A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Rosé Frici 2.

Interjú Gere Andreával

2011-11-10 | Tóth Adrienn


Valószínűleg az egyre terjedő gyöngyöző- és habzóbor őrület következménye, hogy a 2011-es immár a Rosé Frici második évjárata lesz. A villányi Gere Attila Pincészettől Gere Andreát kerestük meg, hogy megtudjuk, a gyöngyözőborhoz illő 2010-es év után valóban a fogyasztói érdeklődés miatt készítenek újra Frici néven buborékokkal gazdagított rozét?


Ha az elejétől elmondom a bor történetét, még inkább érthető lesz, hogy a Frici piacra lépését nem is mi akartunk, hanem valójában a vásárlóink érdeme. Ugyanis a 2010-es Fricinek volt már elődje, de ez egy igazán kis tétel volt, elkészítését csak azért tartottuk szükségesnek, mert saját habzóbort szerettünk volna tölteni a Crocus szálloda vendégeinek poharába aperitifként.

A prototípusnak se neve, se címkéje nem volt. Pezsgőspalackba töltöttük, és koronazár került a tetejére. A megszokott Gere portfólióval a hátunk mögött eszünkbe sem jutott, hogy szélesebb körben megjelenjünk vele, de egy idő után egyre több kérés érkezett a vendégek részéről, hogy a helyben elfogyasztott poháron túl vásárolni szeretnének belőle.

A fogyasztók tehát kérték, és meg is kapták...

Az első Frici megjelenését 2010-ben vásárlóink mellett az évjárat is támogatta, amely kifejezetten kedvezett a friss, gyümölcsös boroknak. Ezzel a tétellel mi nem akarunk a pezsgőkkel versenyezni, inkább csak arról szól, hogyha a barátainkkal leülünk, egy olyan könnyű Gere bort tehessünk az asztalra, amelyen nem kell gondolkodni, egyszerűen csak élvezni kell a fogyasztását.

Így utólag átgondolva azért is fontos ez a bor, mert általa közeledhetünk a fiatal közönséghez, és egy igazán trendi tétellel bővülhet a portfóliónk. Nem árt néha elrugaszkodni kicsit a megszokott Gere boroktól.

Van különbség az első és a második évjárat Rosé Fricijei között?

Kockázatos lépés volt, de tavaly úgy döntöttünk, hogy kizárólag medoc noir-ból készítjük el az alapbort. Ez azért volt kényes kérdés, mert erre a szőlőfajtára egy kifejezetten intenzív illat- és ízvilág jellemző, amely megoszthatja a közönséget. Az izgalmakra azonban nem volt okunk, jól fogadták a 2010-es évjáratot, különösen a hölgyek körében aratott sikert.

Olyan hamar elfogyott a 9000 palack, hogy nyár elejére, amikor a bor igazi szezonja elkezdődött volna, már nem is maradt. Ezért döntöttünk úgy, hogy 2011-ben kicsivel többet készítünk belőle, hogy egy szélesebb borfogyasztó közönséghez is eljuthasson.

Rosé Frici 2.

A 2011-es Rosé Friciben újdonság, hogy már nem kizárólag medoc noir-ról készül, kerül bele pinot noir is, amely egyike a kedvenc szőlőfajtáinknak a rozéborok tekintetében. Úgy gondolom, jót tesz majd a gyöngyözőbornak a változás, hiszen a pinot noir tompít egy kicsit a medoc noir parfümös jellegén. Nem csak ezért lesz azonban különböző a 2011-es bor, hanem természetesen az évjárat hatása miatt is.  Az új bor nagyobb testtel és mélyebb színekkel bír majd, erre is érdemes lesz odafigyelni az összehasonlításkor.

Az évjárat és a fajtaösszetétel tehát majdnem változatlan, nincs eltérés a feldolgozás szempontjából sem?

Nincs, kitartottunk a tavaly jól bevált recept mellett. A szüret idén augusztus közepén zajlott a Rosé Fricihez szedett szőlő esetében. A bor acéltartályban erjedt, ragaszkodtunk a reduktív technológiához a frissesség és a gyümölcsösség megőrzése érdekében. A finom szén-dioxid a palackozáskor került a borba, ennek mértéke alacsony, körülbelül 1,8 bar.

Egy gyöngyözőbor bármikor fogyasztható akár magában is, mégis lenne tipped egy hozzá illő ételre kíséretképp?

A Mandula konyháján éppen most kísérleteztek ki egy olyan fogást, amely nagyon jól illik ehhez a borhoz. Ez pedig egy ribizlis, libamájas macaron. A ribizli egy klassz, savanykás vonalat, friss gyümölcsös ízt ad az ételhez és a Rosé Frici buborékaival együtt tompítja a libamáj vastagságát.

Mikortól kerül a polcokra az új évjárat?

Hétfőtől már kapható lesz borkereskedő partnereinknél, de aki már előtte is kíváncsi rá, az jöjjön el szombaton a DiVinóba, ahol a hivatalos megjelenés előtt is már megkóstolhatja!

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!