A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Séfek bor-étel párosítási tippjei

A Népszabadság Szelekció 2013-as kiadása 2. rész

2013-11-27 | Tóth Adrienn


Szabó Edittel, a 100 Legjobb Magyar Bor kiadványának főszerkesztőjével tegnap a magazin fejlődéséről beszélgettünk, és arra is rákérdeztünk, milyen módon kerülnek kiválasztásra azok a borok, amelyek a kóstolón részt vesznek, és amelyekből végül a száztagú lista összeáll. Ma a magazin másik részről, a borokról, borászokról és egyéb gasztronómiai témájú cikkekről ejtünk szót, mielőtt Edit néhány karácsonyi bor-étel párosítási tippel lát el minket.


Cikkünk első részéhez kattints IDE!

A magazin nem csak a tesztet tartalmazza, de sok érdekes cikket is, amelyeket a borok készítőivel készítesz; volt idén kedvenc sztorid?

A magazinnak ez a része egy kicsit mindig a saját játszóterem, hiszen ezek az oldalak valóban arról szólnak, amire én leginkább figyelek az adott időszakban. Mivel nem lehet eléggé hangsúlyozni, milyen fontos a borászatban a tapasztalatok átadása, pár éve útjára indítottam egy sorozatot „Az alma és a fája” címmel, amelyben olyan családi borászatokat mutatok be, ahol a második generáció már szinte egyenrangú partnerként vesz részt a munkában.

Az idén a Hernyák Családi Birtokon, Etyeken tettem látogatást, és őszintén remélem, hogy valamennyire sikerült visszaadnom a cikkben azt a bensőséges hangulatot, amivel ott találkoztam. Nagyon szívesen gondolok a Bélán töltött délutánra, ahol végre sikerült megismernem Bott Frigyest és feleségét, Zsuzsát. Fricinél elhivatottabb borászembert nehéz lenne találni, és irigylésre méltó az a derű, ahogyan éli az életét. Példa lehet mindannyiunk számára. De élvezet volt találkozni az idei Borászok borászával, Szentesi Józseffel, vagy a hordókészítés „nagy öregjével”, Flódung Kristóffal is.

Számomra mindig különleges öröm, ha Romsics Lászlóval beszélgethetek. Most arra kértem, meséljen egy számára kedves bortermő tájról. Új-Zélandot választotta, és hálás vagyok neki, hogy nem csupán a szakmai ismeretekre koncentrált, hanem elmesélt néhány kedves történetet is.

Séfek bor-étel párosítási tippjei

Sokat ismételt közhely, hogy „a bor összehoz”, de az az igazság, hogy minden évben feltöltődve, új barátságokkal, új ismeretekkel gyarapodva fejezem be ezt a nem könnyű, mégis nagyon szerethető munkát. Boldog vagyok, hogy részese lehetek egy kicsit ennek a színes világnak, és bízom benne, hogy az írásaim által sikerül másokkal is megkedveltetnem a magyar boréletet és a hazai borokat.

Milyen egyéb témákkal foglalkozol idén a borokon kívül?

Nem tagadom, a borok mellett a gasztronómia is nagyon közel áll hozzám, ezért ennek a területnek is mindig szentelek pár oldalt a lapban. Az idén a Halkakas, a Paris Budapest a SonkaArcok és a Klassz étterem mutatkozik be az újság oldalain, de beszélünk a hazai sajtokról és a gasztronómiában jól használható zöldségpárlatokról is.

A somlói borászoktól gyakran hallom, hogy annak a hegynek különleges kisugárzása, sajátos atmoszférája van. Ezért is örültem nagyon, amikor egy szokatlan somlói rendezvényre, éjszakai bortúrára kaptam meghívót. Egész éjjel talpon voltunk, bejártuk szinte az összes nyitott pincét, a hajnalt pedig a hegy tetején köszöntöttük. A túráról készült élménybeszámoló szintén helyet kapott a lapban, és remélem, hogy mások is kedvet kapnak egy-egy ilyen kalandhoz. A bortermő vidékek csodálatosan szépek, érdemes bebarangolni őket, feltöltődni napfénnyel, illatokkal, ízekkel, hiszen így a borokhoz is sokkal közelebb kerülhetünk.

Közelednek az ünnepek, mely borokat ajánlanád a karácsonyi asztalra?

Az idén először gasztronómiai szakembereket, séfeket is hívtam a zsűribe, akiket arra kértem, ajánljanak ételeket a kóstolt borokhoz. Bereznay Tamás, Harmath Csaba, Ruprecht László és Takács Lajos alaposan kitett magáért, és őszintén remélem, hogy lesz majd az olvasók között olyan vállalkozó szellemű ínyenc, aki el is készíti a bor mellé az ajánlott ételt.

Ha nem ragaszkodunk a mesterek ajánlatához, én a karácsonyi halászlé mellé Sebestyén Csaba kadarkáját innám. A bor csodaszép, a párosítás klasszikus. Ha viszont szeretjük a kihívásokat, akkor nyíljon ki Balassa István 2011-es „Villő” furmintja, és legyen hozzá konfitált harcsa, ahogyan Harmath Csaba megálmodta. Esetleg Benedek Péter Epreskert chardonnay-ja mustáros, zöldborsós pisztránggal,Takács Lajos javaslatára.

Séfek bor-étel párosítási tippjei

A vörösborok kedvelői ismerkedjenek meg Günzer Tamás Mátyás küvéjével, amihez Ruprecht László ajánlatára rántott, szerecsendiós sertésláb készíthető, grillezett édesköménnyel. És ha már ünnep, ne feledkezzünk el a tokaji aszúról: Szarka Dénes hatputtonyosa igazán nemes, és bizonyára tökéletesen illik hozzá a libamáj sütőtökpürével és birsalmával, Bereznay Tamás ötlete alapján.

A 100 legjobb magyar bor című kiadvány 100 kiváló bort ajánl, a hozzájuk illő ételekkel együtt. Tág a tér tehát a kísérletezésre. Arra biztatjuk az olvasót, ne csak a szemüket használják. Az élmény úgy teljes, ha minden érzékszervük bekapcsolódik a felfedezésbe. Indulhat az expedíció az ízek birodalmába!

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!