A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Rövid borhírek Bordeaux-ból 1. rész

En primeur, szén-dioxid kibocsátás, St-Emilion

2009-02-02 | Tóth Adrienn


Rövid borhírek Bordeaux-ból 1. rész

Franciaország minőségi borok szempontjából legfontosabb borvidéke Bordeaux. Ez a terület felel az ország AOC, azaz eredetvédett borainak negyedéért. A borvidéken belül működő alrégiók is szinte egy-egy önálló borvidéknek felelnek meg. Az egyes területek adottságai, az általánosan jellemző szőlőfajták aránya, és így a belőlük készített borok, markáns különbséget mutatnak minőségben, eltarthatóságban és árban egyaránt.


Csökkentik a szén-dioxid kibocsátását

Bordeaux borvidéke hivatalosan felvállalta, hogy a helyi boripar öt éven belül 15%-kal, de 2050-ig összesen 75%-kal csökkenti szén-dioxid kibocsátását. Az iparág tevékenységének köszönhetően, a jelenlegi felmérések szerint évente mintegy 200 000 tonna szén-dioxidot kerül a légtérbe.

Az üvegpalackok előállítása és a borszállítás sújtja leginkább a környezetet (43% illetve 18% arányában), ezek mellett azonban a felmérésbe belekalkulálták az olyan közvetett faktorokat is, mint a borászok utazásai, amelyek során boraikat népszerűsítik, vagy a turisták, akik a bortúráik során a borvidékre látogatnak. A szén-dioxid kibocsátást csökkentő stratégia részleteit 2009. februárjában hozzák nyilvánosságra, amelyben várhatóan a könnyebb, újrafelhasználható üvegpalackok, a vonaton való szállítás, a növényvédő szerek használatának csökkentése, és energiatakarékosság szerepel majd kiemelt pontként.

Vége az en primeur korszaknak?

Kérdéses, hogy jövőre milyen mértékben lehetséges majd egyáltalán en primeur módon borokat értékesíteni Bordeaux-ban. A borvidékre jellemző speciális módszer lényege, hogy a vásárló egy, csak a jövőben átvehető termékért előre fizet, hogy ezáltal ahhoz olcsóbban juthasson hozzá.

A jelenlegi gazdasági helyzetben és egy nem túl fényes 2008-as évjárattal a hordókban, feltehetően csökkenteni fogják áraikat a pincészetek. Szükség is van erre, hiszen az utóbbi pár évben az európai és amerikai piacokon felháborodást keltettek azok az áremelések, amelyeket még a kevésbé szerencsés évjáratokban is végrehajtottak a chateau-k.

Helyi vélemények szerint ezentúl az is előfordulhat, hogy az eddigi 100-140 pincészet helyett csak a vezető 30 fog majd ebbe a korai kampányba kezdeni a 2008-as évjárat értékesítése érdekében. Közéjük ugyanakkor lehet, hogy az egyik legnagyobb presztízzsel rendelkező pincészet, a Petrus sem akar bekerülni, ugyanis vezetőinek nyilatkozata szerint valószínű, hogy nem vállal 2009-ben en primeur kampányt.

St-Emilion

Tovább gyűrűzik a 2006-os St-Emilion-i klasszifikációs cécó. Bordeaux ezen alrégiójában tízévente vizsgálják felül az egyes pincészetek státuszát, és hagyják helyben, sorolják fel vagy le a chateau-kat. A 2006-os döntés során korábbi megnevezésükhöz képest tizenegy pincészetet alsóbb, nyolc pincészetet pedig felsőbb kategóriára ítéltek érdemesnek. Az eredmény nyilvánosságra hozatalát követően a tizenegy lejjebb csúszott pincészet közül hét – nem objektív kóstolási körülményekre hivatkozva - megtámadta az ítéletet.

A per megkezdődött. Tavaly ősszel a bíróság az azt megtámadóknak adott igazat, és visszavonta a teljes ítéletet. Ennek eredményeként egyrészt a korábban vesztesek visszacsúsztak eredeti pozíciójukba, másrészt a magasabb kategóriába soroltak is újra a régi osztályukban találták magukat. Ez pedig nemcsak imázsvesztéssel és kereslet csökkenéssel járt, de az Egyesült Államokban a tisztázatlan jogi körülmények miatt értékesítési nehézségekkel találták magukat szemben.

A szövevényes történet úgy tűnik lassan a végéhez ér, amikor is egy 2008. decemberi újabb bírói döntés következtében ezen nyolc pincészet megkapta az eredeti döntés által kivívott magasabb osztályt. Így végül mindenki nyert, a lefokozottakat mégsem fokozták le, a felsőbb kategóriára érdemesek pedig a jövőben viselhetik címüket. Kérdés csak, hogy ezután mennyiben fogják a fogyasztók mérvadónak elfogadni azt a borvidéki minősítési rendszert, amelynek nincsenek vesztesei.

Ha értesülni szeretne a magyar és a nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!