A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Rekordév a turizmusban

2007. végleges adatai

2008-08-27 | Tóth Adrienn


A Központi Statisztikai Hivatal nyilvánosságra hozta a 2007-es év végleges turisztikai eredményeit. A jobbik eset következett be, a korábbi becsült adatokat sok esetben meghaladták a valós eredmények. A részletek előtt annyit mondhatunk, hogy a rendszerváltás utáni időszak rekord évének számítják a szakértők a tavalyit.


Miben is nyilvánul meg a kiugró eredmény? 2007-ben Magyarországon 7,5 millió vendég 20,1 millió éjszakát töltött el kereskedelmi szálláshelyeken. Ide tartoznak a legnagyobb részt jelentő szállodák mellett fontossági sorrendben a panziók, a kempingek, az üdülőházak, az ifjúsági szállók és a turistaszállók. A 2006-os évhez képest a vendégek száma 4,1%-kal, míg az ún. vendégéjszakák száma 2,5%-kal növekedett.

Külföldről több mint 4%-kal, a belföldről pedig majdnem 4%-kal több vendég érkezett. Ez utóbbi emelkedés egyedülállóan magasnak számít az elmúlt tizenhét évben.

A kereskedelmi szálláshelyek közül a legmagasabb kategóriának, a szállodának a többihez képest is kedvezőbben alakult a teljesítménye. Ez többek között annak köszönhető, hogy az utóbbi években a szállodák nagymértékben bővítették kínálatukat, amelyet követett is a kereslet, így összességében javult a szállodák kihasználtsága. Amíg 2003-ben a szobák 43,7%-ban voltak telítettek, addig tavaly 50,1%-os lett az új eredmény.Pozitívumként regisztrálható az is, ha az új szállodákat vizsgáljuk. Az utóbbi öt évben ugyanis a négycsillagos szállodák szobakapacitása 45%-kal, az ötcsillagosoké pedig több mint 23%-kal nőtt, míg az egy- és kétcsillagos, alacsony komfortfokozatú szállodai szobák száma csökkent.

2007-ben a legdinamikusabban a Tiszta-tó körül nőtt a szálláshelyek forgalma, de meghaladta az átlagos növekedést a Balaton, a Nyugat-Dunántúl, az Észak-Alföld és Budapest-Közép-Dunavidéke is.

A statisztikák szerint a legtöbben Németországból érkeznek hozzánk, utána jön Ausztria, Nagy-Britannia, az USA, Olaszország és Spanyolország. Amíg ez a sorrend nem sokban változik évről-évre, addig érdemes tudni, hogy 2007-ben az előző évhez képest a kelet-európai országok küldőpiacai növekedtek a legdinamikusabban.

Általánosságban elmondható, hogy tavaly több belföldi, mint külföldi vendég szállt meg kereskedelmi szálláshelyeken, azonban a külföldiek tovább maradtak, így összességében ők töltöttek el több éjszakát a magyar szállodákban. Azonban amíg a  10 171 000  (külföldi vendégek éjszakáinak száma) nem haladja meg olyan sokkal a 9 958 000-t (belföldi vendégek éjszakáinak számát), addig a szállásért kiadott összegben már sokkal nagyobb a különbség. A határainkon túlról érkezett vendégektől származik ugyanis a szállásdíj bevételek kétharmada.A magánszálláshelyek – a falusi szállásadók és a fizetővendéglátás – sem panaszkodhattak 2007-ben, amikor 39 ezer szállásadó 223 ezer férőhellyel várta a vendégeket, amely ugyan kevesebb volt mint a megelőző években, de épp a több vendégnek köszönhetően jelentősen javultak a kihasználtsági mutatók.

A statisztikai számok mindig különféleképpen értékelhetők, a belföldi turisták számának növekedése mégis bizakodásra adhat okot a borászatoknak, különösen azoknak, amelyek szálláshelykiadással is foglalkoznak. Ebben az esetben a táj jelentette élményhez és a szállás kényelméhez ugyanis nagyban hozzájárul a nulltolerancia óta az a tudat is, hogy a pincekaputól nem lesz messze a szobánk ajtaja sem.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!