Rövid borhírek Ausztráliából
Ausztrál Sherry, bor és egészség, túltermelés, Bin 144 Yattama Chardonnay
2009-01-05 | Tóth AdriennAusztrália a shiraz és a kenguruk mellett - kis túlzással mondva - komoly bormarketing koncepciójáról híres. Következő hírcsokrunkból kiderül, hogy azért ott sincs kolbászból a kerítés, emellett szó lesz még az EU-val kötött legújabb megállapodásukról, a világ legegészségesebb ausztrál boráról és egy chardonnay-ről, amit a legjobb exportbornak választottak.
Nincs több ausztrál Champagne
Az EU és Ausztrália legújabb megállapodásáról
2008. december 1-én az EU és Ausztrália megállapodást kötött, amelynek keretében Ausztrália elkötelezte magát, hogy egy egyéves türelmi időszakot követően nem engedélyezi ausztrál borok esetében olyan elnevezések használatát, amelyek az EU-n belül földrajzi helyhez kötődnek. Így ezentúl az ottani borok nem viselhetik többek között a Champagne, a Sherry vagy a Portói kifejezéseket vagy egyéb olyan fordulatokat, mint a clairet, a sur lie, a clos vagy a hors d’age. Bizonyos kivételek persze ezután is maradnak, hiszen abban az esetben, ha például egy cég konkrét nevéről van szó, ezentúl sem kell változtatniuk a szigetország borászainak. Az EU ezért cserébe engedményeket tesz számukra, például mostantól nem tiltja a fordított ozmózis módszerével csökkentett alkoholtartalmú borok forgalmazását határainkon belül.
A világ legegészségesebb bora
Ausztrál tudós fejlesztette ki
Philip Norrie, ausztrál professzor és ex-borász saját állítása szerint kifejlesztette a világ legegészségesebb borát. Azt már eddig is tudtuk, hogy a szőlőbogyók héjában található antioxidáns, a resveratrol felelős érrendszerünk tisztántartásáért, és így a szívbetegségek elkerüléséért. Ebből azonban meglehetősen kis mennyiség áll rendelkezésre egy közönséges borban: míg egy liter fehérborban átlag 1 mg, addig ugyanennyi vörösborban 3-6 mg található. Ez a találmány azért különleges, mert a tudósnak sikerült kivonnia a szőlő héjának resveratrol tartalmát, azt egy ízetlen, színtelen, szagtalan anyaggá alakította, amit aztán hozzá tud adni a borokhoz közvetlenül palackozás előtt. A borbarát tudós ausztrál borászokkal tett kísérletet, akik nem tudták megkülönböztetni a hagyományos bort attól a palacktól, amely 100 mg antioxidánst tartalmazott. Philip Norrie először egy chardonnay-t és egy shiraz-t készített el ily módon, azóta már két ausztrál bornagyvállalattal tárgyal a találmány hasznosításáról.
Túl sok a bor
Változtatni kell a koncepción
Az Ausztrál Bor és Brandy Társaság (AWBC – Australian Wine and Brandy Corporation) nyilatkozata szerint az idei 1,8 millió tonnás szüret magasan meghaladta a bortúlkínálattól tartó ország számára szükséges mennyiséget. A gond az, hogy ez a szám várhatóan nemhogy csökkenni, de emelkedni fog jövőre. Ami a gazdasági válsággal, illetve az angol és amerikai piac több mint tíz százalékos visszaesésével párhuzamosan valóban nem ad okot a bizakodásra. Az AWBC szerint a nemzet szőlőterületeinek 16%-os csökkentése billentené helyre az egyensúlyt. Az aggasztónak tűnő szituáció ellenére az ausztrálok bizakodnak, egyrészt a borok minőségének és árának növelésével kompenzálhatnák a visszaeső mennyiséget, másrészt arra számítanak, hogy az egyre erősödő ázsiai piacok, különösen Kína, felvásárolja majd azt a kieső mennyiséget, amely a nyugat-európai és amerikai vásárlások visszaesésével keletkezik.
Kiválasztották a legjobb export bort
Egy csúcs chardonnay lett a győztes
Ausztráliából nem kerülhet export-értékesítésre bor anélkül, hogy azt előtte a korábban már említett AWBC meg ne vizsgálta, kóstolta volna. Ezen vizsgálatok keretében 2008-ban 17 369 bort elemzett a szervezet, amelyből a legkiemelkedőbbeket jelölték az Ausztrália Legjobb Exportbora 2008. díj elnyerésére. Az elismerést a Penfolds nevű óriási borászati vállalkozás érdemelte ki 2005-ös évjáratú Bin 144 Yattama Chardonnay borával. A bor egyben az ország legdrágább fehér bora, amelyet 130 ausztrál dollárért, a cikk írásakor kb. 16 000 forintért lehetett megvásárolni. Váratlannak nem mondható a döntés, hiszen a bor korábban más nemzetközi versenyeken is sikeresen szerepelt. A tételből minden évben mindössze 12 000 palack készül, ami ausztrál méretekkel mérve mikro mennyiségnek számít. A bort az országhatárokon kívül az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban értékesítik.
Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!