A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Reneszánszát éli a rizling?

Aktualitások és érvek

2016-09-27 | Ferenczi Csilla


Reneszánszát éli a rizling?

Az európai stílusú, elegáns és fineszes fehérborokat régóta próbálják megalkotni Európán kívül, az újvilági borvidékeken is. A sauvignon blanc és chardonnay után most a rajnai rizlingen a sor, hogy példaként kövessék az egész világon. Az Olaszrizling Október alkalmából összeszedtük, miért éri meg ezt a fajtát választani.


Ha a világ szőlő- és bortermelését rizling szempontjából vizsgáljuk, akkor Németország első helyét továbbra sem veszélyezteti semmi (22.000 hektár), ám Ausztrália (4500 hektár) után ma már az USA a harmadik helyezett a rizlingtermő területek méretét tekintve (4200 hektár, ebből 2400 hektár Washington államban, 1800 hektár pedig Kaliforniában). Franciaország (3500 hektár) a negyedik helyre visszacsúszott, Ausztria pedig az ötödik a sorban (1800 hektár), majd ezután következik Új-Zéland (750 hektár) és végül Dél-Afrika (450 hektár) zárja a sort, mint legújabb, elszánt rizlingexportőr.

 

Reneszánszát éli a rizling?

 

A rizling legmodernebb megközelítései

Reneszánszát éli a rizling?

7 érv az rizling mellett

1. A séfek és sommelier-k imádják, hiszen rendkívül ételbarát – ellentétben például a chardonnay-val, amely könnyen el tudja nyomni az ételt. A pikáns, ázsiai halas, húsos vagy vegetáriánus fogásoktól kezdve a karfiol gratinen keresztül a barackos pitéig szépen végig tudja kísérni a menüt.

 

2. A borszakértők között is jó néhányan népszerűsítik a fajtát, többek között Jancis Robinson MW, Julia Harding MW vagy Richard Hemming MW. Sokak szerint nincs is más igazi fehérbor, mint a rizling. Magyarázatként pedig a bor elképesztő eleganciáját, komplexitását, és kifinomult szerkezetét említik.

 

3. Bár igencsak megosztóak, az utóbbi évtizedekben mégis ugyanakkora figyelmet kapnak a rizlingek mint a bordeaux-i vörösborok. Európa már-már ikonikus fehérborához ráadásul sokkal kedvezőbb áron lehet hozzájutni.

 

4. A rizlingőrületnek köszönhetően ma már egyesületek, klubok, weboldalak, borászatok, blogok, komplett magazinok és borversenyek is épülnek a rizling téma köré, pl. a dél-afrikai Just Riesling Association, a Vinum Riesling Championship, Risling du Monde verseny, Riesling Masters (The Drink Business), nem beszélve a fiatalokból álló, német Generation Rieslingről, amelyből a másodgenerációs, balatoni borászokból álló Rizling Generáció is inspirációt merített. 

 

Reneszánszát éli a rizling?

 

5. 2013 óta a Deutsches Weinistitut 7 olyan szenvedélyes rieslingimádót nevezett meg, akik elkötelezték magukat a fajta mellett, így ők alkotják a Riesling Fellows-t: a koreai születésű Jeannie Cho Lee (MW, író, kritikus, közszereplő), a japán Katsuyuki Tanaka (szakíró, oktató, étteremvezető), Ian Ford (New York, kereskedő és modern Kína szakértő), Hisashi és Takahiro Yamano (kereskedők, Herrenberger Hof. A.G), Albert de Jong (holland szakíró és rizlingspecialista), illetve Paul Grieco (New York, gasztro szakember és a new yorki rizling témájú rendezvények felelőse).

 

6. A fajta sokszínűségének hála elsőosztályú pezsgőalapanyag, sőt narancsborként is kísérleteznek vele, szép példa erre a német Weingut Wegner Riesling 14 Orange. Emellett organikus művelésre is alkalmas. Utóbbira példa a szintén német Bioweingut Lorenz Symphony rizlingje (Friesenheim) vagy a Washington állambeli Pacific Rim Organic Riesling bora.

 

7. A top éttermek esetében is kivívta a fajta a tiszteletet: a legkiválóbb borlapok stabil szereplője. Egy strasbourgi étterem, a Maison des Tanneurs signature fogása a coq au riesling, mely a côte chalonnaise-i vörösbort rizlinggel helyettesíti. A vilnius-i Kempinski Cathedral Sqaure-ben pedig egy komplett menüt építettek a rizlingre, és ajánlják többek között bouillabaisse-szel, zöld gazpachoval, párolt marhapofával, sőt bazsalikomos fehércsoki fagyival. A budapesti Onyx állandó borlapjának is szereplője, és tulajdonképpen azon csúcséttermeket kivéve, ahol csak magyar borokat kínálnak, mindenhol találkozhatunk az elzászi vagy moseli rizlingek széles választékával.

 

Főkép

Tovább az Olaszrizling Október oldalára>>Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!