A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Rózsaszínű hétvége

Dúzsi Tamás hét rozéval készül

2012-05-03 | Tóth Adrienn


Most hétvégén, május 4-6. között Rosalia elnevezéssel, első alkalommal rendeznek a rozéborok köré épített rendezvényt a Budavári Borfesztivál szervezői. A Rosé Garden és az Éves Magyar Rosé Mustra nevek alatt egy, a Larus Rendezvényközpontban zajló sétáló kóstolóval, valamint az étterem teraszán és a hűs Gesztenyés kertben helyet kapó rozéfesztivállal várják azokat, akik tudatosan szeretnének felkészülni a nyárra. Az esemény kapcsán a műfajjal itthon legnagyobb spektrumban dolgozó Dúzsi Tamást kerestük meg.


Milyen Dúzsi rozékat kóstolhatnak a fogyasztók a 2011-es évjáratból?

Ebben az évben is elkészítettük rozé válogatásunkat, amelynek összetétele évről-évre  kismértékben változik. A 2011-es évjáratban annyira elégedettek voltunk önállóan is az egyes tételekkel, a kadarkával, a pinot noirral, a merlot-val, a syrah-val, a cabernet franc-nal és sauvignonnal, hogy az önállóan megjelenő kékfrankos rozét nem is tettük bele a csomagba.

Persze, ha engem kérdeznek, én személyesen azt ajánlom, hogy a hatos karton mellé mindenki vegyen egy palackot a Kékfrankos Roséból is. Úgy tűnik, nem csak én gondolom ezt így, egy, a Bortársaságnál hamarosan induló akció keretében ugyanis az, aki megvásárolja a válogatás csomagot, egy palack Kékfrankos Rosét kap ajándékba.

2010 után különösen sok jót hallani 2011-ről. Mit gondol Ön erről az évjáratról?

2011-ből egyáltalán nem volt könnyű rozét csinálni, a korai érésű szőlőfajtáknál általánosságban is nagyon észnél kellett lenni. Olyan meleg volt ugyanis az idő, hogy gyorsan csökkentek a savak, az aszály miatt ugyanakkor csak lassan indult be a cukortermelés a bogyókban.

A későbbi érésű kék szőlőknél már helyreállt a rend, de az évjárat ezeknél is meghatározónak bizonyul: a borok viszonylag korán érnek, előbb mutatják szép formájukat, ez pedig nem is hátrány, ha belegondolunk, hogy 2010-ből azért nem túl sok vörösbor készült. Mondhatjuk, a Jóisten megint helyrebillentette a mérleg nyelvét.

Franciaországban most zajlott le a rozéborok világversenye, a Mondial du Rosé. Hogyan szerepeltünk?

Magyarország összességében nagyon jól teljesített, hiszen az érmek számát tekintve a szervezők után rögtön a másodikak vagyunk, még Spanyolországot is sikerült a hátunk mögé utasítani. 2012-ben összesen tizenhét érmet hoztak el a magyar rozék, ami jelentős előrelépés az elmúlt két év nyolc-nyolc díjához képest.

Az idei éremösszetételt vizsgálva azt is fontos megemlíteni, hogy soha ennyi különböző magyar borvidék nem talált még elismerésre ezen a megmérettetésen. Ez számomra azt bizonyítja, hogy valóban komoly lehetőségeink vannak ebben a műfajban, amely pont azért különleges, mert új fogyasztókat szerez a bornak, általa sok fiatal nyerhető meg, akik egy-két év rozézás után áttérhetnek a komolyabb fehér- vagy vörösborokra is.

A mi kínálatunkból a korai érésű kék szőlőkből készített Márton Napi Rosé, a nagy tételszámú Kékfrankos Rosé és a Cabernet Franc Rosé kapott ezüstérmet, a Cabernet Sauvignon Rosé pedig arannyal tért haza.

Mely Dúzsi rozék lesznek majd kóstolhatók a Rosalia eseményein?

A május 5-én, szombaton megrendezésre kerülő Rosé Mustrán természetesen mind a hetet bemutatjuk, és korlátozott keretek között – inkább napközben – a május 4-6-ig, azaz péntektől vasárnapig tartó Rosé Gardenben is elérhetőek lesznek. Szerintem, ha valakit valóban érdekel ez a borászatilag cseppet sem könnyű műfaj, annak érdemes lesz végigkóstolni mind a hét tételt, hogy teljes képet alakíthasson ki arról, hogy az egyes szőlőfajtákból mit hozott ki 2011.

Rózsaszínű hétvége

Néhány további tudnivaló a Rosalia kapcsán:

A rendezvénysorozat alatt Buday Péter, a Larus Étterem séfje külön ez alkalomra összeállított menüvel készül azok számára, akik a gyomrukat is megtöltenék. Azokat, akiknek igazán étvágyat csináltak a rozék, kemencében sült kacsával, ropogós csülökkel, tepsis burgonyával tálalt báránycsülökkel, grillkolbásszal, vegyes savanyúsággal körített flekkennel, spare ribsszel, grillezett csirkecombbal, harcsasteakkel és tejfölös-kapros kakaslevessel várják.

Az étterem személyzete azokra is gondolt, akik ebéd után érkeznek, és csak kisebb falatokra vágynak. Ők marinált lazac, kacsamell, kacsamájkrém, szélben szárított sonka, vadas marha, almával sült szűzérme és harcsapaprikás közül válogathatnak.

A színpadon zajló zenei programok mellett a MOM Kulturális Központ teraszán szombat délelőtt Ökopiac lesz, a belső termekben pedig különböző gyermekprogramokkal várják a kicsiket.

A program részletes leírásához kattints IDE!

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!