A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Rövid borhírek Bordeaux-ból 2. rész

Latour, szüret, fehér borok, női borásztalálkozó

2009-02-03 | Tóth Adrienn


Az utóbbi két napban Franciaország Bordeaux nevű borvidékén kalandozunk. Tegnap megjelent cikkünkben az en primeur értékesítések várható alakulásáról, a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséről és a 2006-os St-Emilion-i osztályba sorolási döntés következő stációjáról számoltunk be. Ma az esetleg új gazdát üdvözlő Chateau Latour-ról, az idei szüretről és egy kaliforniai-bordeaux-i női borásztalálkozóról lesz szó.


Eladták a Latour-t?

A híres 1855-ös klasszifikációkor, amelynek során osztályokba sorolták Medoc és Graves akkor legfontosabb vörösborokat készítő birtokait, négy chateau-t különösen jónak ítéltek, arra érdemesnek, hogy ők alkossák a premier cru osztályt. Ugyan a négyeshez később csatlakozott még egy ötödik is, de egyébként a több mint 150 éve felállított rendszer nem változott jelentős mértékben, és a mai napig meghatározó presztízs és kereskedelmi értéke van.

Az öt premier cru egyikének, a Chateau Latour-nak kapcsán a közelmúltban olyan hírek kaptak szárnyra, amelyek szerint új tulajdonos kezébe kerül a birtok. Az összesen 78 hektárnyi területtel rendelkező pincészet Bordeaux Medoc alrégiójában helyezkedik el, de első, a pincészet neve alatt futó borát csak a központi chateau-épületet körülvevő 47 hektárnyi szőlőből készíti. A távolabbi földek gyümölcsei kizárólag a második borba, a Les Forts de Latour-ba kerülhetnek bele.

Biztosat egyelőre nem lehet tudni, amíg a Sunday Times 150-200 millió eurós összeget említ lehetséges vételárként, addig a Decanter ennek legalább háromszorosáról ír bordeaux-i forrásokra hivatkozva. A még hivatalos, de lehet, hogy már csak korábbi tulajdonos François H. Pinault 2008-ban 39. volt a Forbes listáján, és a pincészet mellett az ő tulajdonában van többek között a Christie’s aukciós ház is.

Akkor szüretelnek, amikor akarnak

Bordeaux Graves és a Loire-i Bourgeuil alrégiói voltak az elsők Franciaországban, akik eltértek a szüret hagyományos kezdőnapjától, az úgynevezett „ban des vendanges-től”. Egy új francia szabályozás értelmében ezentúl minden borvidék maga döntheti el, hogy tartja-e magát ehhez a tradícióhoz.

Bordeaux borvidékén idén szeptember 5-én a Graves-i Chateau Carbonnieux sauvignon blanc szőlőivel kezdődött el a szüret. Ez tíz nappal későbbre esett a tavalyi évhez képest.

Több helyi termelő szerint ez a döntés kevesebb korai szüretet és érettebb borokat eredményez majd, korábban ugyanis sok termelő a hivatalos nyilatkozatot követően rögtön gépiesen szüretelni kezdett függetlenül attól, hogy valóban érettek voltak-e a gyümölcsök.

Kevés lesz a fehér bor

A Bordeaux-i borászok aggódnak amiatt, hogy kevés lesz a fehér bor 2008-ban. Ebben az évben ugyanis kb. 40%-kal kevesebb fehér szőlőt szüreteltek a borvidéken. A kora tavaszi fagyok mellett a májusi időjárás sem kedvezett a mennyiségnek. Pessac Leognan alrégió borászai, akik fontos száraz fehérbor termelőnek számítanak, augusztus közepén még úgy számoltak, hogy idén egy átlagos év termésmennyiségének a felét sikerül majd begyűjteniük.

Az alacsony mennyiség várhatóan az árakat is feljebb tornássza majd. Sokan emiatt az 1991-ben megtörtént események megismétlődésétől tartanak, amikor a magas palackárak versenyképtelenné tették a borvidék fehér borait az újvilági versenytársakkal szemben.

A kialakult helyzet miatt felvetődött a gondolat, hogy Champagne-hoz hasonlóan itt is évről-évre képezhessenek tartalékot a borászok annak érdekében, hogy egy kevésbé szerencsés évjáratot egy korábbi bőtermésűvel tudjanak kiegyensúlyozni. A bortörvény eddig is engedélyezte, hogy maximum 15% erejéig előző évjáratok borait házasítsák a címkén szereplőhöz.

Női borászok találkozója

Kalifornia és Bordeaux szimbolizálják legélesebben az Óvilág-Újvilág borháborúját. Pont ennek feloldása miatt 2009. januárjában kaliforniai borász hölgyek látogattak Bordeaux-ba, hogy ott helyi, szintén női borászokkal találkozzanak.

Bár a szakemberek érezték a nézetkülönbségeket, és tisztában voltak eltérő adottságaikkal, mégis nagyon érdekesnek találták az eszmecserét. Egy amerikai résztvevő nyilatkozata szerint különösen fontos volt megfigyelni közvetlen közelről a francia borkultúrát és megismerni, hogyan vélekednek a franciák az amerikai borokról.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!