő-, erősített és fűszerekkel gazdagított borokat.

A négy napos kóstolást követően a borok 23%-ának adtak érmet a szervezők, 20 nagyarany-, 201 arany- és 490 ezüstérem született meg, amelyek között ott van a szekszárdi borász, Dúzsi Tamás 2006-os évjáratú Görögszó bora is.A versenyre persze a helyi, Castilla y León-ból származó borok viszonylag nagy száma jellemző, így nem meglepő, hogy a 20 nagyaranyérmes közül 7 erről a borvidékről származott, valamint, hogy komoly arányt képviseltek a további díjazottak között is.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!