Rózsaszín kvízkérdések
Rosalia 2015
2015-05-04 | Tóth AdriennHétvégén rózsaszínben látjuk majd a világot, hiszen a budapesti Gesztenyés Kertben és a Kongresszusi Központban május 8-10. között kerül megrendezésre a legnagyobb rozés seregszemle a Rosalia Rosé és Pezsgő Kert valamint a Rosé és Pezsgő Mustra. A három napig tartó, hagymahéjtól cseresznyepirosig terjedő fesztiválra való ráhangolódás jegyében a program összefoglalása után öt kvízkérdéssel készültünk.
A Budavári Borfesztivál szervezői által megrendezett Rosalia idén is két helyszínen zajlik majd. Május 9-én, szombaton kerül sor 14:00-19:00 között a Rozé és Pezsgő Mustrára. Érdemes lesz közvetlenül a nyitás időszakában érkezni, hiszen a rozékóstolás rejtelmeibe nyújt majd betekintést Zilai Zoltán nemzetközi borbíráló, aki ugyancsak beszámol az idei Mondial du Rosé magyar eredményeiről is. Az eseményen a belépő megvásárlásával százhúsz rozét kóstolhatsz majd meg, a kiállítók listájáért kattints IDE!
A Rosé és Pezsgő Kertben már pénteken indul a borkóstolás, és tart egészen vasárnap estig. A több mint ötven kiállító a rózsaszín valószínűleg valamennyi árnyalatát felvonultatja majd, és mindemellé a gasztronómiai kínálat a hazai és nemzetközi street food finomságait tálalja tengeri halak, osztrigavariációk, sajt és sonka, kemencés buci, kolbászkák kenyértölcsérben, lepénykenyérben kínált hazai felvágottak, fish & chips, olaszos falatok, kürtőskalács, bonbonok, csokoládés finomságok és macaronok formájában. A Jazzy Színpadon minden este élő zene szórakoztatja a helyszínre érkezőket, a Vinolion csapata pedig borértékelő játékra hívja a borkedvelőket.
Következzen most öt rozékra vonatkozó kvízkérdés!
Milyen hőmérsékletre érdemes hűteni a rozékat?
A. 8-10 Celsius-fok.
B. 10-12 Celsius-fok.
C. 12-14 Celsius-fok.
D. 14-16 Celsius-fok.
A lenti négy szőlőfajta közül melyik nem rendszeres alapanyaga a provence-i rozéknak?
A. Pinot noir
B. Grenache
C. Cinsault
D. Mourvedre
A rozék színmélysége az alapanyag adottságain túl az áztatási idő hosszúságától is függ. A szőlőbogyó mely része teszi rózsaszínűvé a rozét?
A. A mag.
B. A kocsány.
C. A gyümölcshús.
D. A héj.
Melyik haza borvidékre nem jellemző a rozékészítés?
A. Szekszárd.
B. Dél-Balaton.
C. Somló.
D. Villány.
Nem általános az, hogy Champagne-ben a fantázianévvel is ellátott prestige cuvée-k világában rozé is készüljön. Hogy hívják a Billecart-Salmon évjáratos rozé pezsgőjét?
A. Sophie Billecart.
B. Elisabeth Billecart.
C. Sophie Salmon.
D. Elisabeth Salmon.
A helyes válaszokat a kép alatt találod.
Milyen hőmérsékletre érdemes hűteni a rozékat?
A helyes válasz a B: 10-12 Celsius-fok.
A lenti négy szőlőfajta közül melyik nem rendszeres alapanyaga a provence-i rozéknak?
A helyes válasz az A: pinot noir.
A rozék színmélysége az alapanyag adottságain túl az áztatási idő hosszúságától is függ. A szőlőbogyó mely része teszi rózsaszínűvé a rozét?
A helyes válasz a D: a héj.
Melyik haza borvidékre nem jellemző a rozékészítés?
A helyes válasz a C: Somló.
Nem általános az, hogy Champagne-ben a fantázianévvel is ellátott prestige cuvée-k világában rozé is készüljön. Hogy hívják a Billecart-Salmon évjáratos rozé pezsgőjét?
A helyes válasz a D: Elisabeth Salmon.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!