A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Rövid borhírek Új-Zélandról

Szüret, boreladás, fenntarthatóság

2009-02-26 | Tóth Adrienn


Új-Zéland az utóbbi évek egyik legnagyobb siker-sztorijának számít. Gyakorlatilag a nulláról kezdték és pár évtized alatt saját klasszikus borstílust fejlesztettek ki. Ma az egész borvilág tudja, hogy miről beszélünk, ha egy új-zélandi sauvignon blanc-hoz hasonlítunk valamit. Az utóbbi tíz évben megduplázódott a pincészetek száma, amelyből jelenleg közel 500 üzemel, ezzel egyidejűleg pedig tízszeresére növelték export-értékesítésüket.


 

Hamarosan kezdődik a szüret

Tavaly ilyenkor is bizakodva várták a szüret kezdetét az új-zélandi szőlészek. Amíg a tejtermeléssel foglalkozók esőt kértek az égtől, addig borászaink ölbe tett kézzel élvezték a hosszú, száraz nyarat. A Stonyridge, az egyik legelismertebb kispincészet - akinek borait több mint 180 000 forintért árulják Európa éttermeiben – tulajdonosa úgy nyilatkozott, hogy az utóbbi negyed évszázad legjobb évjáratára számítanak. Az elvárások beigazolódtak, 2008-ban 285 000 tonna szőlőt szüreteltek, ami 39%-kal több volt az azt megelőző évnél.

A jó hír az, hogy idén sem várnak ennél sokkal rosszabbat, köszönhetően az ismét meglepően száraz nyárnak, bár egy 4%-os visszaeséssel számolnak azzal együtt is, hogy most fordul termőre 3000 hektárnyi új szőlőterület. Így jelenleg sok pincészetben az okoz gondot, hogy helyet találjanak az új termésnek.Hogy mennyire jött jól nekik a jó évjárat, pont emiatt kérdéses. Hiszen a történet ebben a szakaszban a régió másik nagy robbanására, Ausztráliára emlékeztet, amely jelenleg jelentős túltermeléssel küszködik. Már most veszélynek tekintik az ország bor-imázsára azokat a kényszerből, alacsony áron eladott sauvignon blanc-okat, amelyektől termelőik pincéjük kiürítése miatt akartak gyorsan szabadulni.

A szőlő a tőkén marad

A rendelkezésre álló bormennyiség további értékesítését két dolog szolgálhatja: egyrészt ha ugyanúgy jó minőségben, másrészt nem túl nagy mennyiségben készülnek a borok. Mindkét kritériumot támogatná az ország borászati szervezetének azon javaslata, amelyben arra kérik a termelőket, hogy nagyon erős fürtválogatást alkalmazzanak, vagy akár a termés egy részét ne is szüreteljék le, hagyják azt a tőkén.

A nemzetközi óriás Constellation, amely a második legnagyobb borkészítő vállalkozás az országban, a tanácsot megfogadva nyilvánosságra hozta, hogy idén nem szüreteltet le 650 hektárnyi szőlőt, ennek ellenére partnereinek kifizeti azok vételárát. Ez a mennyiség mindössze három százaléka a borvidék, Gisborne összes szőlőültetvényének.

Az intézkedés három szőlőfajtát érint: a semilliont, a reichensteinert és a chenin blanc-t, amelyeket egyébként a sauvignon blanc fajtaborokba szokták házasítani. A cég képviselője úgy nyilatkozott, hogy jövőre az összes szerződéses partnerük szőlőjére igényt tartanak.

El tudják adni a borukat?

Egyelőre úgy tűnik, hogy igen. 2008-ban 19%-kal nőtt az ország exportja, és Új-Zéland borai iránt egyelőre nem csökken a kereslet. Év végéig több, mint 111 milliárd forint értékben adtak el bort a tengeren túlra, és valószínű, hogy a csak 2010-re tervezett 1 billió új-zélandi dollár (kb. 122 milliárd forint) éves eladást még idén elérik.

A növekvő fogyasztásért elsősorban a most már első helyen álló vásárló, Ausztrália volt felelős, aki a visszaeső USA-val és Angliával szemben egyre jobban szomjazik az ország boraira, elsősorban zászlós borukra, a sauvignon blanc-ra, amelynek forgalma 143%-kal nőtt a szigetországban egy év alatt.A jelenség oka sokak szerint valószínűleg az, hogy a könnyed, herbális, mégis gyümölcsös fehérbor jól kiegészíti a többnyire vaskos, magas alkoholtartalmú ausztrál vörösborokat. Valószínűleg ez húzódik a háttérben egy másik szőlőfajta népszerűségének okában is, hiszen bár kisebb mértékben, de az új-zélandi pinot noir-okat is szívesen teszik kosarukba az ausztrálok.

Az ország összes exportja egyébként 17%-kal nőtt 2008-ban, amelyben a tejtermékek, a hús és az olaj játszották a legnagyobb szerepet.

Fenntartható fejlődés

Végül következzen egy egyértelműen pozitív jövőképpel bíró hír. Az 1995-ben alapított Új-Zélandi Fenntartható Szőlészetet és Borászatot Szolgáló Szövetség (Sustainable Winegrowing New Zealand) tavaly ősszel ezredik tagját köszöntötte.Ezzel az ország szőlőterületeinek több mint 80%-a része annak a programnak, amely az iparág környezetvédelmi, szociális és fenntartható gazdasági törekvéseit szolgálja. Az ország borainak többségét így olyan szabályok szerint készítik, amelyek párhuzamban állnak a fogyasztók egyre erősebb környezettudatos beállítottságával.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

A cikk illusztrációját a New Zealand Winegrowers tette lehetővé, köszönjük a képeket a Pernod Ricard, Craggy Range Vineyards és az Olssen's Garden Vineyard pincészeteknek.

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!