A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Rövid borhírek Új-Zélandról

Szüret, boreladás, fenntarthatóság

2009-02-26 | Tóth Adrienn


Új-Zéland az utóbbi évek egyik legnagyobb siker-sztorijának számít. Gyakorlatilag a nulláról kezdték és pár évtized alatt saját klasszikus borstílust fejlesztettek ki. Ma az egész borvilág tudja, hogy miről beszélünk, ha egy új-zélandi sauvignon blanc-hoz hasonlítunk valamit. Az utóbbi tíz évben megduplázódott a pincészetek száma, amelyből jelenleg közel 500 üzemel, ezzel egyidejűleg pedig tízszeresére növelték export-értékesítésüket.


 

Hamarosan kezdődik a szüret

Tavaly ilyenkor is bizakodva várták a szüret kezdetét az új-zélandi szőlészek. Amíg a tejtermeléssel foglalkozók esőt kértek az égtől, addig borászaink ölbe tett kézzel élvezték a hosszú, száraz nyarat. A Stonyridge, az egyik legelismertebb kispincészet - akinek borait több mint 180 000 forintért árulják Európa éttermeiben – tulajdonosa úgy nyilatkozott, hogy az utóbbi negyed évszázad legjobb évjáratára számítanak. Az elvárások beigazolódtak, 2008-ban 285 000 tonna szőlőt szüreteltek, ami 39%-kal több volt az azt megelőző évnél.

A jó hír az, hogy idén sem várnak ennél sokkal rosszabbat, köszönhetően az ismét meglepően száraz nyárnak, bár egy 4%-os visszaeséssel számolnak azzal együtt is, hogy most fordul termőre 3000 hektárnyi új szőlőterület. Így jelenleg sok pincészetben az okoz gondot, hogy helyet találjanak az új termésnek.



Hogy mennyire jött jól nekik a jó évjárat, pont emiatt kérdéses. Hiszen a történet ebben a szakaszban a régió másik nagy robbanására, Ausztráliára emlékeztet, amely jelenleg jelentős túltermeléssel küszködik. Már most veszélynek tekintik az ország bor-imázsára azokat a kényszerből, alacsony áron eladott sauvignon blanc-okat, amelyektől termelőik pincéjük kiürítése miatt akartak gyorsan szabadulni.

A szőlő a tőkén marad

A rendelkezésre álló bormennyiség további értékesítését két dolog szolgálhatja: egyrészt ha ugyanúgy jó minőségben, másrészt nem túl nagy mennyiségben készülnek a borok. Mindkét kritériumot támogatná az ország borászati szervezetének azon javaslata, amelyben arra kérik a termelőket, hogy nagyon erős fürtválogatást alkalmazzanak, vagy akár a termés egy részét ne is szüreteljék le, hagyják azt a tőkén.

A nemzetközi óriás Constellation, amely a második legnagyobb borkészítő vállalkozás az országban, a tanácsot megfogadva nyilvánosságra hozta, hogy idén nem szüreteltet le 650 hektárnyi szőlőt, ennek ellenére partnereinek kifizeti azok vételárát. Ez a mennyiség mindössze három százaléka a borvidék, Gisborne összes szőlőültetvényének.

Az intézkedés három szőlőfajtát érint: a semilliont, a reichensteinert és a chenin blanc-t, amelyeket egyébként a sauvignon blanc fajtaborokba szokták házasítani. A cég képviselője úgy nyilatkozott, hogy jövőre az összes szerződéses partnerük szőlőjére igényt tartanak.

El tudják adni a borukat?

Egyelőre úgy tűnik, hogy igen. 2008-ban 19%-kal nőtt az ország exportja, és Új-Zéland borai iránt egyelőre nem csökken a kereslet. Év végéig több, mint 111 milliárd forint értékben adtak el bort a tengeren túlra, és valószínű, hogy a csak 2010-re tervezett 1 billió új-zélandi dollár (kb. 122 milliárd forint) éves eladást még idén elérik.

A növekvő fogyasztásért elsősorban a most már első helyen álló vásárló, Ausztrália volt felelős, aki a visszaeső USA-val és Angliával szemben egyre jobban szomjazik az ország boraira, elsősorban zászlós borukra, a sauvignon blanc-ra, amelynek forgalma 143%-kal nőtt a szigetországban egy év alatt.



A jelenség oka sokak szerint valószínűleg az, hogy a könnyed, herbális, mégis gyümölcsös fehérbor jól kiegészíti a többnyire vaskos, magas alkoholtartalmú ausztrál vörösborokat. Valószínűleg ez húzódik a háttérben egy másik szőlőfajta népszerűségének okában is, hiszen bár kisebb mértékben, de az új-zélandi pinot noir-okat is szívesen teszik kosarukba az ausztrálok.

Az ország összes exportja egyébként 17%-kal nőtt 2008-ban, amelyben a tejtermékek, a hús és az olaj játszották a legnagyobb szerepet.

Fenntartható fejlődés

Végül következzen egy egyértelműen pozitív jövőképpel bíró hír. Az 1995-ben alapított Új-Zélandi Fenntartható Szőlészetet és Borászatot Szolgáló Szövetség (Sustainable Winegrowing New Zealand) tavaly ősszel ezredik tagját köszöntötte.



Ezzel az ország szőlőterületeinek több mint 80%-a része annak a programnak, amely az iparág környezetvédelmi, szociális és fenntartható gazdasági törekvéseit szolgálja. Az ország borainak többségét így olyan szabályok szerint készítik, amelyek párhuzamban állnak a fogyasztók egyre erősebb környezettudatos beállítottságával.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

A cikk illusztrációját a New Zealand Winegrowers tette lehetővé, köszönjük a képeket a Pernod Ricard, Craggy Range Vineyards és az Olssen's Garden Vineyard pincészeteknek.

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!