A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Rövid borhírek Tokajból

Kulturális Turizmus Éve, Tokaji Borbarátnők, Luca napi üzenet

2008-12-18 | Tóth Adrienn


Rövid borhírek Tokajból

Az alábbiakban következzen néhány rövid hír Tokaj-Hegyaljáról. Elsőként a jövőre országosan megrendezett Kulturális Turizmus Évének helyi akcióiról lesz szó, majd ezt követi a Tokaji Borbarátnők Társaságának ötéves születésnapjáról szóló beszámoló és a hölgyek Luca napi üzenete.


Akció a Kulturális Turizmus Évében
A Tokaji Tourinform szervezésében

2009. az egész országban a Kulturális Turizmus éve lesz, erre az időszakra az országos rendezvények és kampányok mellett már regionálisan is készülnek a Tourinform irodák. Januártól mintegy negyven programmal indul az a folyamatosan bővülő kínálat, amelynek keretében a borvidékre látogató vendégek a csodás borok és a gasztronómia örömei mellett kedvezményesen vehetnek részt színházi előadásokon, hangversenyeken, idegenvezetéseken, juthatnak be múzeumokba, tájházakba. Ehhez csak arra van szükség, hogy a Tourinform irodától szelvényfüzetet igényeljenek vagy a www.tokaj-turizmus.hu honlapjáról online kupont töltsenek le. E mellett 2009. folyamán a térség nagyobb rendezvényeinek időpontjában érdemes lesz külön figyelni ingyenesen meghirdetett városnézésekre és kézműves programokra.

További információk: www.tokaj-turizmus.hu

5 éves a Tokaji Borbarátnők Társasága

2003. december 5-én, Mádon tizennyolc hölgy fogott össze és alapította meg a Tokaji Borbarátnők Társaságát. A szervezet tisztában van vele, hogy a bor tradicionálisan amolyan férfi dolognak számított, ám ők úgy vélik: „… változnak az idők, a borok és változunk mi, nők is, és már mi is szerepet kérünk-kapunk a bor világában!”

A társaság tagjait tokaji borászok, borszakértők, borászfeleségek alkotják. Feladatuknak mi mást is tekinthetnének, mint a tokaji borok hírnevének öregbítését itthon és külföldön, a kultúrált borfogyasztás népszerűsítését, ezek mellett azonban fontos számukra a hegyaljai hagyományok ápolása és újjáélesztése is. A borvidék mélyebb megismerése érdekében évente sor kerül a Tanuljunk Tokajul oktatásra. A társaság jelentős lépésnek tekinti, hogy 2007-ben felvételt nyertek a Borbarátnők Nemzetközi Társaságába (IAWIW – International Associated Women In Wine). Legfontosabb társasági eseményük az évről-évre megrendezett jótékonysági bál, amelyet 2009-ben február 14-én szerveznek meg.

Grafika: Csathó Pál

További információk: www.tokajiborbaratnok.hu

Luca napi üzenet

Néhány éve rendeszeresen, Luca napján a Tokaji Borbarát Hölgyek sajtótájékoztatót tartanak, hogy elmondhassák az évi üzenetüket. 2008. decemberében a barátnők nevében Béres Klára (Béres Szőlőbirtok és Pincészet, Erdőbénye) foglalta össze azokat a gondolatait, amelyek Tokaj aktuális problémáival és a közelgő ünneppel kapcsolatosak: „Érdemes megismerni, vásárolni, inni, és így megszeretni a tokaji borokat, a száraz csodáktól a méltóságteljes nagy édesekig.

Ahogy Hamvas Béla írta: „Az egész világ tudja, hogy Hegyaljának sehol másutt nem található díszei vannak.” Mi feltesszük a kérdést: Valóban így van ez? Mindenki tudja? Néha úgy érezzük nem. Mert ha így lenne, akkor nem lenne kérdés, hogy Hegyaljának a világörökség részhez kell-e tartoznia vagy nem. Fel sem merülhetne a szerencsi energetikai erőmű létesítésének, az Aranyosi-völgy vízi erőművé alakításának, vagy hegyaljai bányák nyitásának a gondolata. Ahol a világ legnemesebb bora készül, ahol a turizmus igazi paradicsomra lelhet, ahol a föld, a szőlő, a jó levegő, a gyönyörű táj az élet, a jövő ott, ezeket akarják elvenni tőlünk? És nem lenne kérdés az sem, hogy legszebb ünnepeinket méltó magyar borokkal köszöntsük. Ne múljon el tehát a karácsonyunk sem a legnemesebb magyar bor, a tokaji nélkül! Ahogy a jelmondatunk kifejezi: TOKAJI - MAGYAR, EGÉSZSÉGES, NEMES, ÜNNEPI. EZ ILLIK HOZZÁNK!”

További információk: www.tokajiborbaratnok.hu

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!