A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Rövid borhírek Washingtonból

Tisztaság, gazdaság, alacsonyabb alkohol

2009-03-04 | Tóth Adrienn


Rövid borhírek Washingtonból

Washington állam az USA nyugati partján fekszik, a legtöbb újvilági bortermő vidékhez hasonlóan minőségi bortermelése az utóbbi néhány évtizedhez kötődik. Ma közel ötszáz pincészet készít bort húsz szőlőfajtából. A bortermelésből számító bevétele alapján közvetlenül Kalifornia után következik, így a második legfontosabb az Egyesült Államokban. Legfontosabb pincészete az évi 54 millió palack bort piacra dobó Chateau Ste. Michelle, egyik legfontosabb borturisztikai célpontja pedig az egyetemváros, Walla Walla.


Címkehűség: 95%

Washington államban új, szigorúbb bortörvényt szeretnének elfogadtatni a helyi borászok. Azon borok esetében, amikor az állam neve vagy annál kisebb, hivatalos bortermő terület, azaz AVA (American Viticultural Area) jelenik meg a címkén, a palack tartalmának legalább 95%-ban az adott területről kellene származnia. Az új szabály azokat a borvidékeket is érintené, amelyek közösek a szomszédos Oregon állammal, így Columbia Valley, Walla Walla Valley és Columbia Gorge AVA-k teljes területére vonatkozik majd a 95%-os szabály.

Ez a százalékos érték korábban sokkal alacsonyabb, mindössze 75% volt, amely messze elmarad a két, szintén szigorú szomszédtól: Oregtontól, ahol már most is 95% a határ és British Columbiától, ahol kizárólag helyben termesztett szőlőből készülhet az állami megnevezést viselő bor. A törvény elfogadásának vagy elvetésének határideje 2009. július 25., ezt követően kilencven nappal léphet életbe.

A válság és Washington

Egy tavaly év elején nyilvánosságra hozott tanulmány szerint 2006-ban Washington pincészetei 436 millió dollár értékben hoztak pénzt a konyhára, az államban emellett 31 millió dollár értékben készítettek szőlőlevet is. A helyi borászati érdekszövetség marketing tervében a következő öt évben évenként 5%-os bevétel növekedés szerepel. Ezt célzott marketing akciókkal kívánják elérni, amely bizonyos amerikai városokat: Austint, Texast, Denvert és Phoenixet, valamint olyan külföldi országokat, mint Anglia, Japán és Kanada céloz meg.

Egy évvel később, 2009. februárjában már nem olyan felhőtlen hangnemben nyilatkoznak gazdasági helyzetükről, bár a végletekig nem jutottak el, kétségbeesésnek nyoma sincs. Egyelőre nem tartanak attól, hogy a várt növekedés megtorpanna, ennek ellenére a recesszió hatását már érzik. Az, hogy a vevők kevesebb vagy olcsóbb palackokat vásárolnak, és a pincészeteknek nehezebb előteremteniük működési költségeik hátterét, valószínűleg az egész világon általános.

A washingtoni borok átlag ára azonban még mindig magas, és a kiskereskedelmi értékesítéssel sincsenek komoly gondok. Ez utóbbi tény összefügg az éttermek sokkal rosszabb helyzetével, hiszen a spórolni igyekvő vendégek szívesebben választják az otthoni étkezést a vendéglős fogyasztásnál. A borukról azonban nem mondanak le, csak az éttermek helyett a borszaküzletekben vagy az áruházakban vásárolják meg őket.

\"\"

Az állam legnagyobb pincészete, a bevezetőben említett Chateau Ste. Michelle kommunikációs vezetője úgy nyilatkozott, hogy a pincészet vezetői távol tartják magukat a pánikgombtól és a jelenlegi körülmények között is újabb ültetvényeket telepítenek be.

Washingtoni szüret 2008.

Walla Walla termelői úgy tapasztalták, hogy 2008-ban a szokásosnál később éledt a természet, a viszonylag hűvös tavasz is tovább lassította a dolgokat. Ennek ellenére az ezt követő nyár szépen alakult, így elégedettek lehetnek a szőlészek.

Miután a termés nagyobb része a pincébe került, a borászok egyre kellemesebb hangulatba kerültek. Bár a 2008-as év nem hozott számukra kiemelkedően magas cukorfokot, a washingtoniak nem bánják, a szokásosnál alacsonyabb alkoholtartalomtól jobb egyensúlyban lévő borokat remélnek.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!